Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burna godina za JVP Zagreb

Eksplozija TOI TOI-a, gospodična s užarenom tavicom, kuhanje rakije... Ovo su najbizarnije intervencije vatrogasaca

storyeditor/2024-01-01/PXL_210723_101697651.jpg
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
02.01.2024.
u 17:03

Dečki iz JVP-a Zagreb u 2023. obavili gotovo 6000 intervencija, planuo i kalendar Dumovca za kojeg su pozirali u društvu napuštenih ljubimaca

Novogodišnja noć u metropoli protekla je relativno mirno za hitnjake i policiju, no isto se ne može reći za dečke iz Javne vatrogasne postaje Zagreb imali su pune ruke posla.

Heroji metropole

Jurili su na četrdesetak intervencija, gasili dva požara kuće, 32 zapaljena kontejnera, uklanjali dva srušena stabla i jedno gasili, podizali srušenu ogradu, otvarali dva stana i još dva dizala, ugasili dva požara električnih instalacija, a imali su i dvije akcije na Savi.

Prošla je godina za vatrogasce bila turbulentna, no ponovno su se pokazali kao istinski heroji i čuvari metropole. Lani su imali čak 5684 intervencije, što je iznad prosjeka, a razlog je nezapamćena oluja koja je poharala Zagreb u srpnju. Baš kao i u vrijeme potresa, JVP-ovci su bili prvi na terenu te pomagali ostalim službama ukloniti stotine porušenog drveća s ulica. Nakon potresa, znaju se šaliti međusobno, postali su stručnjaci za dimnjake, a 2023. ih je naučila kako da postanu vješti drvosječe.

Lani su uz to gasili 1026 požara, od čega 459 na objektima i 101 požar automobila. Tehničkih je intervencija bilo 347, većinom prometnih, što je također povećano zbog nevremena. Zagrebački su vatrogasci u 2023. direktno spasili 45 Zagrepčana, a najzanimljivije spašavanje bilo je na Savi kada su u vrijeme poplave izvukli dvoje ljudi sa splavi nasred nabujale rijeke.

Uz ljude, vatrogasci su spasili 38 životinja među kojima, naravno, najviše mačaka. Dramatično je bilo spašavanje mačića koji se zavukao u rubnjak Zagrebačke avenije, pomogli su i srni u Podsusedu, a pokušali su od zaborava spasiti i kunu.

– Lani smo uveli euro, no mi smo spašavali kunu bjelicu koja je zapela u žičanoj ogradi – našalio se na predstavljanju rezultata zapovjednik JVP-a Siniša Jembrih. Spašavali su i vrapce, a zbog poplave imali su i evakuaciju šarana. Ni jedan nije završio u fišu, naglasio je Jembrih, a mi ćemo mu vjerovati na riječ. Spašen je i pas koji je zapeo u liftu. Vlasnici kujice Lune poslali su mail zahvale JVP-u koji ih je posebno razdragao.

Kao i uvijek, bilo je dosta požara u kuhinjama, a godinu je obilježila i eksplozija TOI TOI toaleta u Dubravi. Krajem listopada pomogli su, stoji u opisu intervencije, “gospodični koja je užarenu i zagorenu tavicu gurnula pod vodu i tako napravila problem sebi i drugima”. Srećom, bez težih posljedica. Kao jedna od najluđih lanjskih intervencija izdvojena je ona o mogućem požaru krovišta na Jankomiru. Po dolasku na teren utvrđeno je da je netko peče rakiju u kotlu pa je vodena para izlazila kroz krovište i stvarala privid dima. Intervenirati nije bilo potrebno. U veljači su pak skidali stolac s krošnje koji je netko ondje bacio, a nešto kasnije i nečije osobne dokumente.

Zabavile su vatrogasce lani i jedna ženska osoba koja se sakrila u šaht na Žitnjaku, baš kao i jedan stariji muškarac koji je zabunom uključio sva kola na strujnom štednjaku pa je u panici mislio kako je došlo do požara. U ovom slučaju, vatrogasci su umjesto požara ugasili štednjak. U Dubravi su u lipnju imali slučaj osobe koja je visjela naopačke iznad kanala, no i nju su uspješno spasili. Sanirali su i dječje nestašluke, od kojih je posebno upečatljiva dojava zabrinute majke čiji je sin stavio okvir WC školjke preko glave pa ga nije mogao skinuti.

– Dijete je dobro, no okvir više ne postoji – smije se Jembrih. I ove je godine bilo djece koja su zatvorila roditelje u sobe ili hodnike pa im je trebala pomoć vatrogasaca. Gašenjem godine koje nisu izveli vatrogasci proglašeno je pak ono požara friteze u jednom ugostiteljskom objektu koju su zaposlenici zatrpali zemljom za cvijeće. U bazi u Savskoj posjetili su ih lani kineski policajci i policajke kojima su ispunili želju da postanu vatrogasci barem na tren.

Ništa bez spački

I prošlu su godinu, naravno, obilježile vatrogasne spačke. Meta jedne od njih i ove je godine bila je i autorica ovih redaka koja nije zaključala bicikl tijekom posjeta Savskoj pa je osvanuo na prozoru vatrogasnog tornja. Kolegama iz Slovenije plastičnom su folijom zabarikadirali vozilo, a zabavio ih je i jedan kolega novinar koji je njihovu akciju fotografiranja za kalendar prihvatilišta za životinje prozvao “Zapali Dumovec” umjesto “Zapali u Dumovec”.

A nije ni puno fulao, jer kalendar Dumovca za 2024. za koji su poput iskusnih manekena pozirali vatrogasci, doslovno je planuo. Kalendar je razgrabljen, a osam od 12 životinja s fotografija udomljeno je u rekordnom roku. Zagrepčanke se nadaju sličnom kalendaru i za 2025., ali ovoga puta sa nešto slobodnijim fotografijama.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije