Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROTACIJA

Drago Prgomet šef Skupštine Zagreba od 18. travnja

Drago Prgomet
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
29.03.2019.
u 08:19

Ostaje dvojbeno je li u redu da glavni državni inspektor bude i stranački, HDZ-ov čovjek

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine 18. travnja HDZ-ov skupštinski zastupnik Drago Prgomet trebao bi biti izabran za novog predsjednika gradskog parlamenta, a Mislav Herman za novog predsjednika Kluba HDZ-a u Skupštini.

Nespojive funkcije

Posljedice su to jučerašnjeg Vladina imenovanja Andrije Mikulića za glavnog državnog inspektora od 1. travnja budući da je ta funkcija nespojiva s Mikulićevom pozicijom šefa Skupštine u tu će fotelju sjesti Drago Prgomet, a na Prgometovo mjesto šefa Kluba HDZ-a dolazi Herman.

Do sjednice 18. travnja, Skupštinu će kao Mikulićeva zamjenica voditi Ana Stavljenić Rukavina iz stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. U Skupštinu bi umjesto Mikulića kao zastupnik trebao ući HDZ-ov Ivan Kujundžić, a Mikulićeva zamjena u Saboru trebao bi biti Ante Plazonić, šef HDZ-ova područnog ogranka Sesvete.

Sve su to zasad neslužbene informacije jer ih, prema proceduri, treba usvojiti i predložiti Gradski odbor zagrebačkog HDZ-a. Za izbor novog predsjednika Skupštine potrebna je natpolovična većina, odnosno 26 zastupnika te prije toga potpisi jedne petine skupštinskih zastupnika.

Priča s rotacijom Mikulića i Prgometa dogovorena je još nakon lokalnih izbora 2017. godine kada je Prgomet bio kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, a Mikulić je nosio listu za Skupštinu. Iako se mora povući iz Skupštine, Mikulić zasad ostaje predsjednik zagrebačkog HDZ-a premda se i u zagrebačkoj organizaciji mogu čuti ocjene kako nije primjereno da glavni državni inspektor bude stranački čovjek i to predsjednik najznačajnije HDZ-ove organizacije.

Već smo pisali kako je dojam da je Vlada odlučila vratiti Državni inspektorat, koji je 2014. godine bila ukinula Milanovićeva Vlada, kako bi HDZ riješio situaciju u zagrebačkom HDZ-u. Mikulić, naime, vodi tu organizaciju, ali u HDZ-u ga nisu smatrali materijalom za veće pobjede, što su pokazivali i izborni rezultati.

Njegovim odlaskom u Inspektorat, što je vrlo unosno uklanjanje Mikulića, otvara se prostor za novu ekipu u zagrebačkom HDZ-u. Prgomet je u prijašnjim kombinacijama bio konkurirao i za novog šefa zagrebačkog HDZ-a, međutim kako na lokalnim izborima 2017. godine nije ostvario dobar rezultat, pitanje je hoće li kocka pasti na njega bude li se Mikulić maknuo iz te HDZ-ove organizacije.

Nije mogao s Karamarkom

Međutim, Prgometov dolazak na čelo zagrebačke Skupštine njegova je politička rehabilitacija nakon tih lokalnih izbora budući da se i sam bio povukao ispod radara i odmorio od dnevne politike nakon loših rezultata.

Prgomet je u vrijeme Tomislava Karamarka bio zamjenik predsjednika HDZ-a, bio je u njegovoj nemilosti, ali članstvo ga je voljelo. Budući da s Karamarkom nije pronašao zajednički jezik, napustio je HDZ i ušao u Most. S Mostom je na parlamentarnim izborima 2015. godine bio dio ekipe koja je osvojila 19 mandata, ali ubrzo je puklo između njega i Bože Petrova. Kada je Andrej Plenković preuzeo HDZ, Prgometa je među inima pozvao da se vrati u stranku. 

Komentara 8

MO
moškov
08:24 29.03.2019.

drago prgomet i ini su politicki uguzi. .

GV
golub Vaso
08:43 29.03.2019.

inspektorat u službi zločinačke organizacije, takav doseg nema ni banana država u Africi

DU
Deleted user
08:48 29.03.2019.

Sve za uhljebništvo, uhljebništvo ni zašto. Jedan je kradeze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije