Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervencije ne staju

Proveli smo dan s vatrogascima: 'Od potresa smo stručnjaci za dimnjake, a od oluje i za drveće'

Pripadnici JVP Zagreb u raščičavanju posljedica nevremena u Zagrebu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/23
22.07.2023.
u 20:48

Reporteri Večernjaka bili su na nekoliko intervencija uklanjanja drveća iz Mlinova, Tuškanca i Knežije

Grič 151 izlazi na intervenciju, obavještava Motorolom vođa vatrogasne grupe Hrvoje Šamac OKC o izlasku svog tima iz baze u Savskoj. Njihov vatrogasni kamion, odnosno manje tehničko vozilo, bilo je jedno od više desetaka koji su se jučer ujutro uputili raščišćavati grad od posljedica nevremena kakvo ne pamte. Posla je preko glave pa ih situacija, kažu, podsjeća na prvi i drugi zagrebački potres, a intervencije se nižu baš kao i tada.

Zahtjevno piljenje na visini

U vozilo G151 ukrcali smo se i mi te s tročlanom ekipom uputili na teren. Rudina, Mlinovi, glasi prva adresa. Krošnja se srušila na krov obiteljske kuće. Iskusni vatrogasni vozač Željko Topolovec Žac strpljivo se probija kroz jutarnju gužvu i zabavlja nas svojim pošalicama.

 

Namršti se tek povremeno, kada mu netko od bahatih vozača oduzme prednost ili se prestroji u njegov trak bez žmigavca. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zagreb je, kaže, zaposlen već 20 godina pa se na takve situacije već naviknuo. Ipak, većina Zagrepčana za vatrogasce ima razumijevanja pa se sklone i oslobode im put kada je hitno.

Vatrogasac Antonio Popijač najmlađi je član ekipe. U JVP-u je zaposlen prije godinu dana, a prije toga bio je članom vatrogasnih postrojbi u rodnoj mu Koprivnici. Pomalo je šutljiv, no kolege za njega imaju samo riječi hvale. Njihov tim u prosjeku dnevno ima tri do četiri intervencije.

– Ima dana kada se ništa ne događa, ali onda dođu i ovakvi periodi kada je grdo – govori. U Mlinove stižemo za desetak minuta. Antonio zvoni na vrata, odgovora nema.

– Nitko vam tu ne živi već dvije godine – javlja susjeda preko puta. Bez vlasnika kuće nemoguće je pristupiti krovu jer je grana previsoko. – Grana ne prijeti pa nije prioritet. Idemo dalje, ovo je posao za visinsko vozilo – kaže vođa grupe. Iduća lokacija je u Nazorovoj. Odlomljena grana bora debela tridesetak centimetra i dugačka četiri metra prijeteći se nadvila nad garažom.

– Većina ovakvih intervencija čini 70 posto improvizacije. Prije potresa nismo puno toga znali o uklanjanjima dimnjaka, no sad smo već stručnjaci. Slično je i s drvećem. U posljednje vrijeme smo stručnjaci za sve – smije se Hrvoje dok ekipa mozga kako da ukloni granu.

Problem su riješili teleskopska motorna pila, ljestve i gurtna. Dečki su uskočili u uniforme, Antonio se popeo na krov s pilom, ostali su pomagali sa zemlje. Nebo se smračilo, grmjelo je i lijevalo kao iz kabla, no intervencija nije prekinuta sve dok Žacu nije prišla postarija gospođa.

– Dečki, bute mi pomakli kamion da mogu proć'? – pita. Žac staje s poslom i pomiče kamion, a sličnoj sceni s gospođom koja prekida fizički zahtjevan i opasan posao svjedočili smo još jednom. Prije intervencije drugom susjedu vatrogasci su pomagali gurnuti Smart s pokvarenim akumulatorom koji im je smetao pri intervenciji, a nisu se bunili ni kada su zamoljeni da ga vrate na isto mjesto. Nakon sat vremena borbe po najvećoj kiši i grmljavini sa žilavom granom bora, uspjeli su je strovaliti. Umjesto hvala, uslijedilo je novo bezobrazno pitanje.

– Dečki, a kad bute pokupili to drveće kaj ste spilili? – pita treći susjed. Ovakve intervencije s piljenjem na visini su i najopasnije. Na istoj lokaciji u Nazorovoj u srijedu je prilikom sličnog zahvata od motorne pile nastradao njihov iskusni kolega iz Savske, koji je umalo iskrvario jer ga je zahvatila pila, no srećom, dobro se oporavlja.

– Grič 151, otpili smo granu – javlja Hrvoje OKC-u i jurimo dalje prema Knežiji. Na šupu u dvorištu gospođe Olge srušio se jablan. – Sve smo počistili, ali ovo nismo mogli – kaže Olga dok nas i ekipu nutka turskom kavom i sokom od bazge, što nismo odbili. Da uklone četiri opasno nakrivljena jablana s gradskog zemljišta pokraj njezina vrta, ona i susjedi Holding mole već nekoliko godina.

–Prije godinu dana obećali su da će ih ukloniti, no nitko nije došao – govori Olga. Skloniti ih je o svom trošku pokušao i Denis Alfirev, vlasnik obližnjeg Bikers Beer Factoryja, no nije uspio ishoditi potrebnu dozvolu.

– Nema koga nisam zvao, nadležne gradske urede, Holding, Zrinjevac, Čistoću, Državni inspektorat, Ured gradonačelnika... – ljuti se on. Na tri preostala jablana zemlja se već odvojila od korijena pa strahuje da se ne uruše na njegov lokal preko puta dvorišta.

– Za vikend najavljuju nova nevremena, a tada kod mene u Bikersu bude i do 400 ljudi. Što ako se sruši? Ja ću biti kriv, a sve sam pokušao – govori. Pokazuje nam i bizaran odgovor Grada od prije godinu dana u kojem je obaviješten da je komunalni redar pokrenuo postupak uklanjanja.

Više od 400 prijava štete

– Jučer sam im napisao da trebaju ukloniti još tri jablana jer se jedan samouklonio – cinično domeće.

Dok vatrogasci rade u dvorištu tete Olge, prilaze im susjedi. Jednome je grana pala na strujni kabel nad kućom, drugom prijeti razbijeno staklo... I te je sitnice naš tim obavio u čas posla, na radost cijelog susjedstva koje im zahvaljuje.

– Ma nije vam to niš, mi sam delamo svoj posao. Mi smo vam zapravo šljakeri, a ne heroji – odgovaraju im u šali dečki, naši heroji i šljakeri koje su ova čudna vremena natjerala da postanu građevinari, dimnjačari pa i drvosječe.

Na sustavu javne rasvjete Zagreba došlo je do oštećenja 1700 metara nadzemne mreže, a oštećeno je i 17 stupova te 57 svjetiljki. Dio gradskih četvrti prekjučer navečer neko je vrijeme bio bez javne rasvjete zbog kvara na uređaju za slanje ton-frekventnog signala u niskonaponsku električnu mrežu.

Ekipe su i dalje na terenu i sustav se normalizira, javljaju iz Grada. Otkako je proradio sustav za prijavu šteta, jučer do 8 sati zaprimljeno je 410 prijava, a Grad je oformio više desetaka timova koji izlaze na teren kako bi ubrzali postupak. Evidentirano je 128 prijava štete na objektima vrtića i škola, od čega 62 na vrtićima, 50 na osnovnim školama i 16 na srednjim. Za četiri teško oštećene škole, OŠ Sesvetska Sopnica, Brestje i Augusta Harambašića te Gimnaziju Sesvete, već su ugovoreni izvođači koji saniraju štetu.

Tramvajski promet je redovit na svim linijama, a dežurne ekipe obavljaju preglede na tramvajskoj infrastrukturi. Jučer oko podneva otvoren je promet Prilazom baruna Filipovića. Pregledana je i žičara te puštena u promet jučer popodne, a šteta na gornjoj postaji privremeno je sanirana.

Komentara 1

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
07:25 23.07.2023.

Svaka čast vatrogascima. U međuvremenu muzemovci smišljaju kako će i za nevrijeme okriviti Bandića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije