Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve za goste

Grad želi smanjiti porez da potakne pijenje u kafićima

konobari
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
18.10.2015.
u 11:05

Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem odlučila je pomoći zagrebačkim ugostiteljima smanjenjem poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića, čime bi se povećala potrošnja u kafićima i restoranima.

Zastupnicima u Gradskoj skupštini poslala je prijedlog za izmjenu Odluke o gradskim porezima i o prirezu na dohodak kojim traži da se porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića te piva smanji sa 3 na 2 posto. Porez od tri posto najviši je zakonski dopušten limit.

Ugostitelja pet tisuća

Cilj te odluke je, kako je obrazloženo, potaknuti veću potrošnju, s obzirom na to da Zagreb iz godine u godinu postaje sve zanimljiviji turistima. Gradska uprava planira povećanjem potrošnje u ugostiteljskim objektima popuniti “rupu” koja će nastati tim jednopostotnim smanjenjem poreza.

“Smanjenjem stope poreza na potrošnju za jedan posto smanjit će se godišnji prihod za oko osam milijuna kuna, što će se kompenzirati povećanjem potrošnje, a ujedno će utjecati na očuvanje radnih mjesta i novo zapošljavanje u sektoru ugostiteljsko-turističke djelatnosti”, stoji u obrazloženju.

U Zagrebu je oko 5000 ugostiteljskih objekata, a gradska je politika što bolji odnos prema turistima koji posjećuju grad. Lani su strani turisti činili 60 posto svih posjetitelja, a grad je u turističkoj zoni, tj. u samom središtu, već produljio radno vrijeme do dva sata ujutro. Potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Zlatko Puntijar pozdravlja odluku Grada te sramotnim ocjenjuje što uopće postoji taj porez na potrošnju jer ga plaćaju isključivo ugostitelji. Ne i ostali koji trguju pićima.

Ocjenjuje da smanjenje poreza neće utjecati na ceh koji će plaćati gosti, ali će pridonijeti boljem poslovanju ugostitelja i očuvanju radnih mjesta.

Brojni nameti

– Sramota je da mi uopće plaćamo taj porez, ali tako propisuje zakon. U svakom slučaju smanjenje je dobar potez s obzirom na silne namete koje imamo. Možda će smanjenje i utjecati na cijene nekih pića, no to ovisi o ugostitelju – kazao je Puntijar.

Komentara 12

Avatar liquidsky
liquidsky
13:33 18.10.2015.

Ne treba se čuditi. Bandić jedan dan pred milijunskim auditorijem kaže kako će kad bude "gradonačelnik Hrvatske" povećati plaće i mirovine od 5 do 10% i poput vrtićkog djeteta ne zna objasniti kako. Ne zna ni broj minisatrstava ali tvrdi kako će ga smanjiti. Ne zna što s autocestama ali tvrdi da će on to kao remijer riješiti. Pojma nema što lupeta. Tako je i s ovim porezom. Bolestan čovjek, pun sebe, pun laži i neznanja. Ulično lupetalo koje u zbilji ne zna ništa konkretno analizirati i učiniti. A to da je kriminalac kroz neko vrijeme bit će jasno i svakom nepismenom biraču.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
12:06 18.10.2015.

Ha evo jos jedan biser vođe a kaj se more kad vecinom i vodi grad iz kafica sve ih obiđe na i oko trga a ne zaboravlja ni posljenensku zonu i tam kuha grah a dela nemre se rec treba baze obic

DU
Deleted user
11:41 18.10.2015.

super ajmo poticati alkoholizam. kruha i igara pred izbore. ti birtijaner se bune da imaju prevelike namete a birtija je najbrze zaradjen novac. tko god ima birtiju nije kruha gladan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije