Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spolni odgoj mladih

Edukacijom i cjepivom protiv HPV-a

20.04.2016.,Zagreb - II gimnazija, vecernjakova spikaonica - tema HPV.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
23.04.2016.
u 00:10

Afirmacijska se grupa zalagala za odgovornost roditelja u spolnom odgoju mladih, a negacijska za odgovornost škola.

Na trećoj debatnoj spikaonici “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu” zagrebački su gimnazijalci raspravljali o spolnom odgoju mladih, odnosno je li odgovornost roditelja ili odgojno-obrazovnih ustanova educirati mlade o spolno zdravlju.

Afirmacijska se grupa zalagala za odgovornost roditelja u spolnom odgoju mladih, a negacijska se grupa zalagala za odgovornost škola kao odgojno-obrazovnih ustanova u spolnom odgoju mladih.

„Da su mladi obrazovaniji o spolno prenosivim bolestima, odaziv na cijepljenje u Gradskom uredu za zdravstvo ne bi bio oko 10 posto, već 30 posto“, istaknuo je specijalist ginekologije i porodništva prof. dr. sc. Damir Eljuga, a gimnazijalci su na pitanje o tome znaju li da se cijepljenje protiv HPV-a besplatno provodi u školama, u većini dignuli ruku u znak potvrde.

Obolijevaju i muškarci i žene

HPV uzrokuje čak šest vrsta raka koji pogađaju i muškarce i žene, a dosad je u Hrvatskoj jedina pouzdana preventivna mjera bila dostupna samo ženama (djevojkama). „Ove godine u Hrvatskoj prvi put i dječaci imaju priliku cijepiti se, što svakako trebaju iskoristiti jer oni nisu samo prijenosnici virusa već i sami obolijevaju od različitih vrsta raka u sve većem broju“, napomenula je dr. sc. Ivana Pavić-Šimetin te zaključila kako je cijepljenje najefikasnija mjera zaštite zdravlja u povijesti čovječanstva koje je produžilo životni vijek čak 20 godina.

Cjepivo protiv HPV-a postoji već osam godina i primjenjuje se diljem svijeta te se smanjuje broj oboljelih. Današnja djeca u Hrvatskoj imaju priliku besplatno se cijepiti i tako smanjiti mogućnost obolijevanja od raka“, istaknuo je prof. dr. sc. Eljuga.

Edukacija se nastavlja

„Cjepivo je sigurno, nuspojave su vrlo blage i brzo prolaze, dobrobiti su mnogo veće, a u Hrvatskoj je do danas podijeljeno 18 tisuća doza cjepiva protiv HPV-a“, kazala je dr. sc. Pavić-Šimetin upozorivši na zabrinjavajuće podatke obolijevanja i smrtnih slučajeva u Hrvatskoj s obzirom na to da se takvi ishodi daju spriječiti.

Ambasador je bio poznati televizijski i radijski voditelj Frano Ridjan, koji je na sebi svojstven, duhovit način naglasio važnost prevencije, odgovornog spolnog ponašanja te je sugerirao cijepljenje s obzirom na dostupnost besplatnog cjepiva i za dječake i djevojčice.

Organizatorima preostaje organizacija posljednje spikaonice u ovom ciklusu, čija je svrha izravna komunikacija stručnjaka i ambasadora s gimnazijalcima kako bi se nastavila edukacija o ovom opasnom virusu. 

>>Nije potrebno testirati se na HPV, cijepljenje je sasvim dovoljno

>>Najbolja zaštita od bolesti koje uzrokuje virus HPV-a su cjepivo i briga o spolnom zdravlju

Komentara 3

Avatar abakus
abakus
06:37 23.04.2016.

Tko daje pravo ovoj ekipi prodavača da hoda među djecom i reklamira im nešto što je opasno za njihovo zdravlje pod lažnim tvrdnjama da se time štite od HPV-virusa? HPV virus ima 48 vrsta, a sami ovi prodavači priznaju da ovo cjepivo navodno štiti od njih 4. Što je s ostalih 44 vrste tog virusa od kojeg NE štiti? Što je s gonorejom, sifilisom, AIDS-om, klamidijom i drugim spolno prenosivim bolestima od kojih također NE štiti - iako će većina djece nakon jednog ovakvog predavanja zaključiti da mogu slobodno i mirno nakon cjepljenja izaći na tržište seksa? Što je s jednostavnom činjenicom da su spolno suzdržavanje, odabir istog takvog bračnog druga i vjernost jedini koji štite od svih spolno prenosivih bolesti koje se šire među ljudima spolnim odnosima malo s jednim-malo s drugim? Što je k tome s činjenicom da rana izloženost seksualizaciji - što možemo zahvaliti našim medijima kao i ovakvim grupama prodavača koje ovim predavanjima stvaraju buduće kupce svojih faramaceutskih proizvoda - vodi u depresiju, promiskuitet, poremećaje prehrane, alkoholizam i otvaranje svijetu droga te samoubojstva kod onih koji imaju malo osjetljiviji "želudac" i koji na kraju od svega toga "puknu"? Zašto kradete djeci njihovo djetinjstvo, zašto im uzimate njihovu mladost? Sram vas bilo, i ove prodavače laži i smrti i one koji im dopuštaju da idu među djecu kao i medije koji ovakve trgovačke seanse prenose bez ikakve kritike.

DU
Deleted user
15:48 23.04.2016.

U Saudijskoj Arabiji nema HPV-a. Mislim da je isti slučaj i sa Sjevernom Korejom. Treba učiti od onih koji su bolji na određenom području, a ne slušati plaćenike pojedinih farmaceutskih tvrtki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije