Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako će izgledati škola

Do razreda kroz odvojene ulaze, a produženi boravak neki će imati u kino-dvoranama

Zagreb: Ponovno otvorene škola nakon obustave zbog Covid-19
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
05.09.2020.
u 09:30

Sat traje pet minuta manje, a u 20 škola dolaze učenici iz onih oštećenih potresom

Ispred škole okupit će se negdje oko 7.30 ujutro, a zatim će, razred po razred, početi ulaziti u zgradu. I to zasebno, s deset minuta razmaka, koristeći različite ulaze. Učenici nižih razreda tada će smjesta odlaziti u svoje učionice, dok će oni stariji dobiti po dvije maske i s njima na licu otići će na nastavu. Školski sat trajat će umjesto 45, pet minuta manje, sve kako bi se nakon nastave stigla dezinficirati cijela zgrada za nove učenike koji dolaze u popodnevnu smjenu.

Za 21 školu još jedna glavobolja

Tako će, govori nam ravnatelj Davor Krnjeta, izgledati prvi školski dan u Osnovnoj školi Jordanovac, a njegov je zadatak, kao i voditelja svih ostalih zagrebačkih škola, pobrinuti se da se svi pridržavaju ovih rigoroznih mjera kako se zbog epidemije koronavirusa učenici ni na koji način ne bi međusobno mješali i slučajno zarazili.

No ova škola, kao i još 20 njih u metropoli, povrh toga moraju se boriti i s još jednom glavoboljom. K njima, naime, ovu školsku godinu "u goste" dolazi tri do čak petnaest razreda iz Osnovnih škola Bukovac, Miroslava Krleže, Petra Zrinkskog i Vugrovec-Kašina čije su zgrade teško stradale u potresu te Osnovne škole Ksandor Šaver Gjalski čiji je objekt odnedavno u rekokstrukciji. Već ionako napučene škole, sad će biti "bogatije" za sveukupno više od 1900 đaka u svoh osam razreda. Puno je to učenika, i posao njihovog "smještaja" u nove školske klupe nije bio jednostavan.

- Mogu reći da smo to riješili bez problema. I to tako da učenici jedne škole na nastavu idu ujutro, a druge poslijepodne, a idući tjedan će se zamijeniti. Neće uopće biti gužve i sve je spremno za njihov dolazak u ponedjeljak – kaže ravnatelj OŠ Jordanovac, koji prima deset nižih razreda iz Bukovca. Na jednak način snašli su se i u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića, koji će ove godine dobiti tri prva, jedan drugi i dva šesta razreda iz OŠ Ivana Merza. Prvašići i drugašići imaju osim nastave i produženi boravak, pa je i to trebalo organizirati.

- U našem slučaju na sreću to nije bilo problematično jer su naše skupine homogene, što znači da jedan razred čini jednu grupu. Djeca će jednostavno ostati u istoj učionici dok roditelji ne dođu po njih – objašnjava ravnateljica Melita Haluga. Organizacija produženog boravka kojeg koristi oko 14.500 djece složena je, i to pogotovo za skupine koje čine djeca pomiješana iz različitih razreda, a kako će se provoditi, objasnili su u Gradskom uredu za obrazovanje. Ove su godine povećali broj skupina za 23 pa će ih sad biti 645 a nije isključeno da će se taj broj povećati kako bi se izbjegao kontakt djece iz različitih razreda. A provest će se i druge mjere.

- U školamau kojima nema potrebnih prostornih kapaciteta za ustroj novih skupina produženog boravka, učenici će biti smješteni u veće prostorije(sportske i kino dvorane i sl.) kako bi se spriječio njihov fizički kontakt za što je Grad Zagreb zatražio i dobio pisanu suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja – kaže pročelnik Ureda Ivica Lovrić.

Trebaju još čistačica

Da bi se čistile, uređivale i prije svega – sterizirale, brinute će se vojska čistačica i drugih članova školskog osoblja. No u zagrebačkim školama njih trenutno manjka, a Grad se nada da će nove okolnosti biti motivacija resornom ministarstvu da odobri zapošljavanje novih djelatnika.

- Prema dostupnim podacima, u školama Grada Zagreba nedostaje 260 djelatnika pomoćnog i tehničkog osoblja te očekujemo da će novo vodstvo ministarstva ubrzo izdati spomenute suglasnosti – kažu u Gradskom uredu za obrazovanje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije