Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvartovi nekad i sad

Doznajte kako je Prljavo kazalište krenulo u Dubravi prije 37 godina

Prljavo kazalište - Dubrava
21.01.2014.
u 15:15

O povijesti zagrebačkih četvrti u sklopu projekta Muzeja grada Zagreba

U Dubravi 1977. godine nastaje najpopularniji i najpoznatiji kvartovski bend Prljavo kazalište, prvi sastav iz bivše Jugoslavije koji se potpuno identificirao sa svojim kvartom i svjesno tu identifikaciju doveo do krajnosti. Jasenko Houra, popularni Jajo, vođa je benda, pisac tekstova i autor glazbe za većinu pjesama od samih početaka sastava do danas.

Prije njegova dolaska ostali članovi imali su bend Ciferšlusi, ali se Jajinim dolaskom sve promijenilo, pa tako i ime koje su smislili prema jednoj epizodi kultnog stripa Alan Ford.

Pjevač je do 1983. bio Davorin Bogović – Rinči, koji i danas živi u dubravačkom Naselju Ante Starčevića. Njegovo razdoblje značajno je obilježeno buntovničkim punk izričajem benda. Od prvog LP albuma “Prljavo kazalište” koji objavljuje diskografska kuća Suzy pa sve do danas sastav je zadržao kritički ton, ali njegovi počeci vezani su uz punk pa je već i samim time taj ton bio maksimalno “nabrijan”.

Poznato je da je njihov prvi album službeno označen kao šund, ali time je grupa dobila još jaču podršku publike, ali i kritičara kao što je bio Darko Glavan koji su se žestoko zalagali za probijanje kvalitetne glazbe kroz državne filtre. Bogović je osim po specifičnom glasu zapamćen i po popularnoj rečenici “Moje ime je Davorin Bogović, a sve ovo oko mene, to je crno-bijeli svijet”.

Prvi album na kojem je ulogu glavnog vokala preuzeo Mladen Bodalec su “Zlatne godine” iz 1985. godine. To je ujedno i prvi album koji objavljuje diskografska kuća Jugoton, a Prljavo kazalište prerasta iz alternative u sastav prihvaćen u svim medijima i među širokom publikom žareći i paleći širom tadašnje države.

>>Pogledajte kako su najstarije kuće u Ilici izgledale 1967. godine

Komentara 2

MI
Milkica
21:06 24.01.2014.

Nevjerojatno, pa rečenica ima desetak riječi i niste je u stanju reproducirati kako treba: "Moje ime je Davorin Bogović, a OVO SVE oko mene, to je crno bijeli svijet."

VU
vusobegood
12:26 12.03.2019.

Vidi u sto ste se pretvorili, buntovnici.Danas zivite u vilama podno Sljemena i gladite se po debelim trbusima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije