Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Gužvaju se u zgradi s još tri škole, no u novu bi se mogli preseliti 2022.

Aktualiziran projekt izgradnje kompleksa koji se “kuha” već 16 godina
10. rujna 2020. u 10:01 0 komentara 1087 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Kako je pohađati nastavu u XII. gimnaziji u Dubravi? Tamošnji učenici svoje iskustvo sažimaju nam u tri riječi: dobro, zabavno i – tijesno. I to s posebnim naglaskom na zadnju stavku jer, iako ondje nastavu pohađa 399 đaka, prostor cijele škole čine samo jedan hodnik i jedanaest učionica na sjevernom djelu drugog kata zgrade u Ulici Gjure Prejca. Ostatak objekta, naime, od 1992. dijele s još tri srednje škole, Veterinarskom, Agronomskom i Prehrambeno-tehnološkom, pa je stoga malo reći da je atmosfera na hodnicima već godinama poprilično klaustrofobična.

Gotova do 2021. Položen kamen temeljac za izgradnju područne škole u Pongračevom

Da bi, primjerice, prije uvođenja epidemioloških mjera nakon velikog odmora stigli do svojih učionica, obično su se morali mimoilaziti sa stotinama drugih vršnjaka. A iako se nastava odvija u dvije smjene, djece je jednostavno toliko da gužva postaje pomalo neugodna, a s epidemijom koronavirusa i potrebnim razmakom između učenika, sad još i više.

Predugovor o zakupu

– U principu nam je ovdje OK, ali voljeli bismo da imamo više mjesta. Teško je, primjerice, pronaći prostorije za izvannastavne aktivnosti, kojih imamo zaista puno. Evo, ja sam u novinarskoj skupini i svaki put moramo tražiti slobodnu učionicu. Ljeti usto ovdje bude dosta vruće, a nemamo toliko prozora da se rashladimo – govori Eva Veselić, učenica trećega razreda, a neke od problema nabrajaju nam i njezine kolegice Lucija Plivelić i Marta Mandurić. Poput problema s izvođenjem nastave tjelesne kulture jer sportsku dvoranu također dijele s drugim školama.

 | Autor :

– A ponekad se održavaju i neke utakmice u dvorani pa ne možemo imati tjelesni nego moramo sjediti na tribinama – ističu trećašice.

Za nagužvane gimnazijalce u Dubravi ima spasa, objašnjava nam pak dugogodišnja ravnateljica škole Blaženka Ječminek, a on se nalazi u 130 milijuna kuna “teškom” projektu gradnje potpuno novog kompleksa na ledini površine čak 22 tisuće kvadrata, omeđenoj Međugorskom i Grižanskom ulicom, oko kilometar i pol od trenutačne zgrade. Iako je riječ o gradskoj parceli, pravo na gradnju škole dobio je Zagrebački holding, a po završetku radova objekt preuzima Grad, no pod zakupom od trgovačkog društva u svom vlasništvu.

Zagreb: Bandić u Resniku otvorio  novu osnovnu školu, dječji vrtić, objekt mjesne samouprave i objekt DVD-a Za 30 milijuna Resnik dobio školu, vrtić, vatrogasni dom i prostorije mjesnog odbora

– Plan je sagraditi zgradu gimnazije sa sportskom dvoranom i velikim igralištem, a do nje bi se smjestila i dvorana za klizanje koju bi koristili svi stanovnici Dubrave. Škola bi imala dovoljno prostora za sve učenike, pa i upis dodatnih razreda, a sva bi nastava mogla biti kabinetska, što nastavnici dugo priželjkuju. Projektom je usto zamišljeno da se učionice nalaze na etaži zgrade, a u prizemlju bi, među ostalim, bile knjižnica i čitaonica. Oko kompleksa uredio bi se i društveni trg – opisuje detalje projekta ravnateljica Ječminek.

Priča je to koja se “kuha” čak 16 godina, kaže, a sada bi se mogla konačno pokrenuti s mrtve točke jer je gradnja XII. gimnazije jedna od točaka današnje sjednice Gradske skupštine. Točnije, raspravljat će se o predugovoru o zakupu buduće gimnazije koji u budućnosti namjeravaju potpisati Holding i Grad, a njime se definira desetogodišnji rok trajanja zakupa te cifra koja će iznositi okvirno 1,6 milijuna kuna. I to mjesečno, a obuhvaća “troškove investicijskog upravljanja i održavanja objekta“. A koliki će konačni iznos biti, prema onome što stoji u objašnjenju predložene točke dnevnoga reda, saznat će se tek nakon što se završi gradnja i ustanove realni troškovi.

suze radosnice Poznati roditelji ispratili djecu prvog dana škole: 'Sve je drugačije, ali ovo je takvo vrijeme'

– Nakon što Skupština prihvati predugovor o zakupu, krenut će se u izradu dokumentacije za provođenje svih potrebnih postupaka javne nabave za početak radova – kažu u Holdingu. A oni bi, dodaju, mogli početi već u prvoj polovici 2021. godine i trajali bi oko 16 mjeseci, što znači da bi se đaci i njihovi nastavnici, prođe li sve po planu, u novu školu mogli useliti do jeseni ili zime 2022.

Problem je, naravno, novac

Tom viješću zadovoljni su svi, a pogotovo ravnateljica, koja je pitanje preseljenja iz prebukirane zgrade u Prejčevoj pokrenula još davne 2004. Vijeće roditelja na čelu s njom tada je Gradskoj četvrti Gornja Dubrava predalo inicijativu o gradnji nove zgrade škole, a ideja je zatim proslijeđena zagrebačkome Uredu za obrazovanje. No godinama bi, kaže ravnateljica gimnazije, realizacija počela pa onda stala.

Početak nove školske godine u Slavonskom  Brodu NEMA ZAMJENA Zbog korone zatvorena škola u Privlaci, nastava se seli online

– I to uglavnom zbog nedostatka novca. Tek se 2013., kada je ured preuzeo Ivica Lovrić, krenulo u to nešto aktivnije – prepričava nam Blaženka Ječminek. Nešto kasnije, 2014., objavljen je natječaj za idejno rješenje kompleksa u Međugorskoj na kojem su prvu nagradu odnijeli arhitekti iz tvrtke Bodrožić, Rališ i prijatelji te je prema njemu izrađen i glavni projekt. U ožujku 2018. stigla je i građevinska dozvola i sve što je sad potrebno jest krenuti u gradnju. A iako će do završetka radova već maturirati, trećašice su, kažu, sretne što će buduće generacije školske dane provoditi u većem i mnogo udobnijem prostoru.

– U svakom slučaju, imat će puno više zraka za disanje – zaključuje Lucija Plivelić.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.