Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bilo javnosti

Evo koga bi Zagrepčani birali da su sada izbori za gradonačelnika!

Anketa komunalije Zagreb
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
29.04.2014.
u 09:10

Istraživanje agencije Vectura o tome što Zagrepčani misle o vlasti, komunalijama... Gradonačelnik Bandić ima podršku među mladima, a Darinka Kosora i Davora Bernardića, čija stranka stoji lošije nego lani, vole stariji od 60 godina

Da se sad održavaju izbori, Milan Bandić opet bi bio gradonačelnik, a njegova lista dobila bi najviše glasova.

SDP bi sam dobio gotovo 10 posto manje glasova (16,7 posto) nego na lanjskim izborima s koalicijskim partnerima HNS-om i HSU-om (25,24 posto), dok bi OraH odbjegle esdepeovke Mirele Holy dobio 14,3 posto. HDZ i koalicija HSLS-HSS imali bi oko 15, odnosno 11 posto podrške, koliko su imali i lani na izborima. Pokazuje to istraživanje agencije za ispitivanje javnog mnijenja Vectura koje je provela 12. travnja na 500 ispitanika.

Foto: Kristina Franić

Grafika: Kristina Franić

Davor Bernardić, predsjednik gradskog SDP-a, kao Bandićev protukandidat osvojio bi 18,7 posto glasova, četiri posto manje od stranačkog mu kolege Rajka Ostojića na prošlim izborima.

Razočarani u stranke

Zanimljivo je da gradonačelnik Bandić uživa veliku podršku mladih od 18 do 29 godina, njih 45,7 posto. Veću podršku, od 46,9 posto, ima jedino među populacijom od 50 do 59 godina. Suprotno raspoloženje mladi imaju prema Bernardiću i Darinku Kosoru, šefu HSLS-a kojega bi na mjestu gradonačelnika željelo vidjeti 6,8 posto birača.

Bandić je sebe postavio kao simbol. Građani njega ne povezuju sa šalterima na kojima ne dobiju što žele, a i svjesni su da je u Zagrebu situacija bolja nego drugdje

Žarko Puhovski

politički analitičar

Oni najveću potporu imaju u populaciji starijoj od 60 godina, a najmanju među najmlađima. I dok su građani zadovoljni gradonačelnikom, više od 60 posto dalo bi mu trojku i četvorku, a svaki deseti sugrađanin i peticu, građani su nezadovoljni radom gradske uprave i Zagrebačkog holdinga. Čak 56 posto upravu je ocijenilo nedovoljnim i dovoljnim, a iste je ocjene Holdingu dalo više od 66 posto građana.

– Bandić je sebe postavio kao simbol. Građani njega ne povezuju sa šalterima na kojima ne dobiju što žele, a i svjesni su da je u Zagrebu situacija bolja nego drugdje. Mladi ga podržavaju jer su razočarani u stranke, pa im je i on, takav kakav jest, dobar. HDZ je oslabio jer nema nikog prepoznatljivog, a SDP zbog poraza na izborima i loše politike na nacionalnoj razini – ocijenio je politički analitičar Žarko Puhovski.

Foto: Kristina Franić

Uspjeh Mirele Holy Puhovski prepoznaje kao znak da je SDP potencijalno jak.

– Ona živi od razočaranih esdepeovaca, alternativa je Milanoviću – smatra Puhovski. Zagrepčani su najnezadovoljniji općom socijalnom situacijom i prometom u gradu, a najzadovoljniji čistoćom i urednošću grada.

Naplata parkirališta

Čak 48,3 posto smatra da restoranima i kafićima ne treba produljiti radno vrijeme, a najnezadovoljniji su komunalnim naknadama koje moraju plaćati. Čak 79,5 posto misli da su previsoke. Nije im “sjelo” ni proširenje zone naplate parkiranja – 59,2 posto ih je protiv. Za 40,8 posto Zagrepčana najdraži je Trg bana Jelačića.

Komentara 61

Avatar tajar
tajar
10:12 29.04.2014.

Očekujem da će nakon izbora konačno splasnuti ta fascinacija s Holy!

AU
autsorsing
14:23 29.04.2014.

Bumo videli...polako sa anketama....

Avatar Bojko
Bojko
10:49 29.04.2014.

SDPu je jedina šansa preslikavanje slovenskog slučaja, a to je unutrarstranački izbori, pobjeda primjerice Picule, ostavka Vlade i novi izori. U tom periodu, Picula bi morao samo izuzetno kvalitetne ljude staviti uz sebe, ponuduti novi put, vratiti smisao socijal-demokracije u naziv svoje stranke, jer oni nisu socijalni niti demokrate, naprotiv, SDP je jednak HDZu u svakom pogledu. To je nešto najgore po njih i ako nastave ovim putem uz Zokija, Slavka, Mirka & ostali, sprema im se poznati scenarij od 8 godina oporbe i tvrdnja da su stranka samo za jedan mandat. Imaju jako malo vremena, bez radikalnih poteza, ostaje im samo da i dalje pljačkaju proračun preko svojih igrača, kako u ove dvije godine rade, i to je to. Pobijediti neče nikako, pa ni onda, mislim na slijedeće izbore. Ili radikalno u promjene, ili by by vlast, a jao nama kad dođe Tomo s svojim podvodnim tunelima, riječnim kanalima i ostalim nemogučim glupostima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije