Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSLS o "Sunčanim krovovima"

Gdje je zapelo Tomaševićevih 800 solarnih elektrana? Izgrađena je samo jedna

Zagreb:  Tomislav Tomašević sa suradnicima obišao postavljenu solarnu elektranu na Klinici za psihijatriju Sveti Ivan
Robert Anic/PIXSELL
11.09.2023.
u 13:01

Lani u travnju gradonačlenik je najavio solarne panele na više od 800 objekata u vlasništvu grada. Gdje je preostalih 799, pitaju se zagrebački HSLS-ovci

Gdje je zapelo sa "Sunčanim krovovima" u Zagrebu, zapitali su se jučer zagrebački HSLS-ovci.

–U listopadu 2021. jednoglasno smo u Skupštini podržali projekt "Sunčani krovovi" čiji cilj je bio realizacija 50 MW solarnih elektrana do 2024. Nakon skoro pune dvije godine realizirano je samo 0,41 MW ili manje od 1 posto. Umjesto da se zavrnu rukavi, ovih dana čitamo kako se gradonačelnik hvali da će uskoro biti puštena u rad solarna elektrana snage 0,3 MW na krovovima psihijatrijske bolnice Sveti Ivan, te se to prikazuje kao "ogroman uspjeh", a još prošle godine u travnju najavio je solarne panele na više od 800 objekata u vlasništvu grada. Gdje je ostalih 799 objekata - pita se HSLS-ov zastupnik Kristijan Jelić te dodao kako se ovim tempom planiranih 50 MW neće dosegnuti godinama. Njegov kolega Alen Lochert govorio je pak o najavi maksimalnog podizanja stope poreza na dohodak.

–Zagreb, jedan od tri najskuplja grada u Hrvatskoj, jedini je grad čiji građani neće osjetiti Vladine mjere poreznog rasterećenja rada od 1. siječnja 2024. To će najviše pogoditi one s plaćom oko prosječne, kojih je najviše. Iako je u svom predizbornom programu sadašnja gradska vlast obećala da će: "reorganizirati gospodarstvo Grada tako da stvara veću vrijednost svim svojim stanovnicima i stanovnicama", sad je očigledno da nisu imali nikakvu viziju niti strategiju, a nemaju ju ni danas u trećoj godini mandata. Da jesu, ne bi sada bili iznenađeni i najavljivali povećanje poreza na dohodak za 18 posto nego bi imali spremne mjere za poticanje poduzetništva te bi do sada već bili sami smanjili prirez, a većom masom novca od poreza na dohodak kompenzirali dio novca koji se neće ubrati prirezom. Povrh toga, ukidanje prihoda od prireza može se dijelom kompenzirati i pojačanim korištenjem sredstava iz EU fondova - smatra Lochert te navodi i primjere Bjelovara, Čakovca, Svete Nedjelje i Opatije koji su nakon dobrovoljnog ukidanja prireza povećali gradske prihode


 

 

Komentara 8

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
13:27 11.09.2023.

Sad bu on, čim završi vrtiće.

ME
Melkiorr
13:58 11.09.2023.

Čovjek radi na solarnim svjetlećim LGBT zastavama.

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
16:14 11.09.2023.

obećanje,ludo radovanje@možemo.tt

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije