Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skrojio sam bandić

Ekskluzivno: Donosimo koje su nove cijene parkiranja u Zagrebu!

Nove cijene parkiranja odredio je sam gradonačelnik
Foto: Pixsell, Arhiva VL
1/4
27.03.2014.
u 10:00

Od 1. travnja na parkiralištima i u garažama povoljnija je naplata. Cjenik je sastavio sam gradonačelnik, koji je na papiru napisao kolike cijene želi. Radi uvođenja nove zone morat će se postaviti i novi aparati koji bi trebali primati kovanice od 20 lipa. U prvoj zoni sat će stajati šest kuna, a u novoj petoj – 70 lipa

Za dvije kune od 1. travnja pojeftinit će parkiranje u središtu grada (prva zona), pa će umjesto osam stajati šest kuna, u drugoj zoni cijena će umjesto četiri biti tri kune, a u trećoj umjesto dvije – kunu i pol. Pojeftinit će i parkiranje u garaži, dnevna karta ili kazna, ali i povlaštene parkirne karte.

Poništio prvi prijedlog?

Kako doznajemo, novi cjenik skrojio je sam gradonačelnik Milan Bandić, drukčije od prijedloga koji je imala deseteročlana radna skupina zadužena da u posljednja dva tjedna radi na njemu.
– On je maksimalno snizio cijene. Ljudi su imali zadatak predložiti i opravdati cijene. Gradonačelniku njihovi prijedlozi nisu bili dovoljno niski, pa ih je još snizio. Sam je iscrtao na papiru kolike cijene želi – kazao nam je izvor iz Zagrebačkog parkinga.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Stanari s povlaštenim kartama, osim onih u prvoj zoni, također imaju razlog za veselje. Za deset kuna bit će jeftinije mjesečno parkiranje u drugoj, a za pet u trećoj zoni. U četvrtoj će mjesec dana parkiranja stajati 15 kuna, a novost je prema cjeniku i uvođenje pete zone u kojoj bi sat parkiranja trebao biti 70 lipa.

Nemamo aparate u koje se mogu ubacivati kovanice manje od 50 lipa, što znači da ćemo morati uvesti i novu opremu. No, te zone se tek planiraju uvesti, a Zagrebparking već dulje vrijeme radi na popisu novih potencijalnih parkirnih zona – kazao nam je naš izvor.

Foto: Grafika: Jelena Vuković

Grafika: Jelena Vuković

Kako je prije najavio gradonačelnik, najveća sniženja bit će u garažama, točnije njih šest. Cilj je napuniti prazne garaže i maknuti aute s pločnika. Sniženje se ne odnosi na garažu Rebro jer je, prema novom prijedlogu, mjesečna cijena parkiranja 1000 kuna, umjesto prijašnjih 500. Snižene će biti i takozvane komercijalne karte, koje će biti i do 400 kuna jeftinije.

Za jednu kunu

Zanimljivo je i to da će se građani u četvrtoj zoni, koja obuhvaća Zagrebački velesajam, moći parkirati na cijeli dan za samo jednu kunu, dok će ista cijena vrijediti na parkiralištu Paromlin od 6 do 18 sati. Mogu odahnuti i obrtnici i oni koji imaju tvrtke. Naime, cijene će im biti i do 100 kuna niže u prvoj zoni, a za sto kuna mjesečno na Paromlinu i Velesajmu moći će parkirati svi oni koji kupe komercijalne karte na Paromlinu.

Podsjetimo, gradonačelnik sam donosi odluke o sniženju ili povećanju cijena, i nije mu potreban blagoslov Gradske skupštine jer je njihovom odlukom regulacija cijena parkiranja prenesena u njegovu nadležnost.

Komentara 43

Avatar dr. Evil
dr. Evil
10:39 27.03.2014.

Kad već spominjete 2007. g. i cijenu od 16 kuna/h za prvu zonu parkiranja, bilo bi lijepo reći da je te iste 2007. g. cijena parkiranja preko noći udvostručena sa 8 kn na 16 kuna i to odlukom koju je potpisao ... kako se ono zvao... e da, Milan Bandić

Avatar Grunf
Grunf
10:30 27.03.2014.

Blago nama kad nam naš vrli gradonačelnik tako velikodušno smanjuje cijene parkiranja. Sad neću znati kud s parama. Očekujem da će sada smeće ili voda poskupiti za 30-50 % koje su ionako među najvišima u Europi tako da mu mogu proslijediti ovaj višak novaca

DU
Deleted user
10:28 27.03.2014.

..Cjenik je sastavio sam gradonačelnik, koji je na papiru napisao kolike cijene želi.. Na papiru???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije