Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ljubičić: Holding je kičma funkcioniranja ovog grada

Za govornicom se pojavio i Slobodan Ljubičić, novi šef Holdinga, zastupnicima je obećao stalan uvid u sve dokumente gradske tvrtke i novi financijski plan
04. srpnja 2013. u 13:25 0 komentara 112 prikaza
slobodan ljubičić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Gradska skupština izglasala je smanjenje komunalnog doprinosa pa će nekoliko desetaka tisuća bespravnih graditelja imati izuzetno povoljne cijene prilikom legalizacije. Skupština je izišla ususret i Jakuševčanima kojima su izglasali ponovnu isplatu novčane naknade za život u blizini odlagališta do njegova zatvaranja.

Trenutno se raspravlja o nižim cijenama parkiranja, a potom i besplatnim udžbenicima.

Bandić se povukao

Prije rasprave, Milan Bandić povukao je prijedlog o povećanju broja taksista čime je izbjegao njeno moguće odbacivanje od strane zastupnika. Izgovor za povlačenje bio mu je usklađivanje sa novim Zakonom o cestovnom prometu koji je na snagu stupio 1. srpnja.

Za govornicu je danas  izašao i novi direktor Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić. Zamolio  je zastupnike za suradnju i obećao im znatno transparentiju suradnju nego što su ju imali s njegovim prethodnikom. 

- Zatekli smo milijardu i 400 milijuna kuna nedospjelih obveza. Želimo uspostaviti drugačiji način komunikacije sa Skupštinom, jer vi ste zapravo vlasnici Holdinga. Holding je kičma funkcioniranja ovog grada i danas ćemo vam dati neke informacije o kojima ne trebate odlučivati, ali je dobro da u njih imate uvida – kazao je Ljubičić. Zamolio ih je da uzmu na znanje da će nova uprava potpisati ugovore s bankama o novim kratkoročnim kreditima koje je započela stara uprava.

Dodao je da će na idućoj sjednici predstaviti opsežniji materijal o financijskom restrukturiranju Holdinga do kada će realizirat ugovore koje je započela bivša uprava. Stoga će se Holding kratkoročno zadužiti kod Erste i Zagrebačke banke radi otplate kredita čija naplata dolazi 4. i 5. srpnja. Novi kredit u Erste banci iznosi 20 milijuna eura, a u Zagrebačkoj banci 140 milijuna kuna.

Uz to, Holding će prodati bankama i potraživanja koja bi Holding inače od Grada Zagreba dobio unutar slijedećih pet godina, ukupne vrijednosti 25 milijuna eura. No, budući da tvrtka 9. srpnja mora platiti kamatu u iznosu od 16 milijuna eura, tvrtka je primorana na brzinu doći do novca pa bankama potraživanje od grada daje za 20,74 milijuna eura.

>>Besplatni udžbenici, jeftinije parkiranje i niže komunalije

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.