Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U prodaji od 1. travnja

Stižu nove ZET karte u vozilima: Koje će boje biti ona od 6 kuna

ZET karte
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/6
21.03.2019.
u 17:12

Prošlog je ljeta gradonačelnik Milan Bandić vozačima zaželio da ne prodaju nijednu kartu, a sad je gradska uprava odobrila uvođenje jeftinijih karata jer tvrdi da će to povećati prihode ZET-a.

Koliko ima karata, nema više ni boja – kad odgovaraju na pitanje znaju li kakve će karte od 1. travnja prodavati vozači šale se u ZET-u, koji trenutačno Zagrepčanima nudi karte u četiri različite boje.

A ružičastoj za četiri kune, zelenoj za sedam, plavoj za 10 i žutoj za 15 kuna za tjedan i pol pridružit će se još i ona za šest kuna, ali i još jedna za 10, iako takva već postoji. Na prvu možda zbunjujuće, ali kako kažu u ZET-u, nimalo teško za pohvatati.

Kartu sada ne kupujem u autobusu, nego na kiosku. Preskupo mi je 15 kuna za vožnju, ali kada pojeftine karte kod vozača, kupovat ću kod njih.
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nisu tu da prodaju

– U kioscima bit će dostupne tri vrste karata, a upravo toliko različitih moći će se kupiti i kod vozača. Odnosno, drugim riječima, izvan vozila bit će dostupne karte za četiri, sedam i 10 kuna, koje vrijede pola sata, sat vremena i sat i pol vožnje. Kod vozača kupovat će se karte za šest, deset i 15 kuna, a također će vrijediti pola sata, sat vremena i 90 minuta – kažu u ZET-u dodajući da će se, u principu, uvesti samo jedna potpuno nova karta, ona za šest kuna.

Karta za 10 kuna kupljena kod vozača, govore, ipak će se morati vizualno razlikovati od one kupljene na kioscima jer ipak neće vrijediti isto vremensko razdoblje.

Karte kupujem na kiosku jer je 15 kuna preskupo. Nove cijene su također preskupe, karte bi u vozilima ZET-a trebale stajati kao i izvan njih.
Foto: Borna Filic/PIXSELL

– Karte se još tiskaju, pa ne znamo hoće li se na onoj za 10 kuna zadržati plava boja i samo promijeniti vrijeme njezina trajanja ili će biti potpuno druge boje. Što se tiče karte za šest kuna, ona će najvjerojatnije biti bež – kažu u ZET-u, u kojem je prodaja jeftinijih karata kod vozača trebala početi još u veljači, ali sve to ZET jednostavno nije stigao organizirati. Za travanj su sigurni jer, kažu, za prodaju novih vrsta karata od prvog dana sljedećeg mjeseca stigla im je suglasnost Grada.

Iz Beograda sam i kod nas su cijene karata gotovo dvostruko jeftinije. Čuo sam da će se ovdje sniziti cijene karata, ali čini mi se ne dovoljno.
Foto: Borna Filic/PIXSELL

– Pridonijet će to kvaliteti usluga javnog gradskog prijevoza, a uvođenje novih karata rezultirat će povećanjem prihoda ZET-a – objasnili su u gradskoj upravi razloge zbog kojih se ponovno uvode jeftinije karte kod vozača. Podsjetimo, kad je politika prodaje samo karte od 15 kuna u vozilima tek uvedena, gradonačelnik Milan Bandić bio je nešto drukčijeg mišljenja.

– Vozači nisu tu da prodaju karte, nego da voze. Dabogda nijednu ne prodali – govorio je prošlog ljeta gradonačelnik Bandić. A nije da otad nisu prodali baš nijednu, ali u usporedbi s prodajom drugih karata, prodaja karte za 15 kuna nije baš postigla poseban uspjeh. Primjerice, od srpnja 2018. do kraja prošle godine prodano je 16 milijuna karata po četiri kune, a u istom je razdoblju onih po 15 kuna prodano samo nešto više od 170 tisuća.

Imam pokaz pa ne kupujem karte, ali mislim da je niža cijena kod vozača pozitivna stvar jer ovako kako je sad ispada da se pola sata vožnje plati četiri ili 15 kuna.
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Praksa se već primjenjivala

Posebnih su problema nakon uvođenja samo najskuplje karte u vozilima, osim Zagrepčana koji su cijenu karte u autobusima i tramvajima uspoređivali s cijenom pola kilograma mljevenog mesa, imali i sami vozači. Smanjile su im se plaće jer su prodavali manje karata, a od svake karte provizija im je dvadeset posto, dok su češće postali i mete nasilnih putnika, revoltiranih što u autobusu i tramvaju ne mogu kupiti kartu po “normalnoj” cijeni.

Ta “normalna” cijena u vozilu će sad biti viša nego na kioscima, ali i dalje pristupačnija, kažu u ZET-u te ističu da je praksa da karte kod vozača ipak budu nekoliko kuna skuplje od onih izvan vozila primjenjivana i prije. Primjerice, 2006. godine karta je u tramvaju koštala osam, a izvan njega šest i pol kuna. Dvije godine kasnije, u vozilu bila je 10, a izvan vozila osam kuna, 2013. karte su bile 12, odnosno 15 kuna, a 2014. uvedena je jedinstvena cijena, to jest karta od deset kuna, bez obzira na to gdje se kupuje.

Cijene taksija u Zagrebu

Komentara 5

TH
than
18:08 21.03.2019.

20% provizija po prodanoj karti ?!?!

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
17:24 21.03.2019.

banditos

Avatar Analizator
Analizator
18:01 21.03.2019.

100 godina smo iza normalnog svijeta...samo fale koš i kartodrapci na zadnjim vratima tramvaja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije