Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Fotonaponska elektrana gradit 
će se u Maloj Mlaki

Nakon prve, u Vodovodu planiraju gradnju još dvije fotonaponske elektrane na crpilištima Sašnak i Petruševac.
12. travnja 2013. u 17:00 0 komentara 27 prikaza
fotonaponska elektrana
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL

Zagrebački holding, točnije njegova podružnica Vodoopskrba i odvodnja, u sklopu programa sustavnoga gospodarenja energijom planira gradnju najveće fotonaponske elektrane u Hrvatskoj, snage 9,9 megavata. Ona bi se gradila na prostoru vodocrpilišta Mala Mlaka, koje se prostire na 300 hektara, a novac za gradnju povukao bi se djelomično iz europskih fondova.

Nakon prve, u Vodovodu planiraju gradnju još dvije fotonaponske elektrane na crpilištima Sašnak i Petruševac. Direktor Vodovoda Davor Poljak istaknuo je kako se razmišljalo da na najbolji način iskoristiti velike površine ograđena područja vodocrpilišta.

– Budući da je zemljište zaštićeno i zabranjena je bilo kakva gradnja, došli smo na ideju da razmišljamo o gradnji fotonaponske elektrane. Prostor će tako biti u funkciji, a projekt će imat i financijsku korist – kazao je Poljak.

Tim projektom tvrtka će prije svega proizvoditi dovoljno energije da pokrije sve svoje troškove. Trenutačno se svi energenti za pogon vodocrpilišta kupuju na tržištu, a realizacijom tih projekta podružnica Vodoopskrba i odvodnja zadovoljit će osamdeset posto svojih potreba i postat će zelena organizacija.

– Provedena je studija opravdanosti i na redu je natječaj za idejno rješenje elektrane – kazao je Poljak. Projekt je uklopljen i u sedmogodišnji plan tvrtke kojom do 2020. žele investirati petsto milijuna eura.

Zasad je najveću fotonaponsku elektranu u Hrvatskoj gradila tvrtka Petrokov u naselju Sv. Klara. Ondje je na krovovima poslovnih skladišta postavljeno tri tisuće četvornih metara fotonaponskih ćelija snage oko 400 kilovata. Njezina snaga dovoljna je za opskrbu 130 kućanstava, a nju će uskoro nadmašiti druga fotonaponska elektrana koja se gradi uz županijsku cestu na ulazu u Kanfanar u Istri.

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.