Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVITETI U PONUDI ZAGREBAČKIH UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

FOTO Jesenski hitovi: Probajte gljive u juhi uz kesten i lješnjak, a na pizzi pekmez od smokava

storyeditor/2025-11-19/02.jpg
Foto: NARCISSUS, BEšTIJA, OTTO & FRANK INSTAGRAM
1/24
20.11.2025.
u 09:00

Svi su ovih dana ludi za cimet-rolicama, a i sladoled od ricotte, pekana i šljive zaslužuje mjesto na “must-try” listi

Iako se zima sprema pokucati na vrata, jesen nam ne dozvoljava da se tako brzo oprostimo od svih boja i mirisa kojima je ukrasila kvartove metropole. Njezine se blagodati također mogu osjetiti u ponudi zagrebačkih restorana, ali i slastičarnica i kafića, koji mame, primjerice, juhom od bundeve, popularnim cimet-rolicama i toplom čokoladom sa sezonskim dodacima. A koji su noviteti, neobične kombinacije i ovogodišnje hit-delicije, donosimo u jesenskom vodiču za nepce.

Svratite li u Beštiju u Masarykovoj, ručak možete početi predjelom koje spaja tost s bukovačama, ricottom i pečenim lukom te nastaviti svinjskim kareom s jusom i domaćim maslacem od jabuke, pri čemu treba napomenuti da će ljubitelji tjestenine teško odoljeti pasti coperti s pireom od bundeve, prženim listićima kadulje i taleggio sirom, a valja kušati i salatu s vinegrettom od lješnjaka. Nove delicije obogaćene jesenskim namirnicama svakoga se tjedna pak izmjenjuju na jelovniku Vinodola u Teslinoj pa su se na njemu, među ostalim, u proteklome razdoblju našle i marinirana buča s dashijem od gljiva, kestenom i uljem ljupčaca te file brancina poslužen s kremom od cvjetače, umakom od vanilije i kupusom s kestenom.

Salata s jabukom i korabom, umakom od mente i limuna te bademima kušati se može u restoranu Pod zidom, u kojemu su također glavne zvijezde jeseni spojili u juhu od kestena, gljiva i paste od lješnjaka. Molino Pizza & Bar nudi pak tri nove verzije popularnog talijanskog jela od sastojaka koji doslovno vrište jesen. Tako pizza Vrganj donosi raskošan spoj tih gljiva s mozzarellom, kremom od crnog tartufa, kozjim sirom i bresaolom, a Roast Beef dopunjuju i pekmez od smokve, krema od hrena i rikola. Poslužuju na Kaptolu i pizzu Buča, koja uz kremu i pečenu varijantu tog ploda sadrži i dimljeni sir, pancetu i sjemenke nara.

Veseli bistro poznat po comfort hrani, Točkica u Maceljskoj, priprema pohane bukovače, ali i njihovu kombinaciju s lungićem i njokima. Gnudi s jablanicama, kaduljom i tostiranim lješnjacima, varivo od gljiva i ječma s pancetom i kestenom te burrata s pečenom bundevom i narom samo su neka od iznenađenja koja ćete pronaći u restoranu Otto & Frank u Tkalčićevoj.

Mekane i mirisne cimet-rolice omiljene su jesenske poslastice, a dolaskom hladnijih dana savršen su dodatak kavi ili čaju. Premda su tradicionalno popularne u skandinavskim zemljama, dostupne su i na sve više lokacija u Zagrebu, a i hit su na Tik-Toku. Tako i pekara Korica, primjerice, već godinama u ponudi ima cimet-rolice, no od drugih se razlikuju po šećernoj glazuri. Bread Club ima varijantu u ljepljivom karamelu, a u pekarnici Kukuriku cijela je rolica prekrivena posipom od cimeta. Jesenski novitet u slastičarnici Neka jedu kolače je pak cimet-torta, koju zasad rade isključivo po narudžbi, i to u dvije veličine. Sadrži i kremu od mascarponea i sira, a uz nadoplatu može biti ukrašena i voćem po želji.

Jesen je bila inspiracija i za novitete Malog bara, među čijim se desertima ističe torta od maka i mandarina s cremom anglaise s crnim čajem te kremom od bijele čokolade. Nude u Vlaškoj i Tiramichoux s Baileys kremom i marshmallowom, kojemu ni jedan kavoljubac neće moći odoljeti. Ljubitelji pralina pak trebaju posjetiti La Chocolate u Masarykovoj. Ondje isprepliću okuse tamne, mliječne i bijele čokolade s orašastim plodovima, voćnim notama i kapljicom likera, a usto su praline u obliku jabuka, žireva i bundeva prava umjetnička djela.

Da se sladoled ne jede samo ljeti, dokazuju Sestre Kurtoš. Nude verziju od ricotte, pekana i šljive, koja definitivno mora na vašu “must-try”, a tu je i Apple Strudel kurtoš koji će vas okusom vratiti u djetinjstvo. Jesenske dane usto dopunjuju Harry Potter kurtošem, slasticom inspiriranom svijetom slavnog čarobnjaka. U njega će vas teleportirati i ponuda Narcissus bara, koji je poznat po atraktivnom ambijentu, a sad ondje možete kušati i magične okuse Hogwarts pisma palačinki ili Dark Arts soufflea. Možete u Dežmanovoj smiksati i vlastiti čarobni napitak, od Veritaseruma do Polyjuice Potiona.

A što se tiče napitaka s bogatim jesenskim notama, u Cat Caffeu pozivaju na isprobavanje nekoliko kombinacija tople čokolade. Pumpkin Spice savršen je spoj bijele čokolade, cimeta i sirupa od bundeve, ljubitelji tamne, ali i voćnih okusa, uživat će u Jaffa the Cat verziji, a tu je i Peanut Salted Caramel. Poslužuju također jesenski cheesecake, u kojem se okus bijele čokolade i bundeve savršeno nadopunjuje slojem mrvljenih keksića. Svoja je vrata, među ostalima, okusima jeseni otvorio i Ziggy’s, pa u lokalima na nekoliko adresa kuhaju kavu i chai latte s dodatkom pumpkin spicea i slane karamele.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja