Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muke po jakuševcu

Ferdelji: Otpad u Zagrebu postao je ozbiljan ekološki problem

'20.09.2012., Zagreb - Vladimir Ferdelji, kandidat za gradonacelnkia grada Zagreba. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
'Borna FIlic/PIXSELL'
26.01.2013.
u 13:16

Predstavnici mjesnog odbora Jakuševac otkazali su pola sata prije početka tribine.

Iako je najavljeno da će se na tribini o gospodarenju otpada, koju organizira zagrebački HSLS i njihov kandidat za gradonačelnika Vladimir Ferdelji u suradnji sa Zelenom listom, pojaviti i predstavnici mjesnog odbora Jakuševec, otkazali su pola sata prije početka.

- Predsjednik Bedeković ispričao se obiteljskom situacijom, i žao mi je što nisu došli ljudi koji bi imali najviše pitanja u tom smjeru - rekao je Ferdelji na početku tribine, te dodao da je otpad u Zagrebu postao ozbiljan ekološki problem, zbog kojeg je gospodarenje otpadom uvrstio u svoj izborni program.

- Za mene je problem Jakuševca i osobno osjetljivo pitanje. Moj otac je bio direktor Čistoće kad Jakuševac nije bio brdo, već ravnica. Još tada vlast nije dopustila da se uvede separacija otpada i sagradi spalionica, a danas, 42 godine nakon, isti se problem gura pod isti tepih - kazao je Ferdelji, te dodao je besmisleno privatizirati komunalne tvrtke. Zagreb godišnje proizvede 350.000 tona otpada, od čega je 24 posto plastika, a 22 posto papira, a njihova energetska vrijednost je takva da mogu zamijeniti 150.000 tona nafte, usporedio je Ferdelji, dok je predsjednica Zelene liste Vlasta Toth u svojoj prezentaciji rekla kako je Zagreb po pitanju smeća blizu Napulja, te navela Berlin kao pozitivan primjer kako bi Zagreb trebao funkcionirati.

- U Berlinu je spalionica u vlasništvu grada, neprofitna je, pa ne smije zarađivati na građanima, a razvrstavanje otpada visoko je razvijeno zahvaljujući sustavu cijena po masi otpada, pa se tako privatni poduzetnici odvoz nerazvrstanog otpada naplaćuju skuplje - rekla je Toth, te dodala kako bi Zagreb trebao ulagati u reciklažu umjesto u spalionicu mulja, postaviti više kontejnera i reciklažnih dvorišta širom grada, te uvesti nove, niže tarife za odvoz razdvojenog otpada. U slučaju da nije sortiran, trebali bi ga naplaćivati po masi, a ne metru kvadratnom, dodala je. 

>> Problemi se prebacuju u 2013. - u siječnju opet blokada Jakuševca?

Komentara 7

Avatar Aristarh
Aristarh
13:50 26.01.2013.

Između cirkusanta Bandića i sterilne političke figure Ostojića sposoban čovjek Ferdelji nema šansi, a sve zahvaljujući gupim odlukama SDP-a. Na kraju će pobjednik biti cirkusant bandić.

EN
entrerios
14:22 26.01.2013.

Građani imaju vlast kakvu zaslužuju. Zato ne žalim nikog pa ni ove s jakuševca.

CH
chemica
13:41 26.01.2013.

Treba i Jakuševćane razumjet. Zamjerit se "kumu"...Nek im pak dođe Ferdelji, nit će više biti novca, a neće biti ni paceka i besplatne legalizacije objekata. Bit će RED. Eto, možemo se bar nadati i vjerovati njegovim obećanjima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije