Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzgajivači na mukama

Evo zašto će se oni teško preseliti, a nude im i 60.000 €

jakuševac svinje
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
14.05.2015.
u 16:53

Zatvaranje farmi na Jakuševcu izgledno tek na proljeće 2016., a ne do 30. lipnja ove godine, kako je planirano. Svinjari teško prihvaćaju ponudu da prestanu s poslom. Žele i obeštećenje za životinje i zaradu do mirovine

Ivica Vodopijak morat će dvjestotinjak svojih svinja, pita li se Grad Zagreb, izmjestiti s Jakuševca za maksimalno 60.000 eura, koliko će mu za čitavu farmu ponuditi Grad. Preseljenje mu donosi još 40 posto tog iznosa kako bi farmu modernizirao, dok će osnovni iznos dobiti odluči li svoj posao - zatvoriti.

Produžetak agonije

Do 30. lipnja ove godine svi farmeri s Jakuševca trebali su se, naime, riješiti svojih životinja, ali taj rok opet će se, već šesti put, produžiti.

–Već deset godina rokovi za iseljenje konstantno se odgađaju, što, zapravo, samo produžuje agoniju - rekao je Vodopijak, koji za farmu traži alternativnu lokaciju. Međutim, kako je objasnio, budući da je sve u blizini Zagreba, a dovoljno veliko da smjesti njegove životinje, vodozaštitno područje, jedino rješenje mu je farmu preseliti sto kilometara od kuće.

Na zatvaranje, kaže, teško će pristati jer njegova obitelj živi od OPG-a, a on sam, ostane li bez posla, s obzirom na godine, drugi će teško pronaći.
–Problem je u tome što Grad tim farmerima ne može isplatiti novčanu naknadu kao obeštećenje da zatvore farme ili ih presele izvan naselja bez suglasnosti Ministarstva poljoprivrede. Njihovu suglasnost dobili smo nakon niza požurnica tek u travnju, uz zahtjev da se nacrt odluke o potporama dopuni pa se neće moći zadovoljiti rok do kraja lipnja - objasnio je pročelnik gradskog Ureda za poljoprivredu Emil Tuk, te pozvao Ministarstvo da dorađenu odluku, koju će potvrditi Gradska skupština početkom lipnja, što prije odobre, kako bi se i problem mogao što prije riješiti.

Kako kaže Tuk, prema saznanju Ureda većina farmera svoje će farme zatvoriti. Nije precizirao rokove no, u najboljem slučaju, problem se može riješiti tijekom jeseni, iako postoji mogućnost da se proces odulji sve do proljeća 2016. godine.

I Mijo Bedeković ima problem - farma, koju dijeli s bratom kao obiteljski posao već desetljećima, nalazi se odmah pored stambenih zgrada izgrađenih u ulici Kamenarka.

Nejasne granice

–Smrad se osjeća po cijele dane i nesnosan je - govore neki od stanara u Kamenarki, koji radije ostaju anonimni, dok stanari Jakuševečke ceste nemaju ništa protiv susjeda koji uzgajaju svinje. U pravilu zato jer ih i oni sami imaju.

–Gradonačelniku je u Remetincu najgore bilo, ispričao je, “kaj nije mogel delati”. E, pa upravo to je najgore i nama, kaj ne bumo mogli delati - misli Mijo Bedeković, a Vodopijak uskače da je “granica za držanje životinja napravljena potpuno nepravilno i da nikome nije jasno kako se crtala”.
–Primjerice, ja ne smijem držati svinje, a susjedu preko puta mene to je dozvoljeno - govori Vodopijak dodajući kako smrad, ako se životinjama redovito čisti, nije toliki problem koliko se svi muče s tamošnjim dugogodišnjim odlagalištem otpada.

Farmeri, u konačnici, poručuju kako na novac do 60 tisuća eura neće pristati sigurno, već žele da ih se pravedno obešteti za njihov rad, za farmu, životinje, a i iznos koji bi zaradili u OPG-u do mirovine.

Komentara 7

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
18:03 14.05.2015.

Gruntovčani, i ovce i novce ;(

TM
trade_mark
14:22 16.05.2015.

volim ovakve doktore znanosti koj ne znaju razliku između "č" i "ć". a bogami ni povratni glagoli im nisu jača strana.

Avatar Duran Duran
Duran Duran
18:43 15.05.2015.

Eto, a ja sam mislio da Jakuševčani imaju problema sa 10 milijuna metara kubičnih smeća + ekipa koja smatra da je gospodarenje otpadom "ono, skipaš pred tuđa vrata" !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije