Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže više novca

Gradske četvrti i mjesni odbori traže veću neovisnost

radovi
Petar Glebov/PIXSELL
02.07.2012.
u 10:00

Od Grada lokalna samouprava dobiva sve manje novca - u 2012. - 180 mil. kn. Sadašnji aparat sa 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora je, smatra se, glomazan

Sesvete su prva gradska četvrt čiji će se vijećnici, zasad samo oni iz oporbe, boriti za veću lokalnu neovisnost. Vijeća gradske četvrti i mjesni odbori sad nemaju gotovo nikakvu moć odlučivanja, pa im Grad lako može odbiti prijedloge, suprotno željama stanovnika.

Loš model

Stoga se sve češće apelira da im se osigura više novca. Grad je za lokalnu samoupravu lani izdvojio samo 1,5 posto proračuna (150 milijuna kuna) dok je ove godine obećano 180 milijuna. Prije nekoliko godina izdvajalo se 3 % (5 % bio je cilj), pa nije teško shvatiti sadašnju “nemoć” četvrti.

Zagovaratelji promjena ističu da je sadašnji ustroj sa 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora glomazan. Na rad, plaće i održavanje objekata otpada 20 % njihova proračuna. U 218 MO 1435 članova dobiva naknadu od 300 kuna mjesečno. Naknada za rad u Vijeću četvrti je oko 1500 kuna, ali je i vijećnika znatno manje.

–Pravni temelj za legitimnost da tražimo veću neovisnost je povelja EU o lokalnoj samoupravi pa se zalažemo za njen povratak u sve četvrti grada - kazao je Željko Tupek, vijećnik HSS-a iz Sesveta.

– Ima puno argumenata zašto bi trebalo dati veće ovlasti četvrtima, ali nezaobilazan je da 85.000 građana Sesveta ili 150.000 njih u Novom Zagrebu nije izjednačeno u samoupravnom smislu s malim općinama poput Rugvice ili trostruko manjim gradovima kao Dugo Selo ili Vrbovec - istaknuo je Tupek.

Manjak ulaganja u ceste, vodoopskrbu i odvodnju također je dobar primjer lošeg modela. Zastupnik u Gradskoj skupštini Josip Hren također se zalaže za veće ovlasti samouprava.

– Treba prvo ukinuti mjesne odbore s manje od 1.000 stanovnika, pa reorganizirati gradske četvrti čije su granice iscrtane na brzinu prije 20-ak godina, a tek zatim im povećati ovlasti kao što je organizacija i naplata parkinga, evidencija prebivališta i boravišta, opći upravni poslovi - misli Hren.

Za akcije premalo

Predsjednik Vijeća četvrti Novi Zagreb Zapad Jadranko Baturić smatra da su osnovni problem gradskih samouprava malena izdvajanja za akcije. Prije nekoliko godina proračun im je bio 25 milijuna, a ove godine imaju tek 10 milijuna kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije