Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.11.2017. u 09:03

Nastavi li se, međutim, praksa kao do sada, Zagrepčani bi i dalje mogli hodati pola i više kilometara do zelenog otoka uzalud.

Bez određenog plana i programa. Tako će Zagreb, čini se, dočekati 1. veljače i stupanje na snagu Uredbe o gospodarenju otpadom.

Otpad se odvajati mora, reciklaža će biti obvezna, a hoće li sve biti spremno, najbolje je prekjučer pojasnila direktorica Čistoće Marina Lovrečki, prilikom podjele prvih kompostera Zagrepčanima.

Godinu dana lokalne samouprave imaju vremena da zakonodavcu dostave dokaz o izvedenom, rekla je, pa dala naslutiti kako se grad do veljače neće pripremiti za usklađivanje s Uredbom, već će si za prilagodbu ostaviti čitavih 12 mjeseci. Jasno je i zašto jer više od 180 tisuća kanti, koliko ih trenutačno nedostaje po gradu, ne može se nabaviti u tri mjeseca, što, zbog procesa javne nabave Grad, u principu, ne treba ni kriviti. Natječaj za kompostere, primjerice, raspisan je u travnju, a prvi spremnici podijeljeni su tek ovog tjedna. Mjeseci su to potrošeni uzalud, i to iz posve birokratskih razloga. Njima se, međutim, nikako ne može opravdati nerad gradskih službi, koje već dvije godine znaju da metropola nema Plan gospodarenja otpadom, da je taj dokument, ali na nacionalnoj razini, donesen još u siječnju, a Uredba, s kojom se sada treba uskladiti, u svibnju. Vremena da se počne raditi prema dokumentima koji određuju na koji način otpad treba odlagati imalo se dovoljno, a zašto se već odavno nije počelo, nitko ne zna. Baš kao što se ni sad ne zna način na koji će se naplaćivati otpad od 1. veljače, specifikacije kanti koje će se naručiti, a niti kamo bi se otpad, koji se odvojeno prikupi, trebao odvoziti i na koji će se način reciklirati, točnije kako će Grad od sirovina s otpada zarađivati.

Smeće u blizini Arene
1/16

Nastavi li se, međutim, praksa kao do sada, Zagrepčani bi i dalje mogli hodati pola i više kilometara do zelenog otoka uzalud. Baš kao što su to radili u prvih šest mjeseci ove godine, odlažući plastiku, dok Čistoća s tvrtkama koje je prerađuju nije imala sklopljen ugovor.

Pogledajte kako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor:

Komentara 9

DU
Deleted user
10:28 17.11.2017.

Klasična Hrvatska priča.Bitno je guliti narod i vješati zastave.Toliko gradovi već imaju uredjen odvoz otpada zašto je to Bandiću problem.Ali kako će Holding zaradjivati ako sve bude transparentno.Živim u Zagrebu u kući odvajam otpad i tjedno jedna kanta bude za odvoz ali mi se uporno naplaćuje odvoz 2puta tjedno iako napunim samo jednu kantu. I sada će na ovakvo pitanje Bandić opet pričati gluposti bez odgovora.

VI
Vito
11:32 17.11.2017.

zašto se već odavno nije počelo, nitko ne zna. ::: Nitko??? __ Ne znate vi, novinari, jer ne želite znati, već samo prepisujete službene izjave glasnogovornika svih vrsta __ Davno je poznato da se na smeću najviše i najbolje zarađujee pa nema nikakvog razloga mijenjati način zarade __ Pogovo kad nema novinara koji žele to raskrinkati i narodu objasniti tko zarađuje neradom __ Ali, ne lakše je obmanjivati narod i dodvoravati se kriminalcima, nego objasniti narodu tko ih i na koji način pljačka.

VI
Vito
11:09 17.11.2017.

hoće li sve biti spremno, najbolje je prekjučer pojasnila direktorica Čistoće Marina Lovrečki, prilikom podjele prvih kompostera Zagrepčanima. ::: Je li Marina prožvakala otpad prije nego ga je ubacila u komposter???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije