Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postavite klopke

Gladne ose i stršljene namamite u boce s pivom ili sokom

'15.09.2009. Valtura Hrvatska - Suzana (44) i Muhamed (46) Saranovic iz Valture nedaleko od Pule gotovo dvije godine prozivljavaju pravu pakao u suzivotu sa tisucama opasnih strsljena koji su se ugnij
'Hajrudin Merdanovic/24sata'
19.08.2013.
u 16:00

Kako razlikovati opasne kukce od manje opasnih doznajte na web stranici zagrebačkih volontera www.pcelinjak.hr

Zbog brojnih dojava građana, posebno na Volovčici, Trnovčici, dvorištima dječjih vrtića u Dubravi, zelenim površinama Trešnjevke... kako ima puno stršljena, volonteri Pčelarskog dežurstva Grada Zagreba do 13. kolovoza imali su čak 500 intervencija u kojima su prikupljali rojeve i zajednice pčela, te uništavali legla osa i stršljena.

– Izlazimo na svaki poziv, no ne možemo stići napraviti sve. Visoke temperature im pogoduju, a zbog manjka hrane znaju biti neugodni. Zbog toga je dobro postavljati klope, jer se kukci ne mogu kolektivno trovati zaprašivanjem, jer to zabranjuje zakon – veli voditelj projekta Damir Rogulja iz Pčelarskog dežurstva.

Najopasniji su, kako ističe, vespula germanika ili europska osa, koja gradi višekatno gnijezdo. Dobre su letačice i vrlo agresivne. Treba pripaziti i na stršljene koji imaju socijalnu zajednicu s podjelom dužnosti, a na ulazu u gnijezdo su čuvari koji mogu napasti ako im se čovjek približi. Udaljeni od legla, ne napadaju, plahi su i slabi letači.

Pčelari savjetuju da se klopke mogu izraditi od ambalaže mineralne vode, tako da se usijanim predmetom probuše rupe promjera do 10 milimetara. U bocu se ulije tri decilitra piva ili voćnog soka i objesi je se blizu mjesta okupljanja kukaca. Druga klopka može se napraviti da se boci odreže gornja četvrtina i da se taj lijevak umetne u donji dio. U bocu se ulije pivo ili sok i izloži na dasku prozora, balkon ili tlo gdje su kukci. Za parkove i vrtiće, gdje se uz korijen hrastova skupljaju stršljeni, treba postaviti karton na koji se namaže ljepilo za miševe i po njemu polijepe komadići voća. Kartone treba često mijenjati. 

>>Kao u noćnoj mori: Napao ih roj od 30.000 pčela!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije