Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Iznenadna inspekcija po zagrebačkim tržnicama: Porazni rezultati porijekla hrane

Inspekcija Zelene tržnice našla je 55 nepravilnosti, uključujući 20 optužnih prijedloga i 7 novčanih kazni
18. rujna 2019. u 11:43 19 komentara 4589 prikaza
zelena tržnica
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Zagrebačku zelenu tržnicu jučer je u rano jutro posjetilo 38 inspektora državnog inspektorata. Inspektori su imali policijsku pratnju i gledali su različite prekršaje, od manjih – poput nepravilnog razdvajanja i odlaganja otpada i porijekla robe – do toga jesu li prodavači tamo zaposleni i jesu li tvrtke propisno registrirane.

Zelena tržnica OPG-OVCI SE ŽALE Robu sa Zelene tržnice preprodaju i pet puta skuplje pod ‘domaće’

Inspektori su našli nevjerojatan broj prijestupa, čak 55. Od toga je 20 optužnih prijedloga i tri prekršajna naloga. Izdano je 37 rješenja za otklanjanje nedostataka i sedam novčanih kazni. 

Porijeklo hrane isto je zanimljivo jer 80 posto hrane je iz Hrvatske, dok je preostalih 20 posto nepoznatog porijekla, objavljuje Dnevnik Nove TV.

Akcija je ukupno trajala sedam sati i iz inspektorata poručuju da će imati slične akcije diljem Hrvatske iz svih pet inspekcija.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • stefj:

    Pa ajde, ovo bi morao biti jedan od glavnih poslova inspektora, to i kontrola kvalitete hrane, ne samo porijekla. A ne da love i zatvaraju birtije radi 50 lp manjka i naplaćuju po 60.000 kn ili za 1 kn viška 300.000 Kn...

  • iva.begovic:

    Zelena tržnica je trbuh Zagreba. Ova inspekcijska akcija čini mi se dobar povod da novinari malo više istraže: da nas upoznaju s time koliko je velikih i malih trgovaca zakupilo boxove tamo, jesu li zadovoljni s onim što im pruža ... prikaži još!a Holding kao zakupodavac, koji su njihovi prijedlozi za bolje, što oni misle o kvaliteti proizvoda koji se pohranjuju u hladnjačama zelene tržnice. Koliko tih hladnjača ima, koliko je to veliki prostor itd. Uglavnom, dajte malo podataka, malo života. A inspektori ako žele i ako im je tako naređeno uvijek mogu naći neki prekršaj jer su propisi brojni i nije ih jednostavno slijediti.

  • iva.begovic:

    Naplatili su im kazne što nemaju gdje oprati ruke, a te uvjete bi im trebao osigurati zakupodavac tj. holding. Kojemu za boksove od par kvadrata plaćaju cca. 30.000 kuna mjesečno. Novinari zašto to ne ispitate. Ugovori o zakupu nisu tajna. ... prikaži još! Objavljujete senzacionalistički, površno, bez dublje i šire slike. Koja je korist od toga? Konačno, sve te nepravde i nelogičnosti preliju se preko novčanika krajnjeg potrošača.