Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"čarobna manifestacija"

FOTO, VIDEO U Muzeju grada Zagreba otvoreno 19. izdanje Noći muzeja, program na čak 37 lokacija

Zagreb: Noć muzeja uz suvremeni ples u Etnografskom muzeju
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/114
Autori: Hina, Ida Balog
26.01.2024.
u 21:32

Oko ovogodišnje teme "Muzeji i nova publika" okupilo se 265 sudionika iz cijele Hrvatske, a zanimljiva događanja posjetitelje očekuju i na čak 37 lokacija u metropoli

Ovogodišnja, 19. Noć muzeja, koja jednom godišnje već tradicionalno u samo nekoliko sati diljem Hrvatske privuče veliki broj posjetitelja, svečano je otvorena u Muzeju grada Zagreba.

Brojni hrvatski muzeji i druge baštinske, znanstvene i obrazovne institucije za Noć muzeja duže su otvoreni nego inače, najčešće do jedan sat iza ponoći, te nude niz izložbenih, koncertnih, radioničkih i drugih posebnih programa. Većina ih ima besplatan ulaz.

Oko ovogodišnje teme "Muzeji i nova publika" okupilo se 265 sudionika iz cijele Hrvatske, a zanimljiva događanja posjetitelje očekuju i na čak 37 lokacija u metropoli. 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji se nakon otvorenja zaputio i u obilazak stalnog postava Muzeja grada Zagreba, Noć muzeja ocijenio je jednim od najuspješnijih kulturnih projekata koji je postao kulturni brend kojega se kopira u drugim zemljama

Podsjetio je i da je Grad Zagreb osnivač ili suosnivač 11 muzeja i galerija, subvencionira ih, a trudi se i povećati novčana sredstva za njihovu programsku djelatnost, pa su u ovoj godini ona za 75 posto veća nego u prošloj.

U ime Ministarstva kulture i medija Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje, smatra da su muzeji mjesta razmjene informacija i znanja, ali i zabave, druženja i susreta, a upravo ovogodišnja tema stavlja u središte publiku bez koje muzeji ne mogu ispuniti svoju misiju predstavljanja i približavanja kulturnih sadržaja u zajednici u kojoj djeluju.

– U današnjem svijetu u kojem se informacije izmjenjuju velikom brzinom, muzeji pronalaze nove načine kako približiti građu novim generacijama koje odrastaju u digitalnom i virtualnom okruženju – dodala je.

Predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec istaknula je da Noć muzeja ne privlači samo mladu publiku koja je prihvatila muzeje, voli modernu tehnologiju i virtualne sadržaje, nego i obitelji, kao i generaciju treće životne dobi što im je osobito drago.

Vesna Jurić Bulatović, jedna od inicijatorica manifestacije, rekla je da su 2005. počeli nevjerojatno putovanje pokazavši koliko muzeji mogu biti zanimljivi i da mogu izvući na ulice gradova na desetke tisuća ljudi.

Aleksandra Berberih Slana, ravnateljica Muzeja grada Zagreba, domaćina otvorenja, kazala je da Noć muzeja ima "čarobnu moć" s obzirom na to koliko posjetitelja svake godine dođe u muzeje i galerije u okviru te manifestacije.

Zagrebački električni tramvaj, podsjetimo, i ove je godine pripremio besplatne izvanredne linije u povodu 19. izdanja mnogima omiljene manifestacije. Uz turistički tramvaj koji će zagrebačkim ulicama, od Trga Republike Hrvatske preko Frankopanske, Trga bana Jelačića, Zrinjevca te Mihanovićeve, Vodnikove i Savske, prometovati do jedan sat iza ponoći, produljeno radno vrijeme ima i uspinjača koja će putnike prevoziti sve do dva sata iza ponoći. 

A što vas sve do kraja večeri očekuje na pojedinim lokacijama, možete pogledati u programu na službenim internetskim stranicama manifestacije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije