Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Gradonačelnik u svakodnevnoj inspekciji “mirisa” na Jakuševcu

Inspekcija svaki dan - gradonačelnik će biti na čelu povjerenstva čiji će članovi svakodnevno ići u inspekciju odlagališta
19. travnja 2012. u 08:00 4 komentara 3465 prikaza
Jakusevac
Foto: Patrik Maček

Kako je živjeti uz najveće hrvatsko odlagalište otpada svakodnevno će uskoro provjeravati i gradonačelnik Milan Bandić. Naime, osnovat će se posebno povjerenstvo koje će se baviti kvalitetom života uz Jakuševac. 

Podizanje kvalitete života 

Povjerenstvo u kojem će biti nekoliko gradskih birokrata uz stanovnike naselja Jakuševec, 24 sata dnevno će provjeravati ima li smrada, mogućnosti eksplozije, gomilanja otpada, te o svemu radi pravodobne reakcije obavještavati gradonačelnika. 

– Želimo da članovi Povjerenstva uz predočenje osobne iskaznice mogu pristupiti odlagalištu i pregledati područje poput inspektora – približio je planove Povjerenstva njegov budući član Ratko Bedeković, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec. Koliko je stanje s gradskim odlagalištem ozbiljno, a Grad voljan rješavati njegov problem, pojašnjava i Željko Horvat, zamjenik pročelnika gradskog Ureda za prostorno uređenje, također član budućeg povjerenstva koji je najavio uvođenje redovitih sistematskih pregleda za žitelje naselja Jakuševec.
– Želimo podići kvalitetu života u tom naselju koje je prvo na udaru. Već smo i sada redovito na terenu radi stalnih prijava o neugodnim mirisima, pojašnjava Horvat. 

Neće poskupjeti odvoz

Korak dalje u podizanju kvalitete života u neposrednoj blizini odlagališta bit će i povećanje naknade vlasnicima nekretnina koje se nalaze uz odlagalište otpada Jakuševac. Trenutačno zbog pada vrijednosti obiteljskih kuća te gospodarskih objekata naknada iznosi do 600 kuna po četvornom metru prostora. Za ove je namjene, pojašnjava Horvat, zagrebački proračun osigurao je 13 milijuna kuna.

– Imat ćemo sredstava u gradskoj blagajni za tu namjenu, posebno i kada dođe do 50 postotnog povećanja naknade. Nećemo zbog toga morati dirati u poskupljenje odvoza smeća – uvjerava Davor Jelavić, pročelnik gradskog Ureda za prostorno uređenje. Odluku o osnivanju povjerenstva treba još potvrditi i Gradska skupština na sljedećoj sjednici.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Renavoid:

  Pa ne vjerujem ..... i što sada .... inspektori će njuškati ili? ....... lolololololo

 • -obrisani-:

  Želite li prikriti neki problem, ne riješiti ga nikad, a vi osnujte povjerenstvo....

 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm Stanovnici Jakuševca bore se već desecima godina sa smradom i nema im spasa. Povjerenstvo je samo lakirovka. Što će raditi? Zapisnik, molba, urgiranje, reagiranje, postupak, uredba, preporuka, izvještaj, pa ponovo vračanje na početak i tako slijedečih par desetlječa. Mi ... prikaži još!i u istočnom dijelu grada smo spalionicu prosvjedom građana, jednostavno zabranili graditi i to je to. Povjerenstvo nam ne treba.