Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'prijestupni' dan

Evo što je bilo danas: Bandić je 2000. znao što želi, a taksisti se tuku već četiri godine

prijestupna godina
Foto: Arhiva VL
1/7
29.02.2016.
u 13:36

Iako su se vremena znatno promijenila, problemi su i danas slični onima prije 24 ili 8 godina – političke igre, komunalije, životne brige... Povijest kao da se ponavlja

Šest se puta, ne računajući današnji dan, od osamostaljenja Hrvatske do danas ponovio 29. veljače – 1992., 1996., 2000., 2004., 2008. i 2012. godine. I upravo zato što se na kalendarima pojavi tek svake prijestupne, mnogi ga vole smatrati posebnim danom.

Bila to istina ili ne, mi smo se odlučili vratiti u prošlost i u našoj arhivi provjeriti što se, prema pisanju Večernjaka, zbivalo “prijestupnog” dana u Zagrebu u posljednjih gotovo četvrt stoljeća.

Nami isključena struja

Može se zaključiti kako su vremena bila drugačija, ali problemi i događanja slični – život, politika, komunalije... Tako se 1992. pisalo o planu uređenja tadašnjeg Središnjeg gradskog trga, tj. prostora između Trga kralja Tomislava i Paromlina, na kojem je trebala početi izgradnja – podzemnog grada. “Velebno zdanje s garažom, trgovačkim centrom i pothodnikom” zvuči pomalo nestvarno, ali danas kroz “podzemni grad” Importanne građani svakodnevno prolaze bez previše razmišljanja kako je bilo prije njegove izgradnje.

Foto: Arhiva VL

Politička “kuhinja” na najvišoj gradskoj razini - Neki od tadašnjih igrača i nakon 16 godina jaki su na sceni, dok se drugih prisjećamo iz starih članaka

Četiri godine kasnije, 1996., pisalo se o danas već pomalo zaboravljenoj ribičiji na Savi, ali i roku za predaju oružja uz naslov – “Hvala Bogu, više mi ne treba”.

Također, Zoološki je vrt dobio novog stanovnika – mladunče crnog jaguara Meh Meha. Bio je tada zvijezda ZOO-a, baš kao što je to danas nedavno rođena alpaka Inka.
Prosvjed zaposlenika Badela 1862. i isključenje struje u robnim kućama Nama zbog dugova bile su glavne teme 2000., kada se pratilo i kako je tada još uvijek “samo” zastupnik Milan Bandić sudjelovao u onemogućavanju održavanja skupštinske sjednice.

Pisalo se i o nikad ostvarenom planu obnove planinarskog doma Željezničar koji je, piše u članku, na tri etaže trebao dobiti sportski centar, bazene i saune.

A u veljači 2004. bilo je očito puno hladnije nego danas jer je glavna vijest na prijestupni dan bila mećava koja je zamela Zagreb.

Foto: Arhiva VL

Konkurencija pokrenula tržište i pomrsila račune - Vruća je tema 2012., prve prijestupne godine u ovom desetljeću, bio i sukob u ponudi taksi-usluga

Svježe u pamćenju

Zadnje dvije prijestupne godine, 2008. i 2012. pisalo se o temama koje bi se još uvijek mogle nazvati “svježima” u pamćenju Zagrepčana. Tako je aktualna priča prije osam godina bila uređenje Shopping centra Cvjetni, a prije četiri godine trzavice između vozača Radio Taksija i Cammea koji mu je godinu prije stigao kao prva konkurencija.

Čini se da se povijest uistinu ponavlja, pa građani i danas svjedoče sličnim razmiricama, između svih taksista i vozača Ubera.

Komentara 2

FA
fakin2012
16:10 29.02.2016.

nije li to razlog da romski kralj Bandić dodjeli nekoliko gradskih stanova svojim štićenicima :-) a što se tiče taksista, mnoštvo starih zanimanja je izumrlo, starinska taksi služba isto će jednog dana izumrijeti, jer se za vožnju ljudi mogu povezivatii i na druge načine.

Avatar Idler 3
Idler 3
15:37 29.02.2016.

Obećanko je uglavnom cijelo vrijeme obećaval, stadion dovršil 2006-e kak je i obećal, spalionicu također, podsljemensku obilaznicu....pa sve do sljemenske žičnice koja je dovršena prema planu 2015-e....il sam nekaj pobrkal....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije