Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Grad Zagreb vodeći u digitalizaciji

Grad Zagreb vodeći u digitalizaciji
08.05.2021.
u 12:00

Možda vam se šeće, a možda ste Online – prepoznatljiv je slogan kojim Grad Zagreb promiče digitalne usluge što ih razvija duži niz godina kako bi svojim građanima omogućio da jednostavno dođu do informacija i da im usluge iz svoga djelokruga rada učini pristupačnima

Primjer takvih nastojanja je aplikacija Moj Zagreb koja građanima u realnome vremenu osigurava dostupnost najbitnijih informacija na jednome mjestu, što je do punog izražaja došlo tijekom prvog lockdowna i u vremenu nakon potresa.  Osim notifikacija o npr. prometnoj regulaciji, natječajima i obavijestima nadležnih gradskih institucija, aplikacija omogućuje i prijavu komunalnih nepravilnosti te transparentan i ažuriran uvid u status prijave. Podloga za kvalitetno funkcioniranje aplikacije Moj Zagreb je interna platforma eRedar koja je u travnju 2021. nadograđena tako da spaja sve subjekte koji su uključeni u rješavanje, nadziranje i prijavljivanje komunalnih nepravilnosti. Platforma predstavlja jedinstveno sučelje s objedinjenim komunalnim nepravilnostima s područja cijeloga grada te onemogućuje dvostruko postupanje.

Građani se uključuju i odlučuju

U tijeku je izrada platforme Imam inicijativu, prva takve vrste u Hrvatskoj. Građanima omogućuje da aktivno sudjeluju u planiranju razvoja te da utječu na razinu komunalnog standarda, kao i na druge poslove u nadležnosti Grada. Građani sami odlučuju o prioritetima. Predlažu nove inicijative, njihovi susjedi glasuju o njima. Inicijative se razmatraju pa se, ovisno o rezultatima glasovanja, preusmjeruju na rješavanje. Riječ je o svojevrsnome digitalnom referendumu u kojem građani odlučuju o sadašnjosti i budućnosti svoga kvarta pa i šire.

O onome što se radi u kvartu, građani se mogu informirati na aktivnoj stranici aktivnosti.zagreb.hr što ju je Grad Zagreb razvio kako bi se građani mogli što transparentnije informirati o radovima na komunalnoj infrastrukturi koji se poduzimaju radi poboljšanja  komunalnog standarda, a koji su u nadležnosti gradskih upravnih tijela. Radovi su klasificirani

 po gradskim četvrtima, odnosno po mjesnim odborima pa ih građani mogu jednostavno pratiti i pretraživati.

Projekti Aktivnosti Zagreb i Imam inicijativu će u konačnici pružati cjelovitije informacije pri procjeni kvartovskih komunalnih potreba i u planiranju aktivnosti za unaprjeđenje komunalnog standarda u njima jer će vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora na temelju njih donositi programe i planove, što će unaprijediti funkcioniranje lokalne zajednice.

Sve digitalne usluge

U sklopu projekta eZagreb implementirani su te su svim građanima i poslovnim subjektima dostupni Online servisi Grada Zagreba:

Budućnost

Trenutno se radi na unaprjeđenju i drugih platformi, npr. Zagreb Smart City Hub, e-kalkulator socijalnih prava, Špica, Mentalno zdravlje GZ-a i e-Upravljanje projektnim ciklusom.

Grad Zagreb će i nadalje raditi na razvoju digitalnih usluga kako bi svojim građanima osigurao još veću dostupnost informacija te kako bi im olakšao ostvarivanje građanskih prava i što aktivnije sudjelovanje u planiranju razvoja grada.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije