Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KANTE ZA BIOOTPAD

Kante dobili Mlinovi, Šestine i dio Brezovice, Gračani i Maksimir još čekaju. Čistoća: sve ide po planu

Čistoća
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
14.03.2019.
u 11:45

Zastupnik Renato Petek tvrdi da je podjela kanti propala zbog nedovoljnog broja radnika.

Naslagane jedne na druge. Na stotine smeđih kanti stoje u Servisno-operativnom centru na Jakuševcu. Svojevrsno skladište Čistoće prepunjeno je kantama za biootpad namijenjenima za obiteljske kuće u gradskim četvrtima Podsljeme, Brezovica i Maksimir, prvima koje su, prema najavama iz Zagrebačkog holdinga, trebale dobiti nove spremnike.

Dio spremnika od 80 litara počeli su dijeliti djelatnici Čistoće još 18. veljače. Obišli su Šestine, Mlinove, dio kuća u Brezovici... Ispred njihovih dvorišta ostavili su kante i za njih zataknuli letak s uputama. Podijelili su, tvrdi Renato Petek, gradski zastupnik u Skupštini iz stranke “Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez”, ukupno četiri tisuće kanti. I onda je podjela, tvrdi Petek, naglo stala.

Nemaju dovoljno kamiona

Zato je ovaj gradski zastupnik početak uspostave prikupljanja biootpada prozvao “fake” akcijom.

– Smeđe spremnike dobio je oko jedan posto korisnika i to isključivo oni kojima najmanje trebaju, u obiteljskim kućama u Brezovici i Podsljemenu. Inače, Europska komisija u rujnu prošle godine u izvješću je naglasila da je biootpad jedna od komponenti koje se najslabije odvaja u Hrvatskoj. Čistoća se nije dovoljno dobro pripremila za taj korak – kaže Renato Petek, dodajući da navodno čekaju odobrenje da unajme kombije ili male kamione kako bi se podjela ubrzala te da nemaju dovoljno zaposlenika koji bi radili na tom poslu.

– Za to ne smatram odgovornim isključivo Čistoću jer takve odluke ne donose samostalno. Uvijek se čeka “bijeli dim” iz Zagrebačkog holdinga i Grada Zagreba – kaže Petek. Da su kante dobili samo u dijelu Podsljemena, potvrdili su i u toj gradskoj četvrti, a javili su se i stanovnici Gračana koji smeđe kante ispred kućnog praga vidjeli nisu. Da će dobiti smeđe kante, iz Holdinga su javili i Gradskoj četvrti Maksimir, ali ni tamo nisu upoznati s time da su se kante uistinu našle ispred dvorišta građana. No u Holdingu tvrde da kante dijele po planu.

– Za podjelu spremnika trebat će određeno vrijeme budući da svakom korisniku isporučujemo njegov spremnik na kućnu adresu. Molimo građane za malo strpljenja – kažu iz ZG Holdinga, dodajući da se biootpad odvozi redovito još od 2014. u četiri gradske četvrti, onaj koji se skuplja u komposterima, a od sredine veljače na dijelu GČ Podsljeme, Brezovica, Maksimir, Stenjevec, Peščenica-Žitnjak i Trešnjevka-jug.

– Trenutačno je u ovu uslugu uključeno više od 6000 kućanstava – kažu u Holdingu.

U kompostanu ide zelenilo

Petek je kritizirao i gradonačelnikovu odluku da privatnicima plaća 1500 kuna za zbrinjavanje biootpada, kada je bilo planirano da se Zrinjevcu za tonu plaća oko 200 kuna da bi isti otpad odlagali u kompostanama kojima upravljaju. A kompostane, kaže Petek, imaju dovoljno kapaciteta.

– To nije točno. U kompostane Zrinjevca zbog ograničenog kapaciteta može ići samo zelenilo, no ne kuhinjski otpad – kažu iz ZG Holdinga.

Novinari ispred Banskih dvora pročitali svih osam zahtjeva koje su uputili Vladi

Ključne riječi

Komentara 7

RP
rpzagreb
16:02 14.03.2019.

Ma šta će nam u 2019-oj godini kante za smeće, odlagališta, reciklaže... tko to koristi? Najvažnije je da ćemo imati Manhattan !

DU
Deleted user
22:23 14.03.2019.

Sav bio otpad uskoro će reciklirati bijedni umirovljenici koje je bandić opljačkao prevelikim nametima......

AF
AfganistanskiHrvat
20:12 14.03.2019.

Što s onima koji nemaju mjesta gdje držati pet ili više kanti. Da li ih smiju postaviti naulici, nogostupu ili slično a da ih komunalci ne kazne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije