Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Nije samo linija 107 problem, bus 172 je horor, linija 225 ni ne odveze svoju rutu, a tek 227...'

- Ne kasne samo autobusi, jednako je i s tramvajskom linijom broj pet koja vozi za Dubravu. Vikendom je čekaš 'tri gladne godine', žali se jedan Zagrepčanin.
13. listopada 2018. u 12:23 45 komentara 10736 prikaza
Autobusna linija 107, Jankomir - Žitnjak
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Čini se kako ZET ima sve više teškoća s autobusnim linijama jer nakon što je već postalo ustaljeno slušati o incidentima na liniji 268 (Zagreb - Velika Gorica) stigle su pritužbe i o onoj broj 107 koja povezuje Jankomir i Žitnjak. Putnici se žale kako se vrlo često ne drže voznog reda, a autobusi su ujedno pretrpani.

autobus 107 potpuni kolaps Zagrepčani revoltirani ZET-ovim autobusom: Kasni ili ne stiže? Ta je linija katastrofa!

Nakon što je Večernji list objavio članak o navedenoj liniji brojni čitatelji su se požalili na nju, ali i na neke druge.

- ZET-ova linija broj 107 je odlična za poticaj kupnje osobnog automobila, pa čak i dva. Ništa vas na svijetu ne može prisiliti i potaknuti na kupnju automobila kao ona - sarkastičan je bio jedan Zagrepčanin.

Komentirajući na Facebooku jedna građanka je iznijela svoju priču:

- Godinama sam putovala tom linijom i pisala mailove ZET-a ali ništa se ne bi promijenilo osim kad bi gradonačelnika Bandića stavila u 'cc' pa bi nekoliko dana bus vozio prema rasporedu i bez preskakanja voznog reda. Kad bi kiša padala u busu je bilo nužno imati otvoren kišobran. Ljeti neizdrživo. Zimi je grijanje upaljeno na najjače pa bi mnogima pozlilo. Sjedalo je svako različito, rukohvati željezni, tipkalo za otvaranje vrata puno je žica, čak su bile i veće gljive dodatna vrijednost u busu. A hoće li doći bus to je bilo poput lutrije. Vozači su bahati i bezobrazni. Užas. Drago mi je da je ovo završilo u novinama. Možda dođe do promjene.

Drugi čitatelj nam se također požalio: Autobusna linija 234 Kajzerica - Glavni  kolodvor redovito kasni, a u dosta situacija i ne dođe. Naprimjer neki dan u 18.30 s Kajzerice nije ni krenuo, već su u 18:55 krenula oba iz navedenog smjera. Dosta puta ni s Glavnog kolodvora ne krene na vrijeme i vjerojatno zato su ta preskakanja i kašnjenja, te ističe da svako malo mora koristiti taksi.

Čitatelj Robert nam kaže da niti na ZET-ovoj liniji 215 Kvatrić –Vukomerac autobusi ne voze redovito, te da neki vozači predugo stoje na Kvaternikovom trgu nakon čega se zaredaju po dva, tri busa.

Video - Autobus ZET-a nakon proklizavanja udario u obiteljsku kuću

Neki su se požalili i na druge autobusne linije.

- Radili su slično i na liniji 307/308. Jedan vozač ode na pauzu dok drugi vozi i kupi 'duple' putnike. S tim da su oba stajali na polazištu i tjerali ljude da idu u drugi bus iako su po rasporedu trebali krenuti jedan za drugim. Dodatni poticaj za prijavu je bilo to što nisu stajali na svakoj stanici iako je bilo putnika. Vidi klinca i prođe dalje, vidi stariju ženu, stane joj, ne naplati kartu, ljubazno pozdravlja, kao da će ući u ljubavnu vezu s njom... A da ti stane na stanici na kojoj trebaš izaći - nema šanse. Još se svađa i odveze te dalje, pusti te da napustiš vozilo između dviju stajališta. Likovi su si krojili raspored i pretvarali liniju u direktnu. Samo prijavite... Nakon toga su kulturno vozili jedan za drugim, stajući kao tramvaji na svakoj stanici - ispričao je jedan korisnik.

ZET-ov autobus, ilustracija `još ima dobrih ljudi` ZET-ovac doživio nesvakidašnju gestu od putnika: Hvala ti, dobri čovječe!

Čitateljica Snježana prenijela je iskustva iz linije 172.

- Linija 172 za Zaprešić je isto horor. Nedavno tri dana zaredom nije dolazio autobus u 20.08 sati za Zaprešić pa je bila neopisiva gužva u sljedećem autobusu. Odgovor ZET-a na to bio je da su moguća odstupanja u redu vožnje zbog gužvi na cestama, a njih nema u to doba. Također izvan špice, u periodu od 10 do 12 sati često ne dođe autobus u Zaprešić pa pola sata moramo čekati. Prijevoz je sve lošiji.

Gradonačelnik u Podbrežju pustio u promet novu ZET autobusnu liniju Letjele šake Na cesti se potukli vozač ZET-a i osobnog automobila, žena dobila šamar

Berislav P. požalio se na često 'preskakanje' voznog reda na liniji 227.

- Naime, taj bus vozi od Donjih Svetica do Blizneca i često se događa da jednostavno bus ne dođe u predviđeno vrijeme niti se uopće pojavi. Nezgodno je što je to obično u vrijeme špice kada djeca idu u školu ujutro oko pola 8 ili kad je riječ o vožnji oko 13.30 sati.

- Linija 145 (Vrapčanska aleja - Oranice) vozi očito samo kad imaju višak vozača inače vozni red i ostalo ne postoji - kaže čitatelj Bruno, a ova tema potaknula je Krunoslava B. da iznese teškoće i u tramvajskom prometu.

ZET ZET-ov vozni park U Zagrebu 30 novih poluniskopodnih gradskih autobusa

- Ne kasne samo autobusi, jednako je i s tramvajskom linijom broj pet koja vozi za Dubravu. Vikendom je čekaš 'tri gladne godine', a radnim danom nešto manje, ali razmak između dolazaka je prevelik. A najveća ZET-ova nebuloza posljednjih deset godina je slanje tramvaja u spremište već u 19 sati.

'Vozač je stao gdje ne smije i ćakulao s prijateljem'

Jedan drugi čitatelj također nabraja cijeli niz autobusnih linija po Zagrebu koje ne voze po voznom redu i na kojima građani imaju poteškoća s vozačima: 

- Nije riječ samo o voznoj liniji 107, ima ih još, a o bahaćenju vozača istih, to je druga priča. Moja djeca kažu da i njihovi školske kolege redovito kasne jer dolaze autobusima s istočne strane (od Borongaja preko Dubca do Sesveta), i imaju neopravdane sate, a pet neopravdanih je već ukor.  Recite mi, kako da pravdamo školarcima silne izostanke, kašnjenja na posao? - kaže čitatelj i ističe linije:

- Linija 214, Kozari Bok - Koledinečka redovito kasni, od početka ove školske godine posebno. Vozač iste (od 9-12.9 u 7,30 ujutro) je u prošlom tjednu bio i neugodan prema putnicima, zaustavljao se i STAJAO na stanicama na kojima nije predvidjeno dulje zadržavanje jer mu je naišao frend pa su se, eto, malo i popričali. 

- Linija 225, Kozari Bok - Sesvete, ne poštuje voznu rutu, tj. poprilično često ne uđe u naselje Resnik niti pri putu prema Sesvetama, niti u povratku prema Kozari Boku. Po riječima vozača:" Šta ja sad tamo moram ići?"

- Linije 216 i 276 u zadnjih pola godine preskoče vožnju - jednostavno se ne pojave.
 

Zaista je mnogo pritužbi na račun ZET-ovih linija i čini se kako bismo beskonačno mogli navoditi teškoće s kojima se građani susreću u javnom prijevozu...

Evo kako iz Grada odgovaraju na pritužbe za liniju 107

Jedan čitatelj je čak uspio dobiti i službeni odgovor od Grada Zagreba na problematičnost linije 107, no odgovor mu nije donio nadu da će se situacija popraviti:

Evo cijelog odgovora iz gradskih službi:

"Poštovani,

ponajprije Vam zahvaljujemo na mailu koji ste uputili zagrebačkom gradonačelniku, gospodinu Milanu Bandiću, a koji nam je i proslijedio Vaše pismo.

Na liniji 107 Jankomir-Žitnjak tijekom proljetno-jesenskog voznog reda disponirano je pet zglobnih autobusa sa slijedom polazaka od 20 minuta. Ljetnim voznim redom koji je trenutno u primjeni, disponiraju se četiri zglobna autobusa sa slijedom polazaka od 20-35 minuta. Povremeno, u nedostatku zglobnih autobusa prometuje i pokoji solo autobus manjeg kapaciteta. Provedenim terenskim snimanjem broja putnika te operativnim praćenjem utvrđeno je kako trenutna prijevozna ponuda zadovoljava prijevoznu potražnju. Budući da je ZET kao prijevoznik obvezan organizirati prijevoz, ali i racionalno disponirati vozila, vozni redovi dimenzionirani su tako da prijevozna ponuda zadovoljava prijevoznu potražnju.

Brojni faktori utječu na formiranje rasporeda vožnje predmetnih autobusnih linija, a sve izmjene u prometnim planovima koordiniraju se i s nadležnim gradskim uredima. Kao što Vam je poznato autobusna linija 107 prolazi glavnom gradskom arterijom, Slavonskom, Zagrebačkom i Ljubljanskom avenijom, što predstavlja najveću klasifikaciju zagrebačkih ulica, obzirom na najveća prometna zagušenja. Nažalost, u vrijeme prometnih špica i gužvi većina linija na području grada bilježi kašnjenja zbog drugih sudionika u prometu, a na što kao prijevoznik ne možemo utjecati.

U konačnici, kao posljedica se očituje akumulirano kašnjenje više voznih jedinica i poremećaj koji nije moguće jednostavno vratiti u redovno stanje. ZET kao prijevoznik samostalno ne može vršiti izmjene voznih redova, bez rješenja Gradskog ureda za izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Shodno svemu navedenom, ZET će i dalje pratiti situaciju i prometno-eksploatacijske značajke predmetne autobusne linije te prema potrebi korigirati vozni red sukladno prijevoznim potrebama i prometno-tehničkim uvjetima, jer imperativ svakog prijevoznika je zadovoljstvo korisnika prijevoznom uslugom, a od iznimne važnosti nam je i međusobni dijalog, na čemu Vam zahvaljujemo.

S poštovanjem,

Služba komunikacija i marketinga
Odjel odnosa s javnošću"

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Nemam ništa sa ZET-om, ali cijeli život živim u ovom gradu i mogu reći samo jedno.... ljudi postaju sve razmaženiji... Govorimo o javnom gradskom prijevozu.. dakle, da.. uvijek će biti kašnjenja.. zbog ovog ili onog razloga.... kvar na busu, vremenske ... prikaži još! prilike odnosno neprilike, kakva prometna ili slično... Kome ne odgovara nek' se vozi u vlastitom automobilu ili ide pješice.. Još zaboravih spomenuti i da bi većina htjela da ih se vozika po cijelom gradu badava... vjerojatno najviše prigovaraju oni kaj se švercaju (tako to obično bude)... budimo realni............

 • Hladan:

  Gradjani bijesni??? Ja sam evo sve do sada mislio da bijesne mogu biti samo životinje, ali eto sad znam da bijesnilo može napasti i ljude!

 • Avatar AlPoS
  AlPoS:

  Novinari! U toj gradskoj firmi vam direktorica zeta zajedno sa skupinom sindikalista kojima zapošljava vlastitu djecu uništava tu firmu i želi dati poslove kumovima. Godinama isplaćuje pojedinim sindikalistima plaće koje ne smije isplaćivati. Provjerite i istražite