Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Evidencija ZET-a je vječna – kad vas uhvate bez karte, zauvijek ste na njihovoj crnoj listi

25.04.2018. u 08:21

I teži prekršaji u prometu brišu se nakon dvije ili više godina, a vožnja bez karte ostaje godinama.

Letimično guglanje vrlo će vam brzo odgovoriti koja kaznena djela ne zastarijevaju. Postoji i neko rangiranje po težini djela, normalno je da ne zastarijeva, primjerice, ratni zločin. Milijun se puta pisalo da se i kazneni bodovi “zarađeni” u prometu nakon nekoga vremena brišu ako ih dodatno ne dobivate. Međutim, ima jedan prekršaj koji također nikada ne zastarijeva. Nemate li ZET-ovu kartu!

Isto vam dođe osude li vas za teški ratni zločin ili vožnju bez vozne karte, etiketa je doživotna, idete svijetom s neizbrisivom stigmom. Jer, radi se o naputku gradonačelnika grada Zagreba koji se provodi od 1. ožujka 2017. godine prema kojem će se prekršitelju vožnja bez vozne karte oprostiti, ali samo u slučaju da prekršitelj nikada nije bio u evidenciji neovisno o tome je li prethodne kazne platio ili je pisao reklamaciju te su mu one prihvaćene ili nisu.

Znači, apsolutno nema nikakve veze jeste li dokazali da vas je kontrolor pogrešno prijavio, svejedno ostajete u ZET-ovoj evidenciji. Pa dobro, ako prođete kroz crveno, nakon nekog vremena, ako prekršaj ne ponavljate, obrisat će vam se nakon dvije godine, čini nam se barem. I znaju to dobro u ZET-u, da za slične prekršaje postoji zastara. Po prekršajnom zakonu apsolutna zastara za postupanje po prekršaju je četiri godine, međutim, za primjenu mjere oprosta prvog prekršaja primjenjuje se, navode tamo, nešto što se zove kriterij evidencije prekršaja.

Znači, ZET i njegovi kontrolori policija su javnog prijevoza koja evidenciju vodi neovisno o bilo kakvom zakonu koji tako nešto određuje. Ta “evidencija” ne vodi se, uvjerili smo se vrlo jasno, od spomenutog 1. ožujka prošle godine, što bi imalo logike, nego se čuva kao zlatna rezerva, desetljećima unatrag. Da, doista desetljećima pa, ako se idete žaliti, ozbiljno uključite vijuge i otvorite sve ladice sjećanja jer doista postoji mogućnost da će vam izvući prekršaj moguće i iz doba prije informatizacije. Nema apsolutno nikakvog načina da se izbrišete iz ZET-ove evidencije. Prije će vas izbrisati Prekršajni sud iz svoje.

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
15:13 25.04.2018.

sva pravila Bandić određuje, cijene karata - on određuje, zapošljavanje ljudi u 'oldingu, on odobrava, nabava ide samo s njegovim odobrenjem ili njegovih pet najbliskijih povjerljivih suradnika. Dakle, najte vikati kaj ZET ovo ili ono. Bandića pitajte, na njega se se žalite ili ga hvalite ako ste od onih koji ga stalno iznova biraju

FA
fakin2012
09:42 25.04.2018.

glupost, moš mislit da su bandićevi štićenici koji su od njega dobili gradski stan u sopnici jelkovcu na nekakvoj listi jer se voze svaki dan u busu bez karte...

DU
Deleted user
08:58 25.04.2018.

Znači da se briše Bandićevo udaranje retrovizorom ( s autom) bicikliste.Naravno,Bandić je bio pijan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije