Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD 20. DO 24. OŽUJKA

Festival svjetla s 29 atrakcija na 24 lokacije, umjetnici ovog puta šalju snažne poruke

storyeditor/2024-03-13/PXL_130324_111612753.jpg
14.03.2024.
u 08:00

Park braće Mažuranić preplavit će krijesnice, šumu na Tuškancu meteoriti, a Jelačić-plac galaktički cvjetovi. Na pročelju HNK poigravat će se "Proljetna simfonija", a do Dolca će voditi "Spektakularni tepih"

Zagrebački plesni centar, tržnica Dolac, park Ribnjak, Opatovina, kao i već tradicionalno Kula Lotrščak neke su od lokacija užeg centra metropole koje će od 20. do 24. ožujka privremeno zasjati u novom ruhu. Na listi su, točnije, 24 lokacije, a u sklopu šestog izdanja Festivala svjetla, kako je istaknuto na jučerašnjem predstavljanju, na njima će postaviti 29 atrakcija.

U čast Draženu Petroviću

– Festival svjetla prometnuo se u jedan u nizu uspješnih kulturnih i turističkih aduta grada koji iz godine u godinu privlači sve više umjetnika, Zagrepčana i turista. Manifestacija je to koja daje važan doprinos razvoju Zagreba kao cjelogodišnje turističke destinacije, najavljuje proljeće i nove početke, donosi nadu i optimizam, a ujedno propituje društvene teme i educira. Veselim se stoga vidjeti živost na ulicama – kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare, kojoj su bili i direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienefeld, direktorica programa zaštite prirode Svjetskog fonda za prirodu (WWF) Dunja Mazzocco Drvar te direktor pulskog Visualia festivala Marko Bolković.

VEZANI ČLANCI: 

Osim u atrakcijama domaćih autora, uživat će se i u pogledu na instalacije umjetnika iz Austrije, Francuske, Njemačke, Slovačke i Španjolske, a festival koji se službeno otvara u srijedu u 19 sati na Trgu Marka Marulića ove godine surađuje i sa Svjetskim fondom za prirodu.

– Posebnu ćemo pažnju skrenuti na održivost, na našu odgovornost prema okolišu i budućim generacijama, a festival će se pridružiti i globalnom događaju Sat za planet Zemlju – najavila je Martina Bienenfeld. Tako će se 23. ožujka u 20.30 sati na 15 minuta ugasiti sve svjetlosne instalacije u metropoli, a na Marulićevu trgu, kako je najavila Dunja Mazzocco Drvar, organizirat će se i prigodni program.

13.03.2024., Zagreb - Najava Festivala svjetla Zagreb 2024. Na konferenciji program su najavili Dunja Mazzoco Drvar, gradonacelnik Tomislav Tomasevic, diretorica turisticke zajednice grada zagreba Martina Bienenfeld i Marko Bolkovic Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U sklopu festivala u novom će ruhu, među ostalim, zasjati i kip Marka Marulića, i to zahvaljujući instalaciji "Legacy in light", a igrom svjetla na pročelju Hrvatskog državnog arhiva osvijestit će se i jedan od gorućih problema, stanje našeg planeta. U obližnjem Parku braće Mažuranić "smjestit" će se na stotine krijesnica, ali i interaktivna instalacija "U oblacima" s jedinstvenim ljuljačkama. Bit će ondje i kocka koja vizualizira goleme količine podataka, a na pročelju HNK poigravat će se "Proljetna simfonija".

Da sve u prirodi ima svoj ritam i mijene, podsjetit će pak ambijentalna atrakcija pokraj kina Tuškanac, na platou tamošnje garaže postavit će se instalacija posvećena košarkaškom velikanu Draženu Petroviću, a obližnju šumu krasit će meteoriti. Koje sve tajne krije, moći ćete doznati i u Park šumi Golubovac, a mališane će oduševiti i povratak neonskog svjetlosnog parka na Tuškancu, gdje će se postaviti i instalacija iznikla iz svijeta piksela i digitalne zabave.

VEZANI ČLANCI: 

Već popularni "Lipicanci" opet stižu u park na Opatovini, instalacija na tamošnjem igralištu podsjetit će vas i na snagu prirode, a kula Lotrščak na nekoliko će se dana pretvoriti u "Svjetionik". Ako pak od Jelačić-placa, na kojem će biti instalacija inspirirana galaktičkim cvjetovima, krenete prema Dolcu, koračat ćete "Spektakularnim tepihom", a ondje vas čeka i "Zagreb medley", u sklopu kojega će se 3D mapping tehnologijom uresiti povijesna zgrada.

Poruke mira na 73 jezika

U dvorištu Zagrebačkog plesnog centra na 73 svjetska jezika bit će ispisane poruke mira, a ondje ćete moći doznati i kako tradicionalni napjevi zvuče uz pozadinu elektroničke glazbe. Usto u Masarykovu stiže interaktivna "Kocka", a u Gajevu svjetlosni orkestar od 50 kugli, rad slovačkog umjetnika Sedemminuta, koji će u parku Ribnjak postaviti i svjetleće čovječuljke koji sprintaju.

Europski trg bit će dom "Perspektive", interaktivne instalacije zamišljene kao zrcalo kaosa koje se pretvara u harmoniju, svjetleće slike osvanut će u Staroj Vlaškoj, a na Trgu Hrvatskih velikana bit će "Čuvari budućnosti". Instalacija nazvana "Balončići" krasit će pak Zrinjevac, na Strossmayerovu trgu naići ćete na "Okidač", prostorno-svjetlosnu instalaciju predstavljenu lani na Venecijanskom bijenalu, a na Tomislavcu će svoju atrakciju "Ritam i mjera svjetlosti" predstaviti španjolski umjetnik Javier Riera. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije