Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova drama na Jakuševcu

Holding odgovorio na optužbe oko biootpada: 'Nema nepravilnosti'

Udruga Ekologija grada
04.07.2022.
u 20:01

Onečišćeni biootpad koji dolazi od nekih kućanstva pomiješan sa drugim vrstama otpada ne može ići u kompostiranje, poručili su iz Holdinga

Biootpad prikupljen diljem metropole nepropisno se kao komunalni otpad odlaže na Jakuševcu, naveli su danas  predstavnici udruga okupljenih u "Inicijativu za Jakuševec" te Državnom inspektoratu podnijeli prijavu zbog navodne protuzakonite prakse Čistoće.

– Čistoća, suprotno odredbama propisanima Zakonom o gospodarenju otpadom, čini niz prekršaja i manipulira dokumentacijom poslovanja– rekao je Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada. Zagrebački holding njegove je tvrdnje nazvao neutemeljenima. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti: 

Napominjemo kako se o izdvojenom biootpadu i odloženom miješanom komunalnom otpadu na odlagalištu Jakuševec vodi dokumentacija sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom i sve količine se uredno prijavljuju u očevidnike, a što potvrđuju i mišljenja redovitih inspekcija. U mjesecu svibnju 2022. godine obavljen je koordinirani inspekcijski nadzor te nisu utvrđene nepravilnosti.

Zakon o gospodarenju otpadom propisuje da se otpad pravilno odlaže u spremnike na području čitave države. Sukladno tome, ukoliko  na terenu naiđemo na nepravilnosti, tj. nepripadajući otpad u spremnicima za biootpad, naše korisnike informiramo i upozoravamo o istome. Naime, ukoliko se biootpad miješa s drugim vrstama otpada, neupotrebljiv je za daljnju oporabu u kompostani. Takav onečišćeni biootpad, potrebno je dodatnim resursima ponovo razvrstati, kako bi se samo nerazvrstani otpad tretirao kao miješani komunalni otpad.

Prilikom sakupljanja biootpada, kada komunalni radnici uoče da je u pojedinim smeđim spremnicima veći postotak miješanog komunalnog otpada od udjela biootpada, na licu mjesta je nemoguće od strane radnika izdvojiti miješani komunalni otpad.

Na odlagalištu otpada Jakuševec, na platou za prihvat otpada, na posebnom odvojenom dijelu istovaruje se onečišćeni biootpad koji je prikupljen iz kućanstva. Onečišćeni biootpad koji dolazi od nekih kućanstva pomiješan sa drugim vrstama otpada ne može ići u kompostiranje.

U skladu s navedenim, iz prikupljenog takvog biootpada iz kućanstva (onečišćeni), isti dan odvaja se čista komponenta koja se može oporabiti te se odvozi na kompostanu, a ostatni otpad ugrađuje se u tijelo odlagališta. Na taj način spriječavamo onečišćenje iskoristivog otpada koji se može oporabiti te istovremeno ne zagađujemo okoliš sa onečišćenim otpadom i smanjujemo troškove transporta otpada koji je neiskoristiv.

Prihvat i ugradnja otpada obavlja se po jasno propisanim procedurama i prolazi niz kontrolnih i nadzornih procesa.

Napominjemo kako je u prvih pet mjeseci ove godine prikupljeno je 5.394 t čistog biootpada s kućnog praga, te 5.600 t neočišćenog biootpada iz kojeg je dodatnim sortiranjem izdvojeno još 866 t biootpada pogodnog za kompostiranje.

Podsjećamo naše sugrađane na zajedničke ciljeve odvajanja biootpada: razvijanje zdravih ekoloških navika, proizvodimo koristan kompost za zelene površine, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar neugodan
neugodan
10:19 05.07.2022.

Zasto se makar ta kompostana ne makne od tamo??? Zemjlista koliko hoces grad ima u vlasnistvu. Kaje sa smrdljivim svinjama u Jakusevcu??????????

LL
lijepa_li si
23:00 04.07.2022.

nevjerojatno! zamislite koji bih cirkus zbog ovog ekocida napravila ekipa, da nije na vlasti! zeleni se ponašaju kao najveći barbari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije