Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seksizam

Građani ogorčeni zbog plakata u tramvajima: 'Žene, kad se napiju, spavaju s neznancima'

Tramvaji
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
03.01.2019.
u 14:44

Fotografija spornog plakata širi se društvenim mrežama, a neki korisnici autore optužuju za seksizam.

Sadržaj edukativnih plakata o štetnosti alkohola kojima su oblijepljeni ZET-ovi tramvaji izazvao je burne reakcije mnogih građana. Fotografija se širi društvenim mrežama, a neki korisnici autore optužuju za seksizam.

Na plakatu tako piše kako alkohol loše utječe na spolni život i reprodukciju muškaraca te kod njih smanjuje spolnu želju, ali i spolnu moć i erekciju. To kod njih rezultira manjkom samopouzdanja, dodaje se na plakatu.

Sporan dio sadržaja na plakatu je onaj koji govori o ženama

– Alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama, poremećaja u menstruacijskom ciklusu i trudnoće. Preko posteljice alkohol ulazi i u krv djeteta pa može prouzročiti tjelesne nedostatke i mentalnu zaostalost, tzv. fetalni alkoholni sindrom.

Sporni je plakat, kako piše na dnu, nastao u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj CEDAR.

U tom centru za Telegram su kazali kako je plakat dio Javne akcije ''Zdrav izbor'' koja se nadovezuje na preventivni projekt Zdravo! koji od 2012. provode u suradnji sa srednjim školama. Kampanjom, kažu, žele prevenirati eksperimentiranje srednjoškolaca s alkoholom. Dodaju kako su plakate izrađivali učenici srednjih škola te da su kroz njih željeli poslati poruku svojim vršnjacima o potrebnom oprezu zbog potencijalnih neposrednih i posrednih štetnih posljedica pijenja alkohola.

Prostor za plakate u tramvajima zakupila je tvrtka B1, a Telegram još piše kako su iz te tvrtke poručili da je riječ o edukativnoj kampanji i da je plakate naručio Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba.

Naglašavaju kako takav tretman žena u javnosti upravo i uzrokuje odnos prema njima kao manje vrijednima, potiče nejednak status žena i muškaraca, a posljedično dovodi i do rodno utemeljenog nasilja.

 SDP-ovke kažu kako cijene što je CEDAR pružio djeci mogućnost da sami kreiraju sadržaj plakata, ali i ističu kako odrasli trebaju korigirati stavove djece ukoliko oni posljedično dovode do kršenja ljudskih prava, u konkretnom slučaju prava žena.

 "Osobito je to važno u Zagrebu, koji nije ni pokazao namjere poput nekih drugih gradova da u obrazovne ustanove na području svoje nadležnosti uvrsti nastavu građanskog odgoja", zaključuju u priopćenju.

Ženska inicijativa HNS-a Grada Zagreba i HNS Grada Zagreba najoštrije osuđuju tekst na plakatima Gradskog ureda za zdravstvo koji su postavljeni po tramvajima i autobusima ZET- a. Dijelove teksta koji se odnosi na žene, ali i muškarce, smatramo teškim seksističkim istupom, te inzistiramo da se sporni plakati odmah uklone uz javnu ispriku gradonačelnika Grada Zagreba, resornog pročelnika i direktorice ZET-a. Ako zaista želimo biti grad i društvo koje će uvažavati različitost i njegovati ravnopravnost, kao što govorimo, seksistički javni cirkus mora prestati.

Video - Snimao stražnjicu atraktivne konobarice, a onda je stigla kazna

Komentara 55

KK
klara.kos.73
13:36 03.01.2019.

ništa nisu slagali, sve je točno napisano A što su se neke dame prepoznale --njihov problem. Muškarci su po običaju mudriji, oni šute.

IC
ICCO
13:36 03.01.2019.

Tako je, sad će LGBQTZQ, BLBQLQGYUQ i ONO udruge krenut protestirati ali i protiv tramvaja!

Avatar komentatorx
komentatorx
13:35 03.01.2019.

TO JE ŽIVA ISTINA, za koju znaju svi koji su barem jednom ušli u noćni klub.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije