Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kultni strip-junak

Duh sa sjekirom pola stoljeća vlada hrvatskim kioscima

Autori Zagora na čelu s Burattinijem već su posjećivali Hrvatsku – tu su proslavili i 50. godišnjicu svjetske premijere!
Foto: Martina Popovcic/PIXSELL
1/7
26.04.2018.
u 09:05

Festival Zagreb Comic Con dovodi reprezentaciju crtača Zagora. Osim velike izložbe, najavljeni su i javni razgovori te crtanje i potpisivanje za fanove.

Izvrsne vijesti za obožavatelje Zagora, autentičnog talijanskog strip-junaka koji je obilježio odrastanje milijuna čitatelja na ovim prostorima, a u Turskoj je doživio i dva igrana filma. U povodu 50 godina izlaženja Zagora u Hrvatskoj, festival Zagreb Comic Con ponovno nam dovodi jaku reprezentaciju crtača Duha sa sjekirom, kako ga ponekad nazivaju.

Nezaboravni Ferri

– Zna se da je kult Zagora u Hrvatskoj jak i zato nam je čast što ovaj jubilej možemo proslaviti uz crtače koji su omiljeni našoj publici – rekao nam je ovim povodom Slaven Gorički, direktor Zagreb Comic Cona, koji najavljuje veliku izložbu originalnih djela Zagorovih crtača Maura Laurentija, Alessandra Piccinellija, Joevita Nuccia i Galliena Ferrija, koja će biti postavljena u Galeriji Prsten u Domu HDLU od 11. do 13. svibnja.

Najavljeno je i gostovanje Morena Burattinija, Maura Laurentija, Alessandra Piccinellija i Joevita Nuccia, koji će, uz okrugli stol o Zagoru i razgovore s fanovima, sudjelovati i u crtanju i potpisivanju za publiku. Nezaobilazna tema bit će i nasljeđe Galliena Ferrija, Zagorova tvorca koji je i sam gostovao na ovom zagrebačkom festivalu (koji se tada zvao Crtani romani šou), a koji je preminuo prije dvije godine.

Foto: Martina Popovcic/PIXSELL

– Ferrijev odlazak bio je bolan jer je bio nezamjenjiv crtač, ali i izvanserijska ličnost. Kad upoznaš svog idola, često se razočaraš. S Ferrijem je bilo suprotno. Nama čitateljima Zagora bio je referentna točka, a meni osobno kao drugi otac. Ljepota takvih ljudi je što ostave traga. Njihov svemir, ono što su stvorili, ne nestaje s njima. Utabaju put. Zato smo išli naprijed slijedeći njegove smjernice. To se već dogodilo sa Sergiom Bonellijem, koji je umro 2011. godine, a s Ferrijem još i više – rekao je scenarist Moreno Burattini uoči dolaska u Zagreb.

Strip na fakultetima

Osim što redovito te stvara nove avanture i likove poput Mortimera ili Žutog Zmaja, Burattini je i ozbiljan strip-teoretičar koji svoje znanje dijeli sa studentima nekoliko talijanskih i europskih fakulteta. Najavljujući svoj dolazak u Zagreb, Burattini nam je otkrio i jednu tajnu – nakon južnoameričke avanture, Zagor bi u novim pustolovinama trebao posjetiti i naše krajeve!

 

Ključne riječi

Komentara 7

NA
narod1
10:05 26.04.2018.

Zagor i Alan Ford nenadmašni do danas. Podsjetnik na lijepa vremena

DU
Deleted user
09:23 26.04.2018.

ah, Zagor.... to mi je bio daleko najomiljeniji strip-junak, kao klincu....

Avatar rubinet
rubinet
11:30 26.04.2018.

alan ford-legenda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije