Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što će biti s odlagalištem

Državni inspektorat oglasio se o incidentu na Jakuševcu, stigla je i važna zabrana

Zagreb: Opet se odronilo sme?e na Jakuševcu, dvije osobe ozlije?ene
Emica Elvedji/PIXSELL
04.12.2023.
u 16:38

Gradonačelnik Tomašević danas je najavio kako će dio odlagališta najvjerojatnije profunkcionirati sutra ujutro

Državni inspektorat, čiji operativci pokušavaju doznati tko je odgovoran ne za jednu, već za dvije situacije urušavanja smeća na Jakuševcu, oglasio se vezano uz nalaze koje su dobili na terenu. Večernji list u posjedu je njihova dopisa koji prenosimo u cijelosti: 

Zbog točnog, potpunog i pravovremenog informiranja hrvatske javnosti, a slijedom medijskih istupa ponekih političkih aktera koji su današnji događaj na Jakuševcu, nažalost, iskoristili pojaviti se u medijskom prostoru pri čemu su zbog svog neznanja pokušali politizirati rad inspektora Državnog inspektorat očitujemo se o postupanju nadležnih inspekcija.

Inspekcija rada nadležna za nadzor propisa zaštite na radu vezano uz događaj na odlagalištu otpada "Jakuševec", od 11. studenoga 2023., u inspekcijskom nadzoru nije utvrdila propuste u provođenju i primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu, slijedom čega nije bilo osnova za poduzimanje upravnih i/ili prekršajnih mjera iz djelokruga inspekcije rada u području zaštite na radu.

Inspekcija zaštite okoliša vezano uz događaj na odlagalištu otpada „Jakuševec“, od 11. studenoga 2023., obavila je inspekcijske nadzore gdje je između ostalog obavila i uzorkovanje otpada. Rezultati analiza uzorkovanja od akreditiranog laboratorija do ovog trenutka nisu zaprimljeni te je inspekcijski postupak u tijeku. Isto tako zbog zaprimljenih prijava o neugodnim mirisima s područja odlagališta i kompostane, inspekcija zaštite okoliša je od Grada Zagreba zatražila donošenje odluke o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene. Inspekcijski postupak je u tijeku.

>>VEZANI ČLANCI: 

Građevinska inspekcija vezano uz događaj na odlagalištu otpada „Jakuševec“, od 11. studenoga 2023., obavila je inspekcijski nadzor te u dosadašnjim nadzorima nisu utvrđene nepravilnosti u izgradnji vodoravne nepropusne plohe (radne plohe) za odlaganje otpada s pripadajućim elementima odvodnje, kontrolnim sustavom procjeđivanja, međuslojevima i prekrivnim slojevima tijela (koje do danas nije izvedeno) odloženog otpada unutar prostora odlagališta. Inspekcijski nadzor građevinske inspekcije u utvrđivanju eventualnih nepravilnosti je u tijeku kao i uvid u dostavljenu dokumentaciju.

Nadalje, odmah po saznaju o događaju na odlagalištu otpada „Jakuševec“, danas 4. prosinca 2023. godine inspekcije Državnog inspektorata; inspekcija rada u području zaštite na radu, inspekcija zaštite okoliša i građevinska inspekcija su obavile očevid te su inspekcijski nadzori građevinske i inspekcije zaštite okoliša u tijeku.

Inspekcija rada u području zaštite na radu je u postupku inspekcijskog nadzora utvrdila da su ozlijeđena dva radnika predmetnog poslodavca te je inspekcijski nadzor u vezi ozljeđivanja radnika u tijeku.

Na temelju do sada utvrđenog činjeničnog stanja donesena su usmena rješenja u zapisniku kojima je nadziranom poslodavcu zabranjeno korištenje sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec – Jakuševec, uz Sajmišnu cestu od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m, u dubini od 100 m od Sajmišne ceste prema jugu te korištenje zapadnog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, u dijelu plohe 6-3 (gdje je došlo do urušavanja otpada 11. studenoga 2023., s obzirom da se u neposrednoj blizini započelo s odlaganjem novog miješanog komunalnog otpada).

Također je poslodavcu zabranjeno obavljanje svih radnih postupaka u području između sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec i Sajmišne ceste, i to od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m. Inspekcijski postupak je u tijeku.

>>VIDEO: Sandra Benčić o urušavanju na Jakuševcu

Komentara 14

DU
Duupin
18:03 04.12.2023.

Što kaže Uskok?

MI
miliša
18:22 04.12.2023.

Subito renuntiatio Gradonačelniče Tomašević - ODMAH OSTAVKA!

MK
MKinkognito60
18:20 04.12.2023.

Nešto nije valjalo u Zagrebu 20 godina pod upravom Bandića ali nešto je i valjalo. Stranka Možemo je predstavila program uglavnom aktivističkim performansima bez cijena i izvora stvarnih riješenja. Građani Zagreba im povjerovali (kako se čini naivno). I počeli su popravljati točno tamo gdje ne treba. Za puno usluga gradskih poduzeća tvrdili su kako su preskupe razlog previše zaposlenih i vođa sektora kojih je previše i to košta. Rezultat reorganizacije sektora je isina manje sektora ali zato više savjetnika u okviru sektora za određena područja koji ta područja vode ali nisu odgovorni jer su savjtnici i izrazito stranački ljudi, savjetnici koštaju više nego vođe sektora od prije Možemo. Još jedna dobra stvar za grad, svi novi službenici moraju bit zeleni, voze hibridne ili električne gradske automobile koji su daleko skuplji nego klasični. Ah i nisu za način vožnje koji je primaran za gradske velikane ali lijepo izgledaju. E postoji izreka ne popravljaj ono što nije pokvareno. Problem smeća je trebalo riješiti ili kako kaže Benčić Markićkina učenica otpadni otpad. Vedrila je i oblačila u holdingu otpustila ljude koji znaju barem improvizirat, a dovela nekoliko mljudi koji će je bespogovorno slušat. I sad smo tamo gdje smo danasona ne zapovjeda ali njene savjete moraju slušati, znali netko što je bilo sa njenom firmom koja je nudila savjetovanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije