Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fotografija na Dolcu

Gordane, Siniše, Nere i Jadranke obilježile Zagorkin 139. rođendan

zagorka
arhiva
03.03.2012.
u 13:15

Stotinjak građana poredalo se u obliku slova Z, a fotografiju je, uz pomoć zagrebačkih vatrogasaca, snimio Šime Strikoman

Danas u 11 sati na zagrebačkoj tržnici Dolac okupilo se stotinjak građana nazvanih po likovima iz romana velike hrvatske spisateljice Marije Jurić Zagorke, kako bi sudjelovali u stvaranju milenijske fotografije u izvdebi poznatog fotografa Šime Strikomana.

Gordane, Siniše, Nere, Jadranke, poredali su se u obliku velikog slova Z, u proslavi 139. rođendana prve hrvatske novinarke, koju je organizirao Centar za ženske studije.

- Zagorka je dala izuzetno veliki doprinos hrvatskoj kulturi za koji smatramo kako nije dovoljno istražen. Izvršila je veliki utjecaj, što se vidi i po brojnim ljudima nazvanima po njenim likovima. Ako su roditelji tako poštivali i cijenili, na ovajnačin htjeli smo obilježiti njen rođendan, kako bismo nekako Zagorku vratili s margine hrvatske književnosti u središte, gdje ona i pripada. Njeno pismo izuzetno je suvremeno. Da je danas živa, sigurno bi pisala blog, jer je bila poznata po kontinuiranom svakodnevnom pisanju. Ona je i prva borkinja za ženska prava kod nas - rekla nam je Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

Zagorka je živjela na adresi Dolac 8, gdje se dana nalazi njen Memorijalni stan, u koji, kako nam je Borić ispričala, često navraćaju ljudi nazvani po Zagorkinim likovima. - Stoga smo na istom mjestu htjeli okupiti sve Gordane, Nere, Jadranke, Damire, uz pomoć Šime Strikomana i vatrogasaca grada Zagreba - dodaje Borić.

Zagorkin rođendan bio je jučer, 2.ožujka, pa je već jučer taj dan obilježen nizom događanja. U Memorijalnom stanu sinoć je predstavljen Zbornik radova s Dana Marije Jurić Zagorke, gdje su dodjeljene nagrade s Noći Muzeja o poznavanju Zagorkinih likova. Također, u sklopu festivala "Kratka priča je ženskog roda", predstavljen je izbor najboljih kratkih priča prijavljenih na natječaj festivala.

Komentara 2

KU
kukuriku
14:18 03.03.2012.

..triba bi Spielberg napraviti film, po Zagorkinim romanima !!

MH
mali Hrvojica
18:48 03.03.2012.

Jooj pa kakva su to imena, pa zašto im nije davala neka lijepa hrvatska imena, npr. Robert, Mario, Ines, Doris...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije