Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštićena vrsta

FOTO, VIDEO Bjeloglavi sup koji je zalutao u metropolu oporavlja se zagrebačkom ZOO-u

Bjeloglavi sup zalutao u Zagreb, jedva ga ulovili i sada se oporavlja u Zoološkom vrtu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/18
31.10.2023.
u 15:55

Veterinar Jadranko Boras kaže kako je jako neobično što je sup sletio na područje Zagreba i da se to do sada nikad nije dogodilo

Jučer je u Zagrebu ulovljen bjeloglavi sup koji je letio iznad obilaznice kod Buzina. Ovaj neobični posjetitelj, kojeg su građani primijetili još u nedjelju, potaknuo je brzu reakciju stručnjaka iz zagrebačkog Zoološkog vrta i Skloništa za napuštene životinje Grada Zagreba.

Nakon što su primili poziv zabrinutih građana, stručnjaci su odmah krenuli u akciju. Ravnatelj Zoološkog vrta, Damir Skok, izjavio je kako su pretpostavljali da je ptica ozlijeđena i nesposobna za letenje.

No, ptica im je pobjegla i odletjela u obližnje polje. Zbog mraka, potragu su privremeno prekinuli i ponovno krenuli idućeg dana. Nakon što su ga konačno uspjeli uloviti, bjeloglavog supa su prebacili u Oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta u Zagrebu.

Zalutao u Zagreb

Veterinar Jadranko Boras kaže kako je jako neobično što je sup sletio na područje Zagreba i da se to do sada nikad nije dogodilo. Vjerojatno je bio iscrpljen, pretpostavlja Boras.

– Radi se o ptici staroj oko dvije godine. Ne možemo znati odakle je došla, iz Srbije ili Bugarske ili je naša s područja Kvarnera. Također, ne znamo niti spol jer se kod njih spol određuje DNK analizom – rekao nam je Boras.

VEZANI ČLANCI: 

Dobro se oporavlja

Dobar znak je što je ptica odmah počela jesti pa se stručnjaci nadaju da će se brzo oporaviti.

– Za sada je u relativno dobrom stanju, malo je bio dehidriran i pothranjen, ali dobrog je apetita i jede normalno. Prema dosadašnjim pretragama sve je u redu, nema anemije. Nadamo se da će se oporaviti i brzo se vratiti u prirodu – kazao je Boras.

Budući da su bjeloglavi supovi rijetka i zaštićena vrsta, stručni tim će odlučiti o vremenu i mjestu puštanja ptice na slobodu, ovisno o njenom oporavku. Najvjerojatnije će biti vraćena u prirodno stanište na otoku Cresu, gdje se nalazi i Centar za bjeloglave supove Beli.

Komentara 1

ST
Stjepan
17:17 31.10.2023.

Čestitam , počastili ga domaćinski .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije