Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatočeni u busu

Evo koje su točno ovlasti kontrolora i vozača ZET-a

'10.01.2013., Zagreb -  Reportaza o kontrolorima ZET-a. Kontrolori Zeljko Marinovic i Davor Guja pregledavali su karte putnika u tramvajima.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
'Davor Visnjic/PIXSELL'
29.10.2013.
u 08:30

Interno je pravilo
 da bi vozač trebao stati na sljedećoj stanici i pustiti putnike koji su imali karte

Na zaustavljanje autobusa i držanje svih putnika u "zatočeništvu" do dolaska policije da bi se legitimirao putnik bez karte kontrolori i vozači ZET-a nemaju pravo. Iako su se iz gradske tvrtke ispričali putnicima koji su takvo iskustvo proživjeli u srijedu vozeći se iz Velike Gorice prema Glavnom kolodvoru, to ne znači da se ZET-ovi autobusi i dalje neće zaustavljati iz istog razloga.

Čeka se policija

Naime, iako su iz uprave ZET-a objasnili da kontrolor nema pravo zadržavati putnike u vozilu, a time ni putnika bez valjane vozne karte kojega mogu tek zamoliti da se legitimira ili s kontrolorom pričekati na prvoj sljedećoj stanici dolazak policije, čelnik ZET-ova sindikata vozača Ante Jelića kaže da vozači imaju pravo zaustaviti autobus.

– Prema naputku koji smo dogovorili s upravom, vozaču se savjetuje zaustavljanje na prvoj sljedećoj stanici kako bi se pričekao dolazak policije. No, vrata se moraju otvoriti da bi ostali putnici mogli izaći – kazao je Jelić i dodao da je tu nedavno pogriješio vozač. Objasnio je da tada može izaći iz autobusa i osoba bez karte, no da s njom izlazi i kontrolor kako bi pričekali policiju. U tom slučaju, rekao je, vozač nastavlja vožnju, no ako putnik bez karte ne želi izaći, vozač ima pravo čekati dolazak policije, a ostali putnici drugo vozilo.

– Riječ je o scenariju koji nitko ne voli, no kako naši kontrolori nemaju ovlast legitimirati, takvo što moramo činiti kako bismo se obračunali sa slijepim putnicima – kazao je Jelić.

Vozaču sankcije

Prema važećem pravilniku protiv osobe koja je prouzročila zaustavljanje autobusa ZET podnosi prekršajnu prijavu, a na novčanu naknadu zbog kašnjenja od te osobe imaju pravo i svi ostali putnici. Prema informaciji iz uprave, vozač koji putnike iz Velike Gorice nije pustio iz vozila do dolaska policije prema pravilniku snosit će sankcije.

>>Zbog jednog švercera 'zatočeni' svi u busu ZET-a

>>Za švercanje 250 kuna na licu mjesta, 330 kn u roku od 8 dana

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije