Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
održavanje, pranje...

Grad traži tko će se za pola milijuna kuna brinuti o jarbolima

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
13.08.2020.
u 11:42

Rok za dostavu ponuda 26. je kolovoza, a odluku o svom izboru Grad mora donijeti najkasnije devedeset dana nakon toga.

Pokraj zagrebačke Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Mimare, ali i Muzeja suvremene umjetnosti. Zatim i Trešnjevačkog placa, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Cibonina tornja, Doma sportova, Autobusnog kolodvora, Europskog i Jelačićeva trga, Hrvatskoga narodnog kazališta, na Jadranskome mostu. Većina stanovnika metropole prolazi tim lokacijama a da pritom i ne obrati pozornost na “sitnicu” na čije se postavljanje i održavanje godišnje iz gradske blagajne izdvaja gotovo pola milijuna kuna.

Ceh bi trebao ispasti manji

Riječ je o jarbolima za isticanje zastava, a Grad Zagreb javnom nabavom traži tvrtku koja će se sljedećih godinu dana o njima brinuti. Dosad je to radilo nekoliko tvrtki, a najviše “staža” i iskustva u poslu ima zagrebački Montel, koji je, između ostalog, prije nekoliko godina i postavljao zastave na različitim lokacijama. Zadaća za koju se traži izvođač podrazumijeva dakle pregled oko 150 jarbola na svih 27 mjesta na kojima su trenutačno postavljeni po gradu.

Usto idu i čišćenje te popravak, zamjena trošnih dijelova poput kolotura, sajli, lokota…, postavljanje novih po narudžbi te uklanjanje starih i dotrajalih. Morat će odabrani ponuditelj i detaljno dokumentirati te fotografirati sadašnje stanje jarbola, skinuti hrđu s njih, učvrstiti labave dijelove, nabaviti, dopremiti i ugraditi beton, odvesti višak zemljanog materijala od iskopa, postaviti armaturu i šablone. Pregledavat će ih se i podmazivati jednom mjesečno, a prati jednom godišnje. U cijenu je, stoji u dokumentaciji, uključena i privremena montaža ljestvi i platforme, upotreba autodizalice te svi rezervni dijelovi koji se ne mogu predvidjeti i čije se količine ne mogu procijeniti, poput vijaka. No, u Gradu napominju kako je riječ tek o okvirnoj brojci i kako bi ona na kraju trebala ispasti manja.

– Prošlogodišnja je, naime, također iznosila pola milijuna, a ugovor o održavanju na koncu je sklopljen na 422.900 kuna – ističe Dinko Bilić, pročelnik Ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, A pitali smo i zašto je prije dvije godine, primjerice, održavanje jarbola stajalo nekoliko stotina tisuća kuna manje.

– Procijenjena vrijednost usluge njihova održavanja povećana je zbog postavljanja novih jarbola, primjerice ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice zbog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije – odgovaraju u Gradu. U sljedećih se dvanaest mjeseci, pak, očekuje da će osam metara visoki čelični, odnosno plastični stupovi “satkani” od dvije koloture sa sajlama, karabinerom i lokotom, “niknuti” na još nekoliko lokacija po cijelome gradu.

– Ne zna se još točno gdje, kada i koliko jer to ovisi o prigodama te naručiteljima – govori Marijan Vranić iz gradskoga Ureda za prostorno uređenje.

Rok za ponude 26. kolovoza

U aktualnom postupku javne nabave, pak, odabrat će se ekonomski najisplativije rješenje među onima koje ponude tvrtke zainteresirane za posao održavanja jarbola. Rok za dostavu ponuda 26. je kolovoza, a odluku o svom izboru Grad mora donijeti najkasnije devedeset dana nakon toga. 

Komentara 9

KO
Kokoiduhovi
13:55 13.08.2020.

Kako tko? Kakvo traženje? U gradskoj upravi Grada Zagreba zaposleno je preko 3.200 osoba. Pa dovoljno da se mogu osnovati odredi "za čistoću", tako da dio službenika ima što raditi i zaraditi plaću. To su uglavnom Mikijevi ljudi, no nema veze - i takvi znaju barem prati, peglati, postavljati zastave i sl.

TM
trade_mark
14:08 13.08.2020.

dajte radije pokrpajte klaićevu, a ne tu izvađat bijesne gliste sa zastavicama po gradu. bandić fakat zna potrošit lovu na idiotske stvari, glavno da kumašin ili rodica pobere lovu. FUJ!

GE
geler203
12:49 13.08.2020.

Nema se za obnovu od potresa, poplave, sanaciju dugogodišnjeg nerada ali ima se gluposti. Sjeverna Koreja ima pametnije i demokratskije vodstvo od Zagreba ai Hrvatske jer tamo bi Mile odavno već radio na poljima riže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije