Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Primjer Zagrebu: Glomazni otpad ne bacaju nego ga obnavljaju

Buvljak bečkog gradskog poduzeća za zbrinjavane otpada postoji još od 1989. godine, a godišnje ga posjeti i do 30.000 ljudi.
06. studenoga 2013. u 17:00 2 komentara 213 prikaza
glomazni otpad (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Beč bi Zagrebu, koji se trenutačno bori s problemom zbrinjavanja glomaznog otpada, mogao poslužiti kao uzor. U Beču se, naime, iskoristive stare stvari poput namještaja, elektronskih uređaja, odjeće, knjiga i posuđa odlažu na posebno označena mjesta u reciklažnim dvorištima te se potom po pristupačnim cijenama prodaju na buvljacima. Umjesto na odlagalište, oni ga vraćaju u upotrebu.

– Buvljak bečkog gradskog poduzeća za zbrinjavane otpada postoji još od 1989. godine, a godišnje ga posjeti i do 30.000 ljudi. Od 2011. godine na buvljaku prodaju se isključivo prekontrolirani elektronički uređaji, na koje se dobije čak i jednogodišnja garancija – kazala je Ivana Ćosić iz Ureda za odnose s javnošću grada Beča.

glomazni otpad (1) RUŽNA SLIKA GRADA Zagreb zatrpan glomaznim otpadom! glomazni otpad (1) vama zet i smeće Evo kamo će odvesti glomazni otpad iz Zagreba

Napomenula je kako gradske vlasti na ovaj način žele osvijestiti građana Beče da stvari koje više ne trebaju ne moraju nužno baciti u smeće.

– Na taj se način ujedno i godišnja količina otpada smanjuje za čak 720 tona jer se od 800 tona stvari koje završe na odlagalištu s oznakom “roba za buvljak” čak 90 posto može prodati – kazala je I. Ćosić.

Zanimljivo je da u Beču ima samo 19 reciklažnih dvorišta, no unatoč tomu tjedno zaprime i do 16 tona starih, ali iskoristivih stvari. Budući da je velik dio stvari iskoristiv, održavaju se i specijalizirani buvljaci prilagođeni godišnjem dobu.

Budući da Zagrebačka gradska uprava upravo radi na planu gospodarenja otpada, bilo bi dobro da se osim u gradnji spalionice ugledaju na Beč i kad je riječ o glomaznom otpadu.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • Deleted user:

    Bec je u Europi,a ne kao Zagreb na Balkanu,mismo jos stotinjak godina po savjesti iza Europljana.

  • dobarlos:

    Dragi suseljani dovoljno je reći Mile Bandić.