Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporna spalionica

Gradonačelnik nije htio raspravljati, studija povučena

zelena akcija (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/6
14.02.2013.
u 09:27

Bandiću, pališ naše novce, vikali su građani na javnoj tribini, a prozvani je povukao studiju

Gradonačelnik Milan Bandić odbio je na sinoćnjoj javnoj raspravi predstaviti Stratešku studiju o utjecaju prijedloga plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. na okoliš.

Premala dvorana

– Povlačim studiju i produžujem javnu raspravu dok se ne dogovorimo. Problem ćemo riješiti razgovorom – grmio je Bandić u prepunoj dvorani Tribine grada Zagreba, koja je bila premala da primi sve zainteresirane. Najbrojniji među njima bili su stanovnici Jakuševca, Dumovca i Resnika koji su od Bandića tražili da im obeća kako se u njihovim kvartovima spalionica neće graditi.

– Zagreb je jedini u Hrvatskoj sanirao Jakuševac po najmodernijoj tehnologiji, a sada je ostala treća faza. Bit cijele priče je hoćemo li preostalih 30 posto novca gurati u otpad ili napraviti energanu. Stava sam da se struka mora dogovoriti s lokalnom zajednicom – pokušao je istaknuti Bandić, na što su se iz publike čuli povici “Bandiću, pališ naše novce”.

Prijedlog plana gospodarenja otpadom trebao je biti uvršten na zasjedanje Skupštine u ožujku, no tijekom prezentacije, koja se pretvorila u debatu Bandića i građana, gdje nijedan od prisutnih izrađivača studije nije došao do riječi, gradonačelnik je zaključio kako će odluku o konačnom rješenju otpada ostaviti za razdoblje nakon izbora.

Uvertira uoči rasprave

Kao uvertiru u raspravu, Zelena akcija i Udruga građana Resnika pred Gradskom upravom izgradili su mini spalionicu.

– Prosvjedujemo zbog straha za našu djecu, jer nam se nameće spalionica koju mi ne želimo. Želimo reciklirati. Ako pogledamo jedan grad poput San Francisca od 4,2 milijuna ljudi i koji je još ‘89. odbacio spalionicu, i oni recikliraju i uspješni su. Zato želimo poručiti gradu Zagrebu da i mi to možemo, da mi to hoćemo i da nam se to omogući – rekao je Stipica Maras iz udruge Resnik. Bernard Ivčić iz Zelene akcije podsjetio je da se u gradu Zagrebu odvojeno prikuplja tek dva posto otpada, a do 2020. morat će biti minimalno 50 posto, inače ćemo plaćati milijunske penale Europskoj uniji.

>>Bandić: Dok sam ja gradonačelnik, neće biti spalionice u Zagrebu

>>Bacat ćemo i bombe ako bude trebalo, nećete nas trovati!

Komentara 8

OB
-obrisani-
10:53 14.02.2013.

svaka čast gradonačelniče banderas će pomesti ostojića u svibnju. jedva čekam !!

GI
giglibigli
11:42 14.02.2013.

naravno spalionica ili novo odlagalište otpada ne gradi se dva mjeseca prije izbora a znamo i zašto ,javna rasprava se treba produžiti do poslije izbora, a ako je spalionica tako bezopasna i dobra za zdravlje što ju ne naprave bliže centru poput beča da se i mi imamo nećim pofaliti npr. gore kod pantovčaka ima lijepih livada ili tamo iznad tuškanca ima prostora dovoljno

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:51 14.02.2013.

Hm Da nije bilo medijske blokade, ne bi samo dvorana bila premala, nego ni cijeli trg ne bi bio dovoljan da primi ljude koji su protiv ovakvog koncepta spalionice koji se nudi. Tko normalan bi palio stari mokri smrdljivi muljmulj koji se taloži nakon prečišćavanja kanalizacije i natapa ga kiša i snijeg? Za spalit tolike količine moraš potrošit milijune kubika plina i ne dobiješ od toga ništa. Demagogija oko spalionice u Beču koju je oslikao slikar Hundertwaser, a kao nalazi se u centru grada, pa je sad je turistička atrakcija, gorjela je dva puta, ne radi, nego se glavna spalionica nalazi izvan Beča, daleko od Dunava i ostalih vodotokova. I oko nje nema nikakvih naselja, a u krugu od nekoliko kilometara oko nje sadi se uljana repica za proizvodnju biodiesela. Pametnom dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije