Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb

Holding odgovorio na optužbe oko biootpada: 'Nema nepravilnosti'

Onečišćeni biootpad koji dolazi od nekih kućanstva pomiješan sa drugim vrstama otpada ne može ići u kompostiranje, poručili su iz Holdinga
04. srpnja 2022. u 20:01 2 komentara 544 prikaza
Foto: Udruga Ekologija grada

Biootpad prikupljen diljem metropole nepropisno se kao komunalni otpad odlaže na Jakuševcu, naveli su danas  predstavnici udruga okupljenih u "Inicijativu za Jakuševec" te Državnom inspektoratu podnijeli prijavu zbog navodne protuzakonite prakse Čistoće.

– Čistoća, suprotno odredbama propisanima Zakonom o gospodarenju otpadom, čini niz prekršaja i manipulira dokumentacijom poslovanja– rekao je Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada. Zagrebački holding njegove je tvrdnje nazvao neutemeljenima. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti: 

Napominjemo kako se o izdvojenom biootpadu i odloženom miješanom komunalnom otpadu na odlagalištu Jakuševec vodi dokumentacija sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom i sve količine se uredno prijavljuju u očevidnike, a što potvrđuju i mišljenja redovitih inspekcija. U mjesecu svibnju 2022. godine obavljen je koordinirani inspekcijski nadzor te nisu utvrđene nepravilnosti.

Zagreb: Tomašević komentirao stanje u Zagrebačkom holdingu 'Više sam puta to najavljivao' Tomašević o odabiru Pripuza: Postupili smo po zakonu, Grad ne može zbrinjavati biootpad sam

Zakon o gospodarenju otpadom propisuje da se otpad pravilno odlaže u spremnike na području čitave države. Sukladno tome, ukoliko  na terenu naiđemo na nepravilnosti, tj. nepripadajući otpad u spremnicima za biootpad, naše korisnike informiramo i upozoravamo o istome. Naime, ukoliko se biootpad miješa s drugim vrstama otpada, neupotrebljiv je za daljnju oporabu u kompostani. Takav onečišćeni biootpad, potrebno je dodatnim resursima ponovo razvrstati, kako bi se samo nerazvrstani otpad tretirao kao miješani komunalni otpad.

Prilikom sakupljanja biootpada, kada komunalni radnici uoče da je u pojedinim smeđim spremnicima veći postotak miješanog komunalnog otpada od udjela biootpada, na licu mjesta je nemoguće od strane radnika izdvojiti miješani komunalni otpad.

Na odlagalištu otpada Jakuševec, na platou za prihvat otpada, na posebnom odvojenom dijelu istovaruje se onečišćeni biootpad koji je prikupljen iz kućanstva. Onečišćeni biootpad koji dolazi od nekih kućanstva pomiješan sa drugim vrstama otpada ne može ići u kompostiranje.

kompost domaći kompost Ne znate što s biootpadom? Pretvorite ga u organsko gnojivo, saznajte kako

U skladu s navedenim, iz prikupljenog takvog biootpada iz kućanstva (onečišćeni), isti dan odvaja se čista komponenta koja se može oporabiti te se odvozi na kompostanu, a ostatni otpad ugrađuje se u tijelo odlagališta. Na taj način spriječavamo onečišćenje iskoristivog otpada koji se može oporabiti te istovremeno ne zagađujemo okoliš sa onečišćenim otpadom i smanjujemo troškove transporta otpada koji je neiskoristiv.

Prihvat i ugradnja otpada obavlja se po jasno propisanim procedurama i prolazi niz kontrolnih i nadzornih procesa.

BIZNIS TEŽAK MILIJARDE Tko najbolje odvaja smeće u Hrvatskoj i je li sve to prevara?

Napominjemo kako je u prvih pet mjeseci ove godine prikupljeno je 5.394 t čistog biootpada s kućnog praga, te 5.600 t neočišćenog biootpada iz kojeg je dodatnim sortiranjem izdvojeno još 866 t biootpada pogodnog za kompostiranje.

Podsjećamo naše sugrađane na zajedničke ciljeve odvajanja biootpada: razvijanje zdravih ekoloških navika, proizvodimo koristan kompost za zelene površine, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš.

BEZ IMALO MUKE
Otkrila kako se riješiti plijesni na rubovima tuš-kabine, a svi su oduševljeni
Argentum
Ljeto u svim bojama
Znate li da je fotogeničnost samo mit? Otkrivamo kako zapravo uvijek možete biti 'lijepi'
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar neugodan
  neugodan:

  Zasto se makar ta kompostana ne makne od tamo??? Zemjlista koliko hoces grad ima u vlasnistvu. Kaje sa smrdljivim svinjama u Jakusevcu??????????

 • lijepa_li si: Premium korisnik

  nevjerojatno! zamislite koji bih cirkus zbog ovog ekocida napravila ekipa, da nije na vlasti! zeleni se ponašaju kao najveći barbari.