Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eko udruge prijavile Tomaševića

FOTO Pogledajte kako se biootpad iz smeđih kanti istovaruje na Jakuševcu

Foto: Udruga Ekologija grada
1/8
04.07.2022.
u 15:20

Čistoća, suprotno odredbama propisanima Zakonom o gospodarenju otpadom, čini niz prekršaja i manipulira dokumentacijom poslovanja, tvrdui Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada

Biootpad prikupljen diljem metropole nepropisno se kao komunalni otpad odlaže na Jakuševcu, tvrde predstavnici udruga okupljenih u "Inicijativu za Jakuševec". Josip Pavlović, predsjednik Udruge Ekologija grada i aktivist Ratko Bedeković Državnom su inspektoratu podnijeli prijavu zbog navodne protuzakonite prakse Čistoće pri gospodarenju i odlaganju biootpada.

– Čistoća, suprotno odredbama propisanima Zakonom o gospodarenju otpadom, čini niz prekršaja i manipulira dokumentacijom poslovanja– rekao je Josip Pavlović. Dodaje da posjeduju dokumentaciju koja potvrđuje nepravilnosti u odlaganju biootpada. Uz prijavu priložene su i snimke fotografirane dronom na kojima se vidi kako se biootpad u kasnim poslijepodnevnim satima dovozi na kompostanu, a onda u ranim jutarnjim satima ponovno tovari i odvozi na deponij Jakuševec-Prudinec.

– Manipuliranjem dokumentacijom mijenja se ključni broj tog otpada, pretvara u miješani komunalni otpad i vozi na Jakuševec na odlaganje, što je protuzakonito jer bi se po zakonu biootpad trebao skladištiti na kompostanama i dalje kompostirati – ističe Pavlović. Razlog ovakvom postupanju, tvrdi Pavlović je pretrpanost sva četiri gradska kompostišta pa odlaganjem biootpada na Jakuševec Čistoća ne mora plaćati daljnju oporabu na štetu kvalitete života i zdravlja stanovnika gradskih četvrti Novi Zagreb-istok i Pešćenica-Žitnjak, koji se žale da zbog nesnosnog smrada ne mogu otvoriti prozore.

Ratko Bedeković apelirao je na gradonačelnika i nadležne u Čistoći da riješe ovaj problem čim prije. U protivnom, najavljuju blokadu prilaza Jakuševcu za kamione Čistoće. (mimi) •

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
19:33 05.07.2022.

"Istovaruje"?ponavljam "istovaruje".

ZV
ZvoneLu
12:14 05.07.2022.

Meni se još nije desilo da kad idem baciti biootpad ne vidim nekoliko plastičnih vrećica (ne biorazgradivih) u kanti. Šta bi trebali to sve tako skupa staviti na kompostiranje? Mogu ili jedino sve baciti u miješani otpad ili nekako razdvajati. Isto tako u kontejneru za papir su redovito plastične vrećice, tko zna šta ljudi sve bacaju. Dođe frajer i baci sve šta je iznio u prvi kontejner, šta će on sad razdvajati. Nekima se gadi dirati vrata od smetlarnika ili poklopce od kontejnera za miješani otpad pa sve ostave na podu ispred. Nema tog sustava koji može biti otporan na ljudsku stoku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije