Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Gdje smo došli da djeca za fašnik idu po kafićima i traže novac?

fašnik maškare
Damir Špehar/PIXSELL
28.01.2016.
u 17:00

Pokladno vrijeme sad je doba za zaradu, a ne dječju zabavu, i to bez nadzora roditelja...

Onaj tko nikada u svome djetinjstvu nije pozvonio susjedima na vrata pa maskiran u razne likove stao recitirati: “Danas je fašnik, veseli je dan, dajte nam nešto, istjerajte nas van!”, bez obzira na obilaske fašničkih povorki, nije doživio prave čari karnevala.

One zbog kojih susjede natjeraš da, nakon što otvore vrata, prepoznaju djecu iz tog i tog kvarta ili iz te i te kuće, pa im daruju čokolade, bombone, vruće buhtle i krafne. I pokojom kovanicom!

Tako je bilo oduvijek – kvartovska djeca znaju i znala su na čija vrata ne smiju nikada pozvoniti, koji susjedi ne trpe fašničke šale, pa se njih zaobilazilo u širokom luku. Na maske se nije trošio novac, sve se pronalazilo u ormarima, a mamine šminke činile su čuda. 

No, bez obzira na to što je oduvijek bilo “važno” čime je i koliko tko od maškara dobio u vrijeme fašnika, nikada se nije hodalo po kafićima ni po mjestima na kojima isključivo možeš dobiti novac. Još manje s već pripremljenom košaricom za novčanice. Bilo je to jasno kao dan, pa prvi su to zabranjivali roditelji. No čini se da se i u slavlju fašnika promijenilo mnogo toga – tek s navučenom maskom na licu i spomenutom naučenom recitacijom djeca ovih dana hodaju po kafićima.

Negdje su odmah otpravljena, kao što je to bio slučaj sinoć u jednom kafiću u Radićevoj, a negdje idu od stola do stola. Traže se “fašničke” kune jer vani nitko uza sebe nema ni krafne, ni slatkiše za darivanje malih maškara. Pokladno se vrijeme svelo na ono u kojem, čini se, djeca zarađuju prije nego što se dobro kao djeca zabave, i to sve bez nadzora roditelja. 

Pružena dječja ruka u kafićima, u kojima maloljetnicima nije mjesto, opasna je. Dapače, i kažnjiva za roditelje jer bez njihova nadzora djeca na javnim mjestima ostavljaju nadležnima mogućnost da im roditelje kažnjavaju na osnovi nekoliko zakona. 

Zašto ne vodimo brigu o tome gdje djeca recitiraju fašničke pjesme? Ili nam je svejedno... Ako je tako, to je žalosno jer fašničko je vrijeme doba za dobru obiteljsku zabavu. Ne zaradu.

Komentara 19

BU
bubimima
20:41 28.01.2016.

Nije ništa čudno kada današnji roditelji posjećuju kafiće sa svojom djecom još dok su ova u kolicima.

DU
Deleted user
01:39 29.01.2016.

Gdje smo došli da djeca za fašnik idu po kafićima i traže novac. Što gdje smo došli? 25 godina ignorirate činjenicu da državom vladaju kriminalci, Zapravo ova država je savršena za dragoga vođu Sjeverne Koreje, oni tamo puškama održavaju svoju državu u poslušnosti, a ovdje već 25 godina živimo u demokraciji a nije bilo organiziranih prosvjeda protiv lopova. Građani se ponašaju kao da živimo u švicarskoj sve je uredu sve je za pet. A ako pisnu o tome da se nešto loše događa na njega se obruše svi da ga ušutkaju bilo milom ili silom. Kada djeca prose pare onda se netko sjeti napisati par redaka o tome i taj članak je duboko zakopan među hrpom bezveznih vijesti. Savršena zemlja za dragoga vođu.

VS
visegradska.skupina
20:32 28.01.2016.

Već nekoliko godina po kafićima idu organizirane skupine prosjaka koji glume maškare. Nije to novost. Možda postoji koja iznimka, ali uglavnom su to ona djeca koja se inače bave prosjačenjem pod nadzorom odrasle osobe koja vodi "biznis".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije