Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLESAČI I TAMBURAŠI

Folkloraši iz Odranskog Obreža prvaci Hrvatske

KUD Sveta Ana
KUD “Sveta Ana”
03.04.2019.
u 10:11

18 mladih plesača u pratnji tamburaša iz Svete Ane osvojilo je prvo mjesto u državi na natjecanju u organizaciji FOKA-e

Kad ste zadnji put sreli tinejdžera koji se bavi folklorom? No KUD “Sveta Ana” iz Odranskog Obreža ruši sve predrasude. Članovi su stari od 5 do 75 godina, a većinu čine upravo srednjoškolci i brucoši. Tako je 18 mladih plesača u pratnji tamburaša iz Svete Ane osvojilo prvo mjesto u državi na natjecanju u organizaciji FOKA-e (Hrvatsko društvo folklornih koreografa i voditelja) – točnije njihova koreografija „Nek’ se znade s Korduna da smo“ mladog Hrvoja Vlašeca. Zaplesali su u HNK Split i pomeli konkurenciju. Voditelj KUD-a Eduard Ban kaže kako su znali da će biti pri vrhu.

– Hrvoje se odlučio na kordunsku koreografiju, to je kreativna priča koja shodno zakonima scenske umjetnosti – mora imati estetiku, kvalitetu harmonije – to je kompleksna tvorevina s muzikom, plesom i pjevanjem – objašnjava voditelj kojeg ne iznenađuju mladi ljudi koji se žele baviti folklorom. Dapače, nije mu jasno zašto se više njih ne bavi ovim načinom očuvanja tradicije.

– Privlači ih i što putujemo te, naravno, interakcija sa suprotnim spolom – zaključuje E. Ban.

Tajnica KUD-a Marina Kocijan također ističe putovanja;

– Rađaju se divna nova prijateljstva, to su prekrasne priče. Gostovali smo Češkoj, Austriji, Italiji, Poljskoj, bili smo domaćini… U talijanskom Castelraimondu održali smo četiri koncerta – kaže Kocijan čiji su kći i sin također članovi KUD-a.

Nisu jedina obitelj u Svetoj Ani. Od početka tamo je blagajnica Sanja Brozović koja kaže kako se njezina kći Kristina odmalena bavila suvremenim, no kad se KUD pojavio, prebacila se na tradicionalne plesove. Suprug je tehnička podrška – vozi ih te obavlja sve manje poslove oko KUD-a kako bi se njegove cure posvetile folkloru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije