Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Grad Zagreb je zlatna koka privatnog zaštitarskog biznisa'

Ocijenio je da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koristi gradski proračun i sredstva gradskih tvrtki u svrhu redovnih isplata prema odabranim privatnim tvrtkama, što je ocijenio nedopustivim i ekonomski neodrživim.
14. veljače 2020. u 13:36 7 komentara 900 prikaza
Renato Petek
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek rekao je u petak kako se povećava suradnja Grada Zagreba i odabranih privatnih zaštitarskih tvrtki koje čuvaju gradske objekte, a istodobno se smanjuje opseg posla i zaposlenika Unutarnje čuvarske službe Grada.

Renato Petek RENATO PETEK Bandić i HDZ trguju javnim prostorom na štetu Zagreba i Zagrepčana

Grad Zagreb postao zlatna koka privatnog zaštitarskog biznisa

"Odabranim privatnim tvrtkama koje posluju s Gradom Valentinovo je svaki dan. Grad ih časti s vanjskim uslugama koje obavljaju s otprilike tri milijuna kuna dnevno. Obim tih poslova u stalnom je porastu, a veliki dio njih mogu i moraju obavljati gradske tvrtke i uredi, a tako je i sa zaštitarskim biznisom, za kojeg je Zagreb posao zlatna koka", rekao je zastupnik Petek na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koristi gradski proračun i sredstva gradskih tvrtki u svrhu redovnih isplata prema odabranim privatnim tvrtkama, što je ocijenio nedopustivim i ekonomski neodrživim.

U tome mu, kako tvrdi,  pomaže pročelnica za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. Njezin je suprug Matija Jozić, suvlasnik i upravitelj jedne od privatnih zaštitarskih tvrtki Bilić-Erić, koja ima ugovor s Gradom, dodao je.  

Klub nezavisnih zastupnika GRADSKI PARLAMENT Petek osnovao Klub nezavisnih, ali stranku neće

Petek je analizirao zaštitarske poslove od 2016. do 2019. prema službenim podacima koji govore da obim i iznosi zaštitarskih poslova rastu svake godine te su tako od 31,5 milijuna kuna narasli na 40 milijuna kuna. Spornim vidi i što je tvrtka Bilić-Erić nositelj posla zaštite osoba i imovine unutar zajednice ponuditelja u koju su uključene i tvrtke Sokol, V Grupa i Sigurnost te što joj je udio unutar zajednice s 44 posto narastao na 55 posto. 

Istovremeno, obim posla i broj objekata koji čuva Unutarnja čuvarska služba Grada stalno se smanjuje, kao i broj njezinih djelatnika, koji, tvrdi Petek, moraju prijeći u privatnike kako bi ostali na svojim radnim mjestima jer ta služba danas broji manje od 100 djelatnika. 

"Ukoliko imate unosan ugovor s Gradom, ukoliko ste Bandićeva osoba od povjerenja ili ako ste rodbinski povezani s njima, onda ćete vrlo lako postati poznati i uspješan poduzetnik koji će za par godina biti nagrađen i Zlatnom kunom", rekao je Petek.

Gradska skupština odlučuje o proračunu Grada Zagreba REAKCIJA Grad Zagreb: Referendum o GUP-u bio bi svojevrsni presedan, nije ga moguće poduprijeti

Ne može reći da je kroz javnu nabavu pročelnica Jozić direktno pogodovala da baš određeni posao dobije suprugova tvrtka, no, ističe, načinom na koji je pripremljen javni poziv direktno se upućivalo da na njemu mogu pobijediti samo udružene zaštitarske tvrtke, gdje najveći udio s gotovo 1000 zaposlenika unutar tog segmenta ima upravo tvrtka Bilić-Erić. 

Većinu poslova gradske tvrtke mogu obavljati same

Napomenuo je da zaštitarske tvrtke čuvaju sve što posjeduje Grad Zagreb, poput sportskih i kulturnih objekata, ustanova i parkova, a pružaju i usluge pratnje pri prijenosu novca i usluge profesionalnih vatrogasaca. 

Tako je za projekt "Ljeto na Savi" utrošeno 239.000 kuna, na čuvanje objekta u Novom Petruševcu prije i tijekom useljenja romskih obitelji 581.200 kuna, a tamo je pročelnica Jozić bila okružena upravo zaštitarima tvrke Bilić-Erić, dok se za čuvanje prazne zone Gredelj godišnje prosječno troši milijun kuna. 

Čuva se i parcela nekadašnjeg ilegalnog deponija u Kozari putevima, kao i prazno kino Europa, zbog čega je, ističe Petek, Grad u minusu jer kino nema korisnika.

Petek je istaknuo i da je pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco u internom dopisu sve gradske urede u rujnu 2019. obavijestio da u 2020. za izvanredno angažiranje zagrebačke Čuvarske službe - ili moraju planirati ta događanja i osigurati sredstva unaprijed ili ugovoriti poslove s privatnim tvrtkama.

Veliki prosvjed protiv Bandića u Zagrebu 'Bandiću je kraj' Na dosad najvećem prosvjedu protiv Bandića okupilo se nekoliko tisuća ljudi: 'Dosta je!'

"Sve te usluge Grad je nekad radio sam, a sve se više poslova prebacuje privatnim tvrtkama. Također i u brojnim drugim segmentima sve je više 'outsorsanja' usluga. To je direktan primjer nepotizma i načina kako se upravlja Zagrebom", ocijenio je Petek.

Tvrdi da u načelu nije protiv outsourcinga, ali da postoje poslovi koje Grad i njegove tvrtke mogu u velikoj većini obavljati sami, poput razvrstavanja otpada na Jakuševcu, pročišćavanja i analize otpadnih voda te izgradnje gradskih cesta.

Video: Renato Petek u TV emisiji Večernjeg lista

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • AfganistanskiHrvat:

    Ma gdje? Grad Zagreb? Milan Bandić? Hahahahahahaahhaha doživotna je prekasno koliko je taj novca iz gradske blagajne podijelio na preplaćene i nepotrebne poslove a i ono malo što je napravljeno zadnji fušeraj za koji bi netko trebao u zatvor.

  • iva.begovic:

    Članak 40. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisuje slijedeće: : Službenik je dužan pisanim putem obavijestiti pročelnika upavnog tijela o financijskom ili drugom interesu kojega on ili njegov bračni ili izvanbračni drug, dijete ili ... prikaži još!li roditelj može imati u odlukama upravnog tijela u kojem radi. " Pročelnik upravnog tijela dužan je o tim okolnostima pisanim putem obavijestiti načelnika, gradonačelnika odnosno župana. Koji će, ako te okolnosti dovode ili mogu dovesti do sukoba interesa, donijeti odluku o izuzimanju pročelnika od rada na određenim poslovima. Podaci o mogućem sukobu interesa i odluka o izuzimanju unose se u osobni očevidnik službenika. " To kaže Zakon, a pitanje je jesu li gradski službenici tražili dokumente: pisane obavijesti, odluku o izuzimanju, osobni očevidnik Mirke Jozić na uvid. Svakako bi to trebali učiniti.

  • iva.begovic:

    Pravosuđe je najveća rak rana našeg društva. Toliko je loše da je i američki veleposlanik našao za shodno dati neke prijedloge. Što inače nije diplomatski korektno ali je očito i više nego nužno. U Zakonu o službenicima postoje odredbe koje ... prikaži još! zabranjuju sukob interesa. Tvrtka koja je u vlasništvu supruga pročelnice za gospodarstvo nikako nije smjela biti u poslovonom ugovornom odnosu sa Gradom. No, hobotnica se ne boji zakona jer imaju svoje ljude u pravosuđu.