Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Grad traži tko će se za pola milijuna kuna brinuti o jarbolima

Rok za dostavu ponuda 26. je kolovoza, a odluku o svom izboru Grad mora donijeti najkasnije devedeset dana nakon toga.
13. kolovoza 2020. u 11:42 9 komentara 681 prikaza
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pokraj zagrebačke Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Mimare, ali i Muzeja suvremene umjetnosti. Zatim i Trešnjevačkog placa, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Cibonina tornja, Doma sportova, Autobusnog kolodvora, Europskog i Jelačićeva trga, Hrvatskoga narodnog kazališta, na Jadranskome mostu. Većina stanovnika metropole prolazi tim lokacijama a da pritom i ne obrati pozornost na “sitnicu” na čije se postavljanje i održavanje godišnje iz gradske blagajne izdvaja gotovo pola milijuna kuna.

Zagreb: Milan Bandić predao liste za parlamentarne izbore BANDIĆ NA KUĆNOJ NJEZI Prebolio moždani i plućnu emboliju, sad operirao glasnice

Ceh bi trebao ispasti manji

Riječ je o jarbolima za isticanje zastava, a Grad Zagreb javnom nabavom traži tvrtku koja će se sljedećih godinu dana o njima brinuti. Dosad je to radilo nekoliko tvrtki, a najviše “staža” i iskustva u poslu ima zagrebački Montel, koji je, između ostalog, prije nekoliko godina i postavljao zastave na različitim lokacijama. Zadaća za koju se traži izvođač podrazumijeva dakle pregled oko 150 jarbola na svih 27 mjesta na kojima su trenutačno postavljeni po gradu.

Usto idu i čišćenje te popravak, zamjena trošnih dijelova poput kolotura, sajli, lokota…, postavljanje novih po narudžbi te uklanjanje starih i dotrajalih. Morat će odabrani ponuditelj i detaljno dokumentirati te fotografirati sadašnje stanje jarbola, skinuti hrđu s njih, učvrstiti labave dijelove, nabaviti, dopremiti i ugraditi beton, odvesti višak zemljanog materijala od iskopa, postaviti armaturu i šablone. Pregledavat će ih se i podmazivati jednom mjesečno, a prati jednom godišnje. U cijenu je, stoji u dokumentaciji, uključena i privremena montaža ljestvi i platforme, upotreba autodizalice te svi rezervni dijelovi koji se ne mogu predvidjeti i čije se količine ne mogu procijeniti, poput vijaka. No, u Gradu napominju kako je riječ tek o okvirnoj brojci i kako bi ona na kraju trebala ispasti manja.

Milan Bandić ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK Milan Bandić završio na operaciji: 'Trenutačno se oporavlja, evo tko će ga mijenjati na čelu grada'

– Prošlogodišnja je, naime, također iznosila pola milijuna, a ugovor o održavanju na koncu je sklopljen na 422.900 kuna – ističe Dinko Bilić, pročelnik Ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, A pitali smo i zašto je prije dvije godine, primjerice, održavanje jarbola stajalo nekoliko stotina tisuća kuna manje.

– Procijenjena vrijednost usluge njihova održavanja povećana je zbog postavljanja novih jarbola, primjerice ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice zbog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije – odgovaraju u Gradu. U sljedećih se dvanaest mjeseci, pak, očekuje da će osam metara visoki čelični, odnosno plastični stupovi “satkani” od dvije koloture sa sajlama, karabinerom i lokotom, “niknuti” na još nekoliko lokacija po cijelome gradu.

– Ne zna se još točno gdje, kada i koliko jer to ovisi o prigodama te naručiteljima – govori Marijan Vranić iz gradskoga Ureda za prostorno uređenje.

Milan Bandić Bitka za Zagreb 'Bandićevu vladavinu prije će prekinuti HDZ nego Tomašević'

Rok za ponude 26. kolovoza

U aktualnom postupku javne nabave, pak, odabrat će se ekonomski najisplativije rješenje među onima koje ponude tvrtke zainteresirane za posao održavanja jarbola. Rok za dostavu ponuda 26. je kolovoza, a odluku o svom izboru Grad mora donijeti najkasnije devedeset dana nakon toga. 

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • Kokoiduhovi:

    Kako tko? Kakvo traženje? U gradskoj upravi Grada Zagreba zaposleno je preko 3.200 osoba. Pa dovoljno da se mogu osnovati odredi "za čistoću", tako da dio službenika ima što raditi i zaraditi plaću. To su uglavnom Mikijevi ljudi, no nema ... prikaži još! veze - i takvi znaju barem prati, peglati, postavljati zastave i sl.

  • trade_mark:

    dajte radije pokrpajte klaićevu, a ne tu izvađat bijesne gliste sa zastavicama po gradu. bandić fakat zna potrošit lovu na idiotske stvari, glavno da kumašin ili rodica pobere lovu. FUJ!

  • geler203:

    Nema se za obnovu od potresa, poplave, sanaciju dugogodišnjeg nerada ali ima se gluposti. Sjeverna Koreja ima pametnije i demokratskije vodstvo od Zagreba ai Hrvatske jer tamo bi Mile odavno već radio na poljima riže.