Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija Zemlja

Drugi tjedan kao veganka: Uštedjela sam 10 posto od tjednog budžeta

Zagreb: Serijal Šetnja Zagrebom
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
31.01.2022.
u 16:30

Neočekivano, ali istinito. Kao mnogi, i ja sam mislila uvijek nekako da je veganska hrana skupa i pomalo nedostižna

Okrenuo se i drugi tjedan vege izazova kojem sam se priključila u sklopu najvećeg ekološkog projekta u Hrvatskoj pokrenutog od strane Večernjaka, odnosno Rezolucije Zemlja. Uz pomoć kreatora hrvatske verzije Veganuarya, udruge Prijatelji životinja, ušla sam dublje u svijet veganstva, a u proteklih tjedan dana mogu reći da imam više energije, potrebno mi je manje sna da normalno funkcioniram i potrošila sam 10 posto manje tjednog budžeta nego kad sam kupovala meso, ribu i jaja.

Neočekivano, ali istinito. Kao mnogi, i ja sam uvijek mislila da je veganska hrana skupa i pomalo nedostižna. Stvar je samo u tome gdje se kupuje koja namirnica i da onaj novac koji inače trošite na meso i proizvode životinjskog podrijetla, "ode" na voće, povrće, žitarice i druge namirnice. Točnije, i manje od toga. Kao dobar primjer može poslužiti crvena leća. Prepuna je nutrijenata, brzo se priprema i može se napraviti u mali milijun varijanti, od juhe i variva do popečaka i bolonjeza. Pola kilograma košta otprilike 16 kuna, a to je dovoljno da napravite nekoliko jela. Ja sam od toga napravila bolonjez koji se može jesti dva dana i popečke koji se, također, mogu konzumirati i drugi dan. 

Ako vam se poželi nešto od brze hrane, ima i tu alternative. Veganski burgeri će vas, primjerice, stajati jednako kao i oni mesni. Za to je potrebno pecivo, povrće, pljeskavica i umak (kečap, majoneza u veganskoj varijanti, BBQ). Dakle, sastojci su isti, a dvije veganske pljeskavice otprilike iste gramaže kao i mesne, koštaju dvadesetak kuna. 

Foto: Mateja Ježovita

A gdje uopće naći vegansku hranu? U doslovno svakom dućanu. DM ima, primjerice, po povoljnim cijenama biljna mlijeka i vrhnja za kuhanje, Kaufland ima jako široku ponudu veganske gotove hrane poput ćevapa, pljeskavica, tofua... Voća, povrća, mahunarki i žitarica ima u svakoj trgovini, što svježih, što konzerviranih. Vegefino ima 19 proizvoda veganskih, Bio&bio ima sve od kokosove vode do veganskih vina. A kad smo kod alkohola, ne znam koliko je to poznato, ali sve pive nisu veganske. Što ima u pivu da je životinjskog porijekla? Ništa, ali stvar je u proizvodnji i što se neka filtriraju kroz riblji mjehur. Zato je najsigurnije piti dobri, stari gemišt. 

Šalu na stranu, ovaj izazov nije jednostavan i ne mogu reći da nisam imala kušnje. Naravno da jesam, posebice na druženjima s obitelji i prijateljima. Ali sam jednako tako shvatila da na svakom stolu ima nešto vegansko, čak i onih koji se ne trude oko toga, i to ne znači da ostaneš gladan. Dapače, može se lako zasititi i fino najesti. 

Zagreb: Serijal Šetnja Zagrebom
1/2

"Jedenje veganske hrane umjesto životinjskih namirnica najbolji je način da svatko od nas smanji svoj ugljični otisak, a dobro je i za vlastito zdravlje i spašava životinje. Zato velik broj organizacija diljem svijeta prvi mjesec posvećuje pozivanju na izazov Veganuary, što je simpatična izvedenica od riječi „vegan” i „january”, navode iz Prijatelja životinja koji su s poznatim koreografom i redateljem, Igorom Barberićem, lansirali prije nekoliko dana novi projekt. Riječ je, naime, o kratkom animiranom filmu koji promovira veganstvo kao održivi način života, a nazvan je "Smanjite svoj ugljični Bigfoot otisak!”, a Barberić kao ambasador vege izazova udruge, daje glas simpatičnom liku mitskog Bigfoota i poziva sve na veganstvo.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar dr. Evil
dr. Evil
17:54 31.01.2022.

Trpaš to zelenilo u sebe i životinjama otkidaš od usta, sram te bilo.

DU
dugi
19:25 31.01.2022.

A koliko bi tek ustedjela kad bi prestala jesti?

Avatar Tombstone
Tombstone
18:17 31.01.2022.

Ma mozes ustediti jos i vise. Svako jutro u Maksimir na pasu, travu su cucki vec doviljno zacinili, a ak te i slano smeta mozes brstiti lisce s drveca. Doduse bas kao i svako zivo bice koje se hrani iskljucivo biljkama malo ces se napuhnuti i izlazak plinova dovest ce do nezgodnih situacija ali ostalo je sve 5. Ti sretna, i svi oko tebe (osim u liftu ili tramu) sretni jer vise mesa i zdrave hrane ostaje njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije