Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na sleme, na sleme...

FOTO/VIDEO Na Sljemenu palo pola metra snijega, saznali smo počinje li skijaška sezona

Foto: Kolaž: Slaven Branislav Babić/PIXSELL
1/51
20.01.2023.
u 14:37

Snježne radosti u punom su jeku na zagrebačkoj gori, a počele su i pripreme za skijašku sezonu. Pahulje koje su u petak poslijepodne počele lepršati nad metropolom pružaju lijep uvod u zimski vikend tijekom kojeg će, bez sumnje, brojni Zagrepčani i njihovi gosti pohrliti na Sljeme. Prije nego što krenete na izlet donosimo vam korisne informacije.

Zagreb će radni tjedan, čini se, završiti bez previše snježnih radosti, ali zato pola sata od centra grada, na Medvednici vlada prava zimska idila. Na mjernoj postaji Puntijarka zabilježeno je gotovo pola metra snježnog pokrivača! Snijeg na Sljemenu i dalje pada, a temperatura je minus šest stupnjeva Celzijevih, a prognoza najavljuje još snježnih oborina.

Zagrebačka će gora, bez sumnje, ovog vikenda biti prepuna izletnika, šetača i svih onih koji će predah od užurbanog tempa i sivila metropole potražiti na obroncima Medvednice.

Topovi rade punom parom

Brojni ljubitelji rekreacije u vidu skijanja ipak još neće doći na svoje jer ako na Sljeme za sada se možete spuštati samo sa sanjkama. Naime, upitom smo se obratili Ustanovi za upravljanje sportskim objektima pod čijom je nadležnosti i skijalište na Sljemenu.

- Redovito pratimo vremensku prognozu i situaciju na skijalištu, ali nažalost prirodni snijeg koji je pao je mokar i ne zadržava se predugo na tlu - pojasnili su nam na Sljemenu.

20.01.2023., Zagreb - Snijeg koji pada na Sljemenu privukao je mnogobrojne gradane s djecom. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL, Ilustracija

Ipak, prognoza je puno povoljnija, a uvjeti su povoljniji te snježni topovi rade punom parom.

- Bile su nam potrebne niže temperature kako bi se stvorila mogućnost za zasnježenje te smo tek s dolaskom nižih temperatura krenuli s pripremom staza. Ukoliko temperature ostanu niske te nam vremenski uvjeti dozvole pripremu staza  očekujemo da će se skijalište za građane otvoriti tijekom sljedećeg tjedna - zaključuju iz Ustanove upravljanje sportskim objektima.

20.01.2023., Zagreb - Snijeg koji pada na Sljemenu privukao je mnogobrojne gradane s djecom. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL, Ilustracija

Inače, cijene propusnica za stazu nisu se mijenjale niti zaokruživale unatoč novoj valuti, tako da jednodnevni ski-pass za odrasle stoji 13.27 eura vikendom, odnosno 9.29 eura radnim danom te za noćno skijanje. Povoljnija opcija je i poludnevna karta koja vrijedi od četiri sata, a popuste ostvaruju i umirovljenici te djeca do 15 godina. Detaljniji cjenik dostupan je na službenim stranicama skijališta.

Automobil ostavite, ali ponesite oprez

Naravno, sanjkanje, grudanje i boravak na svježem zraku i dalje ostaju besplatne opcije, a do vrha Medvednice možete se dovesti Žičarom za nekoliko eura ili povoljnije autobusom linije 140 koji vozi s Mihaljevca do Tomislavovog doma.

20.01.2023., Zagreb - Snijeg koji pada na Sljemenu privukao je mnogobrojne gradane s djecom. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL, Ilustracija

Preporuka je da izbjegavate korištenje osobnog automobila iz više razloga. Prvo, kako svojim vozilom ne biste zapeli i tako blokirali put, ali i zbog činjenice da je Medvednica park prirode te je broj parkirnih mjesta vrlo ograničen. Podsjećamo, da automobil besplatno možete parkirati u Gračanima kod žičare na otvorenom parkingu ili uz naknadu u garaži na istoj lokaciji.

S obzirom na to da se očekuje povećan broj izletnika, a uvjeti su zimski, ostaje redovni apel HGSS-a i dežurnih službi, a to je da ukoliko planirate pješke na vrh Medvednice, pratite samo označene staze te odjenete odgovarajuću odjeću i obuću.

>> Kako izgleda zimska idila na Sljemenu pogledajte u velikoj fotogaleriji fotoreportera Pixsella Slavena Branislava Babića.

1/51

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije