Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Gajničani protiv lunaparka: Smeta nam buka i upropastit će travu!

Vlasnik lunaparka poručio: Imam dozvolu i ništa se neće uništiti
24. rujna 2019. u 08:56 7 komentara 2315 prikaza
Lunapark u Parku 101. brigade u Gajnicama
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Električni autići, vrtuljak, vlakić “Zmajček” i napuhani Spužva Bob ovih su dana stigli u Gajnice, ali ondje, čini se, stvaraju velike probleme. Velikom dijelu stanovnika kvarta, naime, novopostavljeni je lunapark u Parku 101. brigade trn u oku. I to zato, kažu Gajničani, jer je smješten na najvećoj zelenoj površini u kvartu koju zabavne sprave uništavaju.

Zagreb: Eksplozija na tržnici u Gajnicama Vlasnik nakon eksplozije: 'Samo mnogo buke, štete i posla svima, a nikome nikakve koristi'

Nas nitko ništa nije pitao

– Kaj će nam to? Djeca se mogu igrati u parku. Sprave lunaparka, ali i ljudi koji se ondje okupljaju, samo uništavaju travu. I tko će to poslije sređivati? Mi, stanari okolnih zgrada, nitko se drugi neće posla primiti, bitno je da se novac skupi – govori Vladimir Diklić dok na klupici ispod oka promatra posjetitelje lunaparka.

Osim, kako kažu, devastiranog zelenila, stanovnike Gajnica, a pogotovo zgrada koje okružuju park, smeta i buka, preciznije glasna glazba i dječji vrisak koji dopiru iz lunaparka. S nezadovoljnim se Gajničanima slažu i u Vijeću gradske četvrti Podsused – Vrapče, koje već godinama daje negativno mišljenje o postavljanju lunaparka u tom kvartu. Ove ih godine pak, kažu, nisu ni obavijestili.

Lunapark u Parku 101. brigade u Gajnicama
1 / 10
Lunapark u Parku 101. brigade u Gajnicama

– Nitko nije ništa niti pitao iako je naše mišljenje zapravo neobvezujuće za Grad, koji izdaje dozvolu. Izgleda da se nas ne sluša jer, eto, lunapark je postavljen – ističu u Vijeću gradske četvrti.

A dozvolu Grada, točnije mjerodavnog Ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, ima vlasnik lunaparka Berto Riter, koji na negativne komentare odmahuje rukom. Posjeduje, kaže, sve papire jer si drugačije poslovanje i ne može dopustiti.

Ulica Karažnik ulica karažnik 'Osjećam se nesigurno. Prolazim ulicom, a auti prolaze pješačkim dijelom kao da ga nema'

– Uvijek će biti onih koji su protiv. Protiv novog kafića u kvartu, parkirališta, knjižnice, ma bilo čega. Moramo i mi od nečega živjeti. Buke nema, a djeci donosimo osmijeh na lica. Zar nije ljepše da odu u lunapark s roditeljima nego da vise na mobitelima i za kompjutorima? – govori Riter.

Park, dodaje, neće uništiti i sve će vratiti u prvobitno stanje. Štoviše, ističe, postavljanje lunaparka je i kasnilo kako nikome ne bi smetali i kako bi se posao obavio bez devastacije.

Lunapark u Parku 101. brigade u Gajnicama | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

A baš smo pazili...

– Nismo htjeli dovoziti kamione i bagere ujutro, dok je tlo vlažno, baš kako se ne bi nešto oštetilo, zato smo sve radili u popodnevnim satima, pa se posao i oduljio – objašnjava vlasnik lunaparka “Berto” koji je nastavio obiteljski biznis. Još je njegov djed, naime, imao lunapark koji je, među ostalim, osamdesetih godina bio i u Gajnicama, ali tada na mjestu današnjeg Sportskog centra u Ponikvama. Sjeća se tog razdoblja i Darko Gadanec.

Pothodnik u Zagrebu Rekonstrukcija Pothodnike će Bandić 'iluminirati', a do njih će voditi dizala

– Stariji su uz pivo sjedili na klupici, a klinci se zabavljali u “luniću”. Sad svima smeta, a nisu imali ništa protiv buke dok su bili mlađi – govori Gadanec.

Lunapark u Gajnicama, zaključuje Riter, ostaje do 6. listopada.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo