Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ocijenio standard&poors

Dobre vijesti za Zagreb: Izgledi kreditnog rejtinga povećani na 'pozitivne', evo što to znači

Panorama Zagreba s Borongajskog nebodera
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
30.03.2023.
u 13:14

Zagrebački rejting profitirao je stabilizacijom gradskih financija, a među ostalim, i uvođenjem eura koje je otvorilo nove mogućnosti jer Grad ima pristup više međunarodnih banaka koje su spremne osigurati kratkoročne kredite. Ističu i da financijsko upravljanje Zagrebom za cilj ima povećati transparentnost gradskih financija i odluka, te da je pristup Zagreba vanjskoj likvidnosti zadovoljavajući.

Dobre vijesti stigle su za Zagreb iz financijske rejting agencija Standard & Poors koja je povećala izglede Grada Zagreba sa stabilnih na pozitivne. Tako zagrebački rejting koji je lanjskoga rujna podignut sa "BB-" na "BB" uz stabilne izglede sada ima pozitivne izglede, a S&P objašnjava što to za metropolu znači, odnosno na temelju čega je odluka donesena.

- Snažan gospodarski rast u Zagrebu pružit će potporu daljnjem rastu prihoda u 2023. i 2024., jačajući solidno proračunsko izvršenje Grada. Vjerujemo da će gradska uprava proračunske suficite iskoristiti za smanjenje obveza iz prethodnih razdoblja. Veće novčane rezerve Zagreba u 2023. i lakši pristup vanjskoj likvidnosti nakon ulaska Hrvatske u eurozonu trebali bi ublažiti pritisak na njegov ograničeni likvidnosni položaj - stoji u obrazloženju Standard&Poorsa, jedne od tri velike bonitetne agencije uz Moody's Investors Service i Fitch Ratings.

Drugim riječima, zagrebački rejting profitirao je stabilizacijom gradskih financija, a među ostalim, i uvođenjem eura koje je otvorilo nove mogućnosti jer Grad ima pristup više međunarodnih banaka koje su spremne osigurati kratkoročne kredite. Ističu i da financijsko upravljanje Zagrebom za cilj ima povećati transparentnost gradskih financija i odluka, te da je pristup Zagreba vanjskoj likvidnosti zadovoljavajući.

U skladu s povećanjem izgleda, S&P najavljuje mogućnost povećanja kreditnog rejtinga ako bi u sljedećih 12 mjeseci Grad povećao predvidljivost svoje financijske politike uz zadržavanje fokusa na kontroli troškova te ako nastavi jačati svoju likvidnost pokrivanjem znatnog dijela godišnjeg troška otplate dugova.

21.01.2022., Zagreb - Od 1. sijecnja 2023. godine, prema planu Vlade, platezno sredstvo u Hrvatskoj postat ce euro, a Hrvatska ce postati 20. clanica eurozone. Kuna ce time, nakon 28 godina koristenja, otici u povijest, dok ce hrvatski gradjani i sluzbeno postati korisnici eura. Ilustracija prelaska kune na euro. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

No, što to znači?

Kreditni rejting Zagreba trenutno je u BB kategoriji. Dužnik s ocjenom 'BB' manje je ranjiv u kratkom roku od ostalih dužnika s nižom ocjenom. Međutim, suočava se s velikim stalnim neizvjesnostima i izloženošću nepovoljnim poslovnim, financijskim ili ekonomskim uvjetima, što bi moglo dovesti do neadekvatnog kapaciteta dužnika da ispuni svoje financijske obveze. Jedna je to stepenica ispod investicijskog kreditnog rejtinga (BBB).

Špekulativna zona u kojoj se Zagreb nalazi uzrokovana je, procijenjuju u Agenciji, nepredvidivim institucijskim okvirom za hrvatsku lokalnu i regionalnu upravu. S&P napominje kako su izmjene u poreznim zakonima i stopama učestale i čine složenim financijsko planiranje, a raspodjela resursa je neuravnotežena i nedovoljno usklađena sa zadacima za koje su ovlaštene jedinice lokalne samouprave. Zagreb teoretski može izmijeniti prirez, ali mora ostati u granicama koje je odredila Vlada RH. Slično tome, naknade za komunalne usluge podliježu odobrenju Vlade RH, čime se dodatno ograničava fleksibilnost prihoda, kao što je istaknuto u trenutačnom sporu o cijenama vode.

>> VIDEO: Doktorand s Oxforda Vuk Vuković o bankarskoj krizi, imamo li se i mi u Hrvatskoj čega plašiti?

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

TO
tolitol
13:26 30.03.2023.

Ovo izvješćivanje o zagrebačkom "pozitivnom" kreditnom rejtingu i "dobrim vijestima" kao da je prepisano sa srbijanskih stranica. Naime i Srbija je nedavno zadržala razinu BB, što nije nikakva pozitiva, nego je i dalje kreditni rejting "smeće". Isto što vrijedi za njih, vrijedi i ovdje. Strani analitičari zapravo poručuju da su gradske financije u banani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije