Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
policija za njom još traga

Drska lažna bankarica umirovljenici u centru Zagreba otuđila desetke tisuća eura

Zagreb: Policija je i dalje pred kućom u kojoj su jučer bile dvije eksplozije
Emica Elvedji/PIXSELL
22.02.2024.
u 16:07

U cilju sprječavanja takvih događaja, građanima se savjetuje da ne puštaju ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ. Ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati. Primijetite li nešto sumnjivo, odmah zovite 192

Lopovi i prevaranti koji već godinama na razne podmukle načine pljačkaju zagrebačke umirovljenike postaju sve drskiji. Nakon što je zabilježeno nekoliko slučaja varalica preodjevenih u policajce koji su na takav način pokušavali 'iskamčiti' novac od naivnih osoba starije dobi, novi slučaj koji je objavila zagrebačka policija, pokazao je kako sada imaju još lukavije metode.

Prošli tjedan, 18. i 19. veljače u centru Zagreba, u Ulici Izidora Kršnjavoga, nepoznata se počiniteljica lažno predstavila 84-godišnjakinji kao zaposlenica banke. Nakon što je starija gospođa lakomisleno povjerovala da razgovara sa zaposlenicom banke, podigla je novac i predala ga nepoznatim muškim osobama. Visina materijalne štete iznosi nekoliko desetaka tisuća eura. Policija za drskim počiniteljima još uvijek traga te još jednom apelira na Zagrepčane da ne nasjedaju na ovakve prevare. 

Policijska praksa često bilježi događanja u kojima su žrtve kaznih dijela starije osobe. Razlozi su vrlo često odmakla života dob, samostalno stanovanje, te neupućenost i nepažnja.

Vrlo često su starije osobe žrtve prijevara različitih osoba koje dolaskom na kućna vrata i razgovorom s potencijalnom žrtvom nude različite usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, dozvoljavaju nepoznatim osobama ulazak u kuću i postaju žrtve prijevara.

Unatoč obavljenim uhićenjima počinitelja takvih kaznenih djela, uvijek postoji mogućnost pojavljivanja novih osoba s namjerom počinjenja prijevare na štetu starijih osoba.

U cilju sprječavanja takvih događaja, građanima se savjetuje da ne puštaju ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ. Ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati.

Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje Vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje predmeta po "povoljnim" cijenama, pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku. 

Zabilježite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila, zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično).

Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju. Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije