Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUDIJSKO PUTOVANJE

Hana Reberski i Ivan Stanišić brusit će talent u New Yorku

srednjoškolci
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
14.05.2014.
u 13:15

Učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u srpnju, na tri tjedna, odlaze "preko bare"

Što povezuje Zagreb i New York? Ispravan odgovor su Ivan Stanišić i Hana Reberski. Baš njih dvoje, učenici zagrebačke Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn (ŠPUD), u srpnju odlaze na studijsko putovanje od tri tjedna u poznatu njujoršku Školu za vizualnu umjetnost. – Za to putovanje birali smo učenike koje poznajemo. Hana je učenica koja je ispred školskog odjela unutrašnje arhitekture tri godine zaredom išla na natjecanje.
– U 2. razredu osvojila je prvu generacijsku nagradu, u 3. također, a ove je godine osvojila počasno mjesto i pozvana je u Zadar na izložbu. Osim toga učenica je koja se ne može strpati u kalup, jako je zanimljiva. Ivan se istaknuo radom u trećem razredu i njega je profesorica Vinka Mortigjija Anušić odabrala kao osobu koja bi mogla predstavljati naš školski odjel grafike – objašnjava izbor učenika profesor Filip Pintarić, mentor Hane Reberski.

Suradnja dviju škola dogovorena je uz pomoć Mirka Ilića, bivšeg učenika Škole za primijenjenu umjetnost i svjetski poznatog ilustratora i dizajnera, ali i zahvaljujući izložbi Slike iz podzemne koja je prošle godine postavljena u Ljubljani.
– Plakatima u podzemnoj u New Yorku oni oglašavaju svoju školu, a rade ih poznati dizajneri, a na toj izložbi bio je i Anthony P. Rhodes, izvršni direktor Škole za vizualnu umjetnost. I kroz dijalog došli smo do suradnje – kaže profesor Pintarić.
Inače, baš tu izložbu Zagrepčani će od 27. svibnja do 9. lipnja moći razgledati i u Zagrebu, u Salonu “Izidor Kršnjavi” u ŠPUD-u, a u sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dizajna “Dan D”. Izložba je organizirana u suradnji Udruge bivših učenika ŠPUD-a i Hrvatskog dizajnerskog društva.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

A trotjednom životu u New Yorku najviše se vesele upravo Hana Reberski i Ivan Stanišić. Hana je maturantica i neposredno prije puta preko bare otići će na prijamni ispit za studij dizajna i, kako kaže, nada se da će nakon povratka iz New Yorka saznati da se uspjela upisati. Ivan ima još jednu godinu srednje škole, a iskustva iz New Yorka predstavit će s Hanom nakon povratka svojim školskim kolegama, ali i profesorima.
– Bitna nam je povratna informacija od mladih ljudi, njihove impresije i da vidimo razliku između našeg obrazovnog sustava i njihovog, kao i pristup radu, čime ćemo i mi moći modificirati naše metode – smatra Filip Pintarić. Mladi Zagrepčani na put kreću 11. srpnja, jer u New Yorku već 14. srpnja počinju predavanja. – Veselim se i jako sam uzbuđena, pogotovu moja obitelj. Jedva čekam da vidim kako se ondje školuju, upoznam nove ljude i, naravno, puno toga naučim – kaže Hana Reberski.

>> Najbolja je škola u RH V. gimnazija iz Zagreba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije