Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Niže cijene komunalnih usluga, najma stanova i poslovnih prostora

Gradonačelnik nije precizirao koje komunalije planira sniziti, ali u njegovoj je nadležnosti cijena vode, odvoza otpada i komunalna naknada
31. prosinca 2013. u 10:48 6 komentara 2931 prikaza
Poslovni prostor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tradicionalna siječanjska sniženja, uobičajena za trgovce, u 2014. najavio je i gradonačelnik Milan Bandić. Zagrepčanima je obećao niže cijene komunalnih usluga te jeftiniji zakup gradskih stanova i poslovnih prostora, i to najkasnije u veljači.

– Sniženje će biti od 20 do 25 posto za sve one koji su u najmu gradskih stanova i poslovnih prostora, a snizit ćemo i cijene komunalnih usluga kako bismo građanima barem malo olakšali život – najavio je Bandić. Iako nije precizirao koje cijene planira sniziti, u njegovoj je nadležnosti cijena vode, odvoza smeća i komunalna naknada. Prema informacijama iz gradske uprave, čeka se završetak godine i podvlačenje crte pa će se vidjeti gdje se gradska primanja mogu najbezbolnije srezati. I dok će Zagrepčani na Bandićev novogodišnji dar pričekati još barem mjesec dana, dio ih već može slaviti.

Riječ je o zakupcima gradskih stanova u Sopnici, ali i svima koji su u najmu u nekom od gradskih poslovnih prostora. U Sopnici će tako niže račune najma dobiti zakupci 615 stanova, a novih 450 koji su se nedavno prijavili za najam uskoro će potpisati ugovore po novoj, nižoj cijeni. Tako će umjesto 237 eura ili 1780 kuna, koliko se dosad plaćao najam gradskog stana od 70 kvadrata, u Sopnici morati izdvajati 20 posto manje, odnosno 190 eura ili 1425 kuna.Isto sniženje čeka i zakupce poslovnih prostora.

Prema riječima Ivana Obada, predsjednika Obrtničke komore Zagreb, sniženje će obrtnicima puno značiti, no mora ga odobriti Gradska skupština.– Nedavno nam je ministar Maras otežao život pa pomoć tražimo na lokalnoj razini. Tako je i ovaj Bandićev potez dobrodošao – komentirao je Obad.

Dodao je da je Komora uputila gradonačelniku i molbu da obrtnicima smanji i cijenu spomeničke rente te komunalne naknade. Iako su zadovoljni nižim cijenama najma, nadaju se da je ovo prijelazno razdoblje jer očekuju mogućnost otkupa prostora kako bi u njih mogli investirati. Inače, u Zagrebu radi oko 13.500 obrtnika od kojih je njih čak 1700 u gradskim poslovnim prostorima. Cijena je najma različita, ovisno o tome gdje se prostor nalazi, no načelno se za 40 četvornih metara u centru grada kreće od 1000 do 3000 kuna.

>>Evo na što će se potrošiti ZG proračun 2014.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • kresimirn:

    hoce li ko pusicka neki dan vikati, sva uzbudena,puna sebe ministarka VP-am, kako su nam smanjili cijene struje, punih 10kn, a digli pdv na SVE sto postoji,digli ostale poreze naknade,dopunska, sad ce mlijeko,secer,ulje,djecju hranu itd... pa koji ste vi pacijenti to je strasno

  • golub:

    snizit ćemo i cijene komunalnih usluga kako bismo građanima barem malo olakšali život – najavio je Bandić. Nažalost o tome nije razmišljao kada je cijene podizao.

  • mrnmarina:

    A zato mi je račun za holding veći za 100kn, a već pet godina nam ne mogu riješiti probleme sa centralnim grijanjem.